Dodaj do ulubionych

Rodzinne - utrata dochodu...

11.01.13, 15:37
Na obecny okres zasiłkowy nie składałam papierów, bo przekraczaliśmy dochód, ale teraz mąż stracił pracę i będę składać wniosek.
Rozumiem, że zaświadczenie z US za 2011 rok, świadectwo pracy, notka z UP o zarejestrowaniu jest potrzebna i to mam, ale jeszcze wyczytałam, że potrzebuję PIT 11 ? - Ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi? Za jaki okres, skąd go mam wziąć? Przecież pracodawca ma czas jeszcze aby go wystawić (za rok 2012), a może chodzi o rok 2011? Tylko po co skoro jest zaświadczenie z US za ten właśnie rok?
Kto wie i podpowie?
Obserwuj wątek
    • casus.78 Re: Rodzinne - utrata dochodu... 14.01.13, 09:43
      Obecny okres zasiłkowy zaczął się 1 listopada 2012 roku i potrzebne jest zaświadczenie o dochodzie z Urzędu Skarbowego za 2011 rok i inne dokumenty potwierdzające wysokość dochodów. Jeśli jest "robiona" utrata dochodu to wtedy chodzi o wykazanie dochodów z tej pracy, którą ktoś stracił - więc dlatego potrzebny jest PIT 11 od pracodawcy, świadectwo pracy, zaświadczenie czy zarejestrował się w Urzędzie Pracy, czy pobiera zasiłek (bo jeśli tak to wtedy on będzie doliczony), wiem, że jeszcze w naszym urzędzie wymagano zaświadczenie o wynagrodzenie za ostatni pełny przepracowany miesiąc. I wtedy liczą to tak: dochody twoje i męża za 2011 rok, od nich odejmują jego dochód (utracony). W każdym razie wszelkich informacji powinny udzielić osoby pracujące w świadczeniach rodzinnych żebyś nie musiała chodzić parę razy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka