Dodaj do ulubionych

Poród daleko od domu a akt urodzenia

23.01.12, 13:17
Razem z mężem mieszkamy w mieście "A" ze względów zdrowotnych będę musiała rodzić w mieście "B" ponad 200km od domu. Czy akt urodzenia muszę załatwiać w mieście "B" czy jest możliwość załatwienia tego w swojej mieście?
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 23.01.12, 16:05
      ja rodzilam od domu 100 km. akt urodzenia zalatwiasz w miescie w ktorym sie dziecko urodzilo. innej mozliwosci nie ma. jezeli jestescie malzenstwem, to wystarczy ze pojedzie po akt sam maz.
      • e_r_i_n Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 27.01.12, 21:01
        monisia900 napisała:

> innej mozliwosci nie ma

Jest. W dowolnym USC, a stamtąd papiery wędrują do USC w miejscu urodzenia.
    • ib_k Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 23.01.12, 20:20
      Czy akt urodzenia muszę załatwiać w mieśc
      > ie "B" czy jest możliwość załatwienia tego w swojej mieście?

oczywiście jest możliwość załatwienia tego w mieście zamieszkania, musicie mieć dokumenty ze szpitala i być może będzie to trwało trochę dłużej
    • mikanm Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 27.01.12, 23:18
      Tak, ja załatwiłam wszystko w swoim USC tylko poczekać trochę trzeba.
      • monisia900 Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 28.01.12, 09:54
        ja pytalam w swoim USC i w USC gdzie urodzilam. oba urzedy byly zgodne co do tego, ze musze jechac po akt tam, gdzie urodzilo sie dziecko. zaznaczyli, ze wlasnie innej mozliwosci nie ma.
        • filipianka Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 28.01.12, 16:53
          nie pytałaś Urzędu tylko niekompetentnej panienki z okienka

USTAWA z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego
          Rozdział 2
          Właściwość miejscowa w sprawach rejestracji stanu cywilnego
          Art. 10. 1. Urodzenie oraz zgon osoby rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca takiego zdarzenia.
          Art. 11. 1. Jeżeli żadne z rodziców dziecka nie ma miejsca zamieszkania na obszarze właściwości urzędu stanu cywilnego, o którym mowa w art. 10 ust. 1, zgłoszenia urodzenia dziecka można dokonać w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania rodziców lub jednego z nich.
          • renatamalinows Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 29.01.12, 10:10
            Dziękuje bardzo. Teraz mam wszystko czarno na białym.
          • schwinn1 Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 01.02.12, 19:48
            też to czytałam, ale różnie jednak bywa.
            pytałam też w miejscowym usc (na pewno nie niekompetentnej panienki z okienka), niestety musiałam załatwiać akt urodzenia tam gdzie rodziłam. nie wiem od czego to zależy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka