gosiaczek73 25.04.05, 13:03 Podobno jest jakaś ustawa, która mówi, że 2 maja ma być dniem wolnym od pracy. Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnisiaz Re: 2 maja 25.04.05, 13:05 nie ma takie ustawy z tego co mówi nasza kadrowa u nas jest wolne jako dodatkowe świadczenie socjalne ale mój małżonek pracuje i koleżanki w koło tez aga Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: 2 maja 25.04.05, 14:19 mowili na ten teamat w ubiegłym roku ale jak dotad nic sie dalej nie ruszyło w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: 2 maja 25.04.05, 14:27 A z jakiej okazji 2 maja miałby byc wolny? Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: 2 maja 25.04.05, 14:28 miał to byc dzien panstwowosci labo cos takiego było troche o tym a potem ucichło Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: 2 maja 25.04.05, 19:01 2 maja jest Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, ale nie jest dniem wolnym od pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia44 Re: 2 maja 26.04.05, 11:07 Pracuję w szkole i właśnie usłyszałam (od dyrektorki),że mamy wolne bo to dzień "USTAWOWO" wolny od pracy...Więc?.. Odpowiedz Link Zgłoś
agnisiaz Re: 2 maja 26.04.05, 11:33 ja tez w szkole i dla nas jest wolne jako dodatkowe świadczenie socjalne aga Odpowiedz Link Zgłoś
paulinapaulinapaulina Re: 2 maja 30.04.05, 23:28 Dzień 2 maja nie jest dniem wolnym od pracy, co wynika z przytoczonej wyżej ustawy o takich dniach. Owszem, pojawiło się pismo MENIS o nieustalonej jeszcze przeze mnie randze (zarządzenie? polecenie?) ustanawiające dzień 2 maja dniem wolnym od zajęć dydaktycznych. Tym pismem ministerstwo narobiło niezłego bałaganu, bo prowadzący owe zajęcia dydaktyczne nie pojawiają się w szkole, natomiast adminiastracja nie ma wolnego, bo ich pismo nie dotyczy. W tym miejscu pozwolę sobie zacytować mojego ulubionego mądrego człowieka, radcę prawnego, który w kontekście dnia 2 maja powiedział: "W kraju, który boryka się z prawie 4 milionowym bezrobociem, od dwóch tygodni o niczym innym się nie rozmawia, tylko o jeszcze jednym dniu wolnym pomiędzy dwoma świętami państwowymi!" P.S. Ja w poniedziałek idę do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: 2 maja 26.04.05, 11:44 Karolciu44, nie wiem, o jakiej ustawie mowiła twoja dyrektorka? Wklejam ci ustawę o dniach wolnych od pracy i pozdrawiam USTAWA z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy. (Dz. U. z dnia 19 stycznia 1951 r.) Art. 1. Dniami wolnymi od pracy są: 1) dni niżej wymienione: a) 1 stycznia - Nowy Rok, b) (1) (skreślona), c) pierwszy dzień Wielkiej Nocy, d) drugi dzień Wielkiej Nocy, e) 1 maja - Święto Państwowe, f) (2) 3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja, g) (3) pierwszy dzień Zielonych Świątek, h) (4) dzień Bożego Ciała, i) (5) 15 sierpnia - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny, j) 1 listopada - Wszystkich Świętych, k) (6) 11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości, l) (7) 25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia, m) (8) 26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia, 2) niedziele. Art. 2. Tracą moc wszystkie przepisy, regulujące sprawę dni wolnych od pracy odmiennie od przepisów niniejszej ustawy. Art. 3. Wykonanie ustawy porucza się Prezesowi Rady Ministrów i wszystkim ministrom. Art. 4. Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś