renatamalinows 23.01.12, 13:17 Razem z mężem mieszkamy w mieście "A" ze względów zdrowotnych będę musiała rodzić w mieście "B" ponad 200km od domu. Czy akt urodzenia muszę załatwiać w mieście "B" czy jest możliwość załatwienia tego w swojej mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monisia900 Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 23.01.12, 16:05 ja rodzilam od domu 100 km. akt urodzenia zalatwiasz w miescie w ktorym sie dziecko urodzilo. innej mozliwosci nie ma. jezeli jestescie malzenstwem, to wystarczy ze pojedzie po akt sam maz. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 27.01.12, 21:01 monisia900 napisała: > innej mozliwosci nie ma Jest. W dowolnym USC, a stamtąd papiery wędrują do USC w miejscu urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 23.01.12, 20:20 Czy akt urodzenia muszę załatwiać w mieśc > ie "B" czy jest możliwość załatwienia tego w swojej mieście? oczywiście jest możliwość załatwienia tego w mieście zamieszkania, musicie mieć dokumenty ze szpitala i być może będzie to trwało trochę dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 27.01.12, 23:18 Tak, ja załatwiłam wszystko w swoim USC tylko poczekać trochę trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia900 Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 28.01.12, 09:54 ja pytalam w swoim USC i w USC gdzie urodzilam. oba urzedy byly zgodne co do tego, ze musze jechac po akt tam, gdzie urodzilo sie dziecko. zaznaczyli, ze wlasnie innej mozliwosci nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 28.01.12, 16:53 nie pytałaś Urzędu tylko niekompetentnej panienki z okienka USTAWA z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego Rozdział 2 Właściwość miejscowa w sprawach rejestracji stanu cywilnego Art. 10. 1. Urodzenie oraz zgon osoby rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca takiego zdarzenia. Art. 11. 1. Jeżeli żadne z rodziców dziecka nie ma miejsca zamieszkania na obszarze właściwości urzędu stanu cywilnego, o którym mowa w art. 10 ust. 1, zgłoszenia urodzenia dziecka można dokonać w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania rodziców lub jednego z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
renatamalinows Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 29.01.12, 10:10 Dziękuje bardzo. Teraz mam wszystko czarno na białym. Odpowiedz Link Zgłoś
schwinn1 Re: Poród daleko od domu a akt urodzenia 01.02.12, 19:48 też to czytałam, ale różnie jednak bywa. pytałam też w miejscowym usc (na pewno nie niekompetentnej panienki z okienka), niestety musiałam załatwiać akt urodzenia tam gdzie rodziłam. nie wiem od czego to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś