estusia 01.09.04, 20:20 słuchajcie, ostatnio przeczytałam w gazecie że macierzyński trwa 6 msc, to prawda ? Z tego co wiem to trwa 4 msc przy pierwszym dziecku. Jak to wkońcu jest, zmieniły się przpisy czy w gazecie się palneli ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rakijka Re: ile trwa macierzyński 02.09.04, 08:47 estusia napisała: > słuchajcie, ostatnio przeczytałam w gazecie że macierzyński trwa 6 msc, to > prawda ? Z tego co wiem to trwa 4 msc przy pierwszym dziecku. Jak to wkońcu > jest, zmieniły się przpisy czy w gazecie się palneli ? > pozdrawiam Prawda, jezeli urodzisz conajmniej blizniaki)))))) Art. 180. [Wymiar urlopu macierzyńskiego] § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze: 1) 16 tygodni przy pierwszym porodzie, 2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie, 3) 26 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: ile trwa macierzyński 02.09.04, 22:21 macierzynski trwal pol roku (26 tygodni) ale w roku 2001 i potem jeszcze w 2002 dla tych, ktore byly w ciazy do 13 stycznia 2002, czyli jeszcze kobiety, ktore rodzily kolo pazdziernika 2002 sie na ten dluzszy macierzynski zalapaly w roku 2000 bylo 20 tygodni potem weszly te przepisy, ktore kolezanka w poscie wyzej podala moze to byla gazeta z tamtego okresu??? Odpowiedz Link Zgłoś
estusia Re: ile trwa macierzyński 02.09.04, 22:44 wielkie dzięki, gazetka była z tego roku i z tamtego miesiąca, widocznie nie napisali że chodzi o bliźnięta. Ohhhh, jaka szkoda, że macierzyński trwa tak "długo" przy pierwszym dzieciątku, i jak tu cieszyć się macierzyństwem jak z każdej strony obkrajają ? Co za kraj ... Odpowiedz Link Zgłoś