Dodaj do ulubionych

zasiłek macierzyński

26.09.14, 16:22
Witajcie.
Mam do was ogromną prośbę o pomoc w wyliczeniu zasiłku macierzyńskiego.
Pracuje w administracji państwowej moja pensja brutto to 2542,80 - w lipcu urodziłam dziecko - dostarczyłam wszystkie dokumenty pracodawcy w terminie - ale za nic nie wiem ile powinnam dostawać zasiłku. Wybrałam opcję 80% przez rok - czy oblicza się to od kwoty pensji netto czy brutto - bo w necie znalazłam gdzieś że od netto - w każdym razie moja pensja która mi przychodzi jest wyższa od tej którą powinnam dostawać jeśli oblicza się zasiłek od netto a jeśli oblicza się go od brutto to dostaję za niską pensjeuncertain już nie wiem o co chodzi i jak to policzyć. tak samo jak byłam w ciąży byłam na zwolnieniu i dostawałam większa pensję niż tą którą dostawałam pracując - dlaczego?
będę wdzięczna za szybką pomoc.
Obserwuj wątek
    • sh_ee Re: zasiłek macierzyński 26.09.14, 16:27
      dodam jeszcze że nie mieszkam w tym samym mieście gdzie pracuje - nie wiem czy w przypadku zasiłku macierzyńskiego kup mają jakieś znaczenie czy nie
      • mama.gucia Re: zasiłek macierzyński 27.09.14, 00:05
        Dostawalas wieksza pensje, bo pensja w administracji panstowej jest zroznicowana, masz 13stke, premie. Wez pod uwage 12 miesiecy przed urodzeniem dziecka i od tego 80%.
        • sh_ee Re: zasiłek macierzyński 27.09.14, 11:01
          No tak ale dlaczego jak pracowałam dostawałam co miesiąc pensje taka sama, jak poszłam na zwolnienie będąc w ciąży dostawałam średnio 200-300 zł wyższa a teraz dostałam mniej niż w zeszłym miesiącu - a jestem już od lipca na macierzyńskim? Czy zeszła pensja była liczona jeszcze jakoś proporcjonalnie - bo urodziłam 3 lipca wiec te dni do 3ego były tak jak 100% a po 3cim 80%? Premie będąc na zwolnieniu nie obowiązują a 13stka była wypłacana w styczniu wiec to nie na znaczenia.
          • sh_ee Re: zasiłek macierzyński 27.09.14, 11:03
            I mam policzyć 80% kwoty netto która dostawałam pracując czy będąc na zwolnieniu? Czy 80% od kwoty brutto która mam na umowie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka