18.10.04, 15:54
Zostałam zwolniona z pracy w pierwszym dniu pobytu na L4. Po miesiącu zaszłam
w ciażę i od tej pory jestem na zwolnieniu lekarskim. Zasiłek chorobowy
wypłaca mi ZUS. Niestety w świetle prawa jestem osobą nie zatrudnioną stąd
moje przypuszczenie, że po urodzeniu dziecka nie dostanę zasiłku
macierzyńskiego. Co mi pozostaje?? Zarejestrować się w UP jako bezrobotna??
Czy ktoś potrafi mi dokładnie powiedzieć jak wygląda moja sprawa w świetle
prawa? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • rakijka Re: Co po L4? 19.10.04, 13:19
      just12 napisała:

> Zostałam zwolniona z pracy w pierwszym dniu pobytu na L4
      Jak rozumiec "zwolniona"? Wreczono Ci wypowiedzenie? Miesiac? Trzy? Wreczono
      wczesniej a to byl ostatni dzien pracy? jaka to byla umowa o prae? Na jaki
      okres?
      Art. 41.Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu
      pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w
      pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o
      pracę bez wypowiedzenia.

Jezeli bylas juz w ciazy przed uplywam okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie
      takie pracodawca jest obowiazany wycofac!!!
      Moglas zajsc w ciaze nawet w trakcie wypowiedzenia, wazne jest czy bylas juz
      przezd jego uplywem.

Jezeli wreczyl Ci wypowiedzienie gdy juz bylas na zwolnienieu chorobowym,
      zasiegnij porady w PIP i odwolaj sie do sadu pracy!!
      Pzdr
      • just12 Re: Co po L4? 19.10.04, 13:37
        Pracodawca zwolnił mnie (wręczył mi wypowiedzenie, którego nie odebrałam) gdy
        pojechalam do firmy oddać druk L4. Wtedy jeszcze nie byłam w ciąży. Umowa
        wygasła mi 8 maja i wtedy w ciąży już byłam (zaszłam ok 28 kwietnia). Wydaje mi
        się, że pracodawca nie musi wycofywać wypowiedzenia jeśli w ciażę zaszło się w
        trakcie okresu wypowiedzenia.
        • rakijka Re: Co po L4? 19.10.04, 14:22
          just12 napisała:

> Pracodawca zwolnił mnie (wręczył mi wypowiedzenie, którego nie odebrałam) gdy
          > pojechalam do firmy oddać druk L4. Wtedy jeszcze nie byłam w ciąży. Umowa
          > wygasła mi 8 maja i wtedy w ciąży już byłam (zaszłam ok 28 kwietnia). Wydaje
          mi
          >
          > się, że pracodawca nie musi wycofywać wypowiedzenia jeśli w ciażę zaszło się
          w
          > trakcie okresu wypowiedzenia.

I w tym jest caly problem, ze "Wydaje Ci sie"
          "Wydawalo Ci sie", ze mial prawo wreczyc wypowiedzenie, a nie mial.
          "Wydaje Ci sie" , ze nie musi wycofywac, a musi !!!!
          O wreczeniu wypowiedzenia bylo w poprzednim poscie.
          Pracodawca nie tylko nie moze wypowiedziec umowy o prace,ale takze nie moze jej
          rozwiazac z kobiecie w ciazy.(nawet gdy wypowiedzenie zostalo uprzednio
          wreczone)

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w
          okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że
          zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy
          i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na
          rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie
          przekraczającym jednego miesiąca.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
          pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
          rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia
          porodu.

§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej
          w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w
          pracy.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie
          ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia
          upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z
          reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania
          umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego
          zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych
          przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia,
          od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę !!!!!!!
          podkresle.... ANI ROZWIAZAC !!!!!!
          A rozwiazanie umowy o prace nastepuje PO uplywie wypowiedzenia, a nie z chwila
          wreczenie go!!!!

Zgodnie z art. 177 § 1 k.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać
          umowy o pracę w okresie ciąży pracownicy. Wskazany powyżej zakaz skutkuje
          uznaniem za bezskuteczne oświadczenia pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę,
          nawet jeżeli oświadczenie to zostało złożone pracownicy przed jej zajściem z
          ciążę, które nastąpiło dopiero w czasie biegu okresu wypowiedzenia bądź w
          okresie, gdy zainteresowana była już w ciąży, chociaż o tym nie wiedziała.

Potwierdził to Sąd Najwyższy w wyroku z 2 czerwca 1995 r. (I PRN 23/95, OSNAP
          1995/22/276), stwierdzając jednoznacznie, że „wynikający z art. 177 § 1 k.p.
          zakaz rozwiązywania umowy o pracę z pracownicą w okresie ciąży obowiązuje
          również w sytuacji, gdy zaszła ona w ciążę w okresie wypowiedzenia”. Do ochrony
          przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę kobiety w okresie ciąży nie
          jest istotny termin wykazania stanu ciąży, lecz wyłącznie obiektywny stan
          rzeczy istniejący w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy o pracę.
          Oznacza to, że jeśli w trakcie okresu wypowiedzenia pracownica przedłoży
          zaświadczenie, że była już w ciąży, kiedy wręczano jej wymówienie, bądź zaszła
          w ciążę po jego otrzymaniu, pracodawca powinien wypowiedzenie cofnąć.

Pzdr

Udaj sie jeszcze do PIP !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka