Dodaj do ulubionych

urlop ?????

26.04.05, 17:27
mam pytnie odchodze z pracy ostatniego maja chciałabym wykorzystać zaległy
urlop za 20004 i bierzący za 2005 czy moze pracodawca mi odmówić?? i wyplaćić
ekwiwalent zamiast udzielenia urlopu prosze o odpowiedz ponieważ nie wiem co
robić??
Obserwuj wątek
    • partycja7 Re: urlop ????? 27.04.05, 10:03
      zadnych podstaw prawnych nie znam, ale wydaje mi sie że teoretycznie
      prqacodawca może odmówic i wypłacic ekwiwalent jeśli jesteś kluczowym
      pracownikiem nie do zastąpienia. ale napisz podanie i zobacz co dalej (masz do
      wykorzystania cały urlop za 2004 i adekwatnie do przepracowanych dni w 2005 -
      urlop za 2005 chyba 2 dni za miesiąc to bedzie 10 dni) to moje spostrzezenia
      ale może wypowiedzą się jeszcze dziewczyny oczytane w przepisach (lub panowie).
      i bardzo prosze napisz jak sie to rozwiązało - fajnie wiedzieć jak wygląda to w
      realu. pozdrawiam.p.
    • paulinapaulinapaulina Re: urlop ????? 30.04.05, 23:17
      szachniewicz19 napisała:

> mam pytnie odchodze z pracy ostatniego maja chciałabym wykorzystać zaległy
      > urlop za 20004 i bierzący za 2005 czy moze pracodawca mi odmówić?? i wyplaćić
      > ekwiwalent zamiast udzielenia urlopu prosze o odpowiedz ponieważ nie wiem co
      > robić??

Skoro masz urlop zaległy za 2004 rok, to znaczy że Twój pracodawca jest już na
      bakier z przepisami prawa. Urlop zaległy należy bowiem wykorzystać do końca
      marca nastęnego roku. Tę informację możesz wykorzystać jako argument
      przemawiający na Twoją rzecz, gdybyś chciała wykorzystać jednak swój urlop.

W przypadku urlopu bieżącego, który będzie Ci się należał w wymiarze
      proporcjonalnym (tzn. za 5 miesięcy) już tak nie będzie. Ale możesz domagać się
      udzielenia urlopu w takim terminie, w jakim był on zaplanowany w planie urlopów
      (o ile taki plan powstał). Jeżeli nie ma planu urlopów, to pracodawca może nie
      uwzględnić Twojego wniosku o urlop i po rozwiązaniu umowy wypłacić ekwiwalent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka