Dodaj do ulubionych

przerwa w zasiłku- POMOCY!

02.05.05, 10:46
jestem w ciąży. 18 listopada 2004 r. zachorowałam i do 31 marca 2005 r.
miałam zwolnienie bez przerwy. Pracowałam 2 dni i znów trafiłam do łóżka od 5
kwietnia. Wydawać by się mogło, że zakład pracy powinien zapłacić mi tylko za
te 2 dni poracy. Tymczasem do mojego pracodawcy przyszedł list z ZUS u z
decyzją, że za IV to właśnie pracodawca winien płacić. Księgowa jest chora,
będzie za 2 tyg., a mnie nikt nie chce zapłacić za kwiecień! Przeczytałam
Ustawę, tam jest mowa o 33 dniach. Policzyłam. Zgadza się. Tymczasem chodzi o
jakieś zaliczenie tego roku w poczet ubiegłego. O co chodzi?
Obserwuj wątek
    • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 02.05.05, 17:38
      Poniewaz zachorowałaś na przełomie roku - to na koniec roku 2004 zasiłek płacił
      ci ZUS i w konsekwencji w 2005 r. za nieprzerwane zwolnienie również płatnikiem
      był ZUS.

Po przerwie (2 dniowej) znów pracodawca wypłaca ci przez pierwsze 33 dni w roku
      kalendarzowym wynagrodzenie za czas choroby ( art. 92 Kodeksu pracy)

www.gazetapodatkowa.pl/przepisy.php?s=2&pkt=40&id=29394&p=12
      Pamietaj że jesli zwolnienie moze przekroczyc 182 dni (liczone od 18 listopada)
      musisz starac sie o swiadczenie rehabilitacyjne. Wniosek składa sie najpozniej
      120 dnia zwolnienia...
      • aalfaa Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 02.05.05, 22:26
        Jeśli liczac zwolnienie od 18 listopada to powinna starać sie o przedłużenie
        chorobowego na starych zasadach 90 dni dopiero później jeśli choroba bedzie
        trwać dalej to składac wniosek o świadczenie rehabilitacyjne.
        • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 02.05.05, 22:53
          Zachecam do lektury:
          bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr17164365&ver=-1&jedn=-1
          Po pierwsze art. 9 ust. 2 ustawy zasiłkowej zarówno w starym jak i nowym
          brzmieniu mówi:
          "do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy,
          spowodowanej tą sama chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a
          powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni".

Zatem zlicza sie do jednego okresu zasiłkowego (182 dni) również dni zwolnienia
          sprzed 2 dniowej przerwy

Po drugie: art. 81 ust 1. mówi ze
          "zasiłki chorobowe, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie
          (nowej) ustawy, wypłaca się w wysokości, na zasadach i w trybie określonych w
          przepisach dotychczasowych, za cały okres NIEPRZERWANEJ niezdolności do pracy.
          Skoro była przerwa (2 dni) to dziewczyna może ubiegac sie wyłacznie o
          swiadczenie rehabilitacyjne, bo na gruncie nowych przepisów nie ma mozliwosci
          przedłużenia okresu zasiłkowego.

Mozesz napisac jasniej,co masz na mysli?
        • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 02.05.05, 22:59
          Jeszcze jedna mała korekta przerwa trwała faktycznie 2 dni pracy plus sobota i
          niedziela razem 4 dni, ale to nie ma wpływu na to co napisałam powyżej...
      • emma27 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 05.05.05, 19:32
        witam
        czytałam parę wątków i nie wiem jak to się ma w moim przypadku.
        Jako, iż TY Reniu73jesteś tu ekspertem w temacie zus bardzo proszę o pomoc:
        jestem na zwolnieniu lekarskim od dnia 26 stycznia 2005 roku, kod b, za perę
        dni dostanę pierwsze pieniądze zus(!!pierwszy zasiłek chorobowy)a mam takie
        pytanie: wiem , że do końca ciąży nie wrócę dopracy tj.do końca września będę
        miała zwolnienie ciągłe, jaki druk do zus muszę złożyć ZUS Z-21 - wniosek w
        sprawie przedłużenia wypłaty zasiłku chorobowego czy druk NP-7
        wniosekoświadczenie rehabilitacyjne. Czy druki te dostanę z zus czy muszę sama
        wcxześniej pilnować (pracuje w małej firmie8 osób)
        pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc
        • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 05.05.05, 19:53
          Witaj,
          jesli jestes na nieprzerwanym zwolnieniu od 26 stycznia 2005, wypełniasz druk
          ZUS-21. Poniewaz pracodawca jest mały, to 120 dnia zwolnienia (czyli ok. 26
          maja)dostaniesz z ZUS druk wypełniony w częsci dotyczacej płatnika. Bedziesz
          musiała pójsc z tym do lekarza prowadzącego. Ten wypełni historie choroby i
          złozysz to w ZUS. Ja oprócz druku Z-21 złozyłam kopie karty ciązy. Po 2
          tygodniach dostałam orzeczenie o przedłuzeniu okresu zasiłkowego. Nie wzywali
          mnie na komisję i tak podobno jest w wiekszosci przypadków.
          Renia
          • emma27 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 05.05.05, 20:04
            bardzo dziekuje za pomoc
            pozdrawiam serdecznie
          • emma27 przerwa w zasiłku- POMOCY! 13.06.05, 22:33
            Droga Reniu
            jeszcze raz proszę Cię jako eksperta o pomoc
            jestem na zwolnieniu lekarskim od 26 stycznia, do tej pory wszystkie badania
            robiłam prywatnie, ale ostatnio lekarz powiedział mi iż muszę liczyć się z tym
            iż w każdej chwili mogę trafić do szpitala, w szpitalu wymagają dokumentu
            potwierdzającego iż jest się zatrudnionym i tak albo druk ZUS RMUA albo
            książeczkę ubezpieczeniową. U mnie w firmie taka książeczka nie funkcjonuje, a
            od dnia zwolnienia nie dostałam ani jednego dokumentu ZUS RMUA. Czy pracodawca
            ma obowiązek wydania tekich dokumentów tj. ZUS RMUA,czy podczas zwolnienia
            lekarskiego pracodawca wydaje inny dokument, ja wobecnej chwili nie posiadam
            nic i boję się ponieważ nie zostanę przyjęta do szpitala. Bardzo Proszę o
            pomoc:o jakie dokumenty mam wystąpić dopracodawcy???
            pozdrawiam serdecznie
    • aalfaa Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 03.05.05, 09:17
      Opisałam sytuacje jak przedstawiła mi je pani z zusu, ja zaczełam chorować
      28.09 i chciałam się zgodnie z podpowiedzią starać się o świadczenie
      rechabilitacyjne jednak dowiedziałam się, że tak nie można, skoro zaczełam
      chorowac przed 08.02 więc pierwsze musiałam stanąć przed komisją i uzyskałam
      przedłużenie na 90 dni które upłyna w czerwcu i wówczas będę starać sie o
      świadczenie rehabitacyjne, podobno inaczej nie można.

Renia mozesz mi napisac, czy przed upływem tego terminu (90 dni) dostanę druki
      do wypełnienia jak po 180 dniach czy sama powinnam zadbać o nie?
      Oraz jak powinnam starać się o macierzyński w zusie, też wypełnia się jakies
      druczki? czy jakos automatycznie przejdę ze świadczenia na macierzyński?
      • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! Świadczenie rech. 04.05.05, 08:17
        Twoja sytuacja rózni się od przedstawionej powyżej, gdyż w momencie kiedy
        skonczył ci sie podstawowy okres zasiłkowy korzystałas z praw nabytych sprzed 8
        lutego (stara ustawa zasiłkowa) - byłas na NIEPRZERWANYM zwolnieniu. Moglas
        wiec ubiegac sie o przedluzenie zasiłku ale tylko o 90 dni. Teraz mozesz
        wnioskowac o swiadczenie rehabilitacyjne po wyczerpaniu okresu zsiłkowego.
        Myslę że powinnas sama zadbac o dokumenty, jesli chcesz dostawac pieniądze o
        czasie. Wklejam odpowiednie druki:
        www.zus.pl/formul/Np_7.pdf
        www.zus.pl/formul/N_9.pdf
        Zadzwon moze do ZUSUu - działu zasiłkow chorobych i sie upewnij...jesli
        wysyłaja to najpóźniej 4 tygodnie przed upływem tych 90 dni (przedłużenia).
        Natomiast ja nie znajduje tego w przepisach...
        Renia
      • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! Macierzynski 04.05.05, 08:46
        Przejscie ze swiadczenia na macierzynski to nie automat. Warunkiem wyplaty
        zasiłku macierzynskiego jest zlozenie Pracodawcy wniosku o urlop macierzynski -
        jesli chcesz rozpoczac urlop przed przewidywana data porodu (np. 2 tygodnie
        przed)oraz zaswiadczenia o przewidywanej dacie porodu.
        A jesli chcesz rozpoczac urlop w dniu porodu - składasz akt urodzenia dziecka.

Przewidywaną datę porodu określa zaświadczenie wystawione przez lekarza na
        zwykłym druku, datę porodu zaś dokumentuje się skróconym odpisem aktu urodzenia
        dziecka (ten trzeba uzyskac w urzedzie stanu cywilnego0.
    • renia73 Re: przerwa w zasiłku- POMOCY! 04.05.05, 08:24
      Jeżeli nieprzerwana niezdolność do pracy z powodu choroby przypada na przełomie
      roku, a 31 grudnia pracownik pobiera wynagrodzenie na podstawie art. 92 k.p.,
      to od 1 stycznia dalej je otrzymuje. W takiej sytuacji okres 33 dni liczy się
      jakby od początku, właśnie od 1 stycznia.

(...)
      Gdy nieprzerwana niezdolność do pracy przypada na przełomie roku, a 31 grudnia
      pracownik otrzymuje zasiłek chorobowy, to 1 stycznia dalej dostaje ten zasiłek
      za cały okres nieprzerwanej absencji. Gdyby jednak w niezdolności do pracy
      nastąpiła choćby jednodniowa przerwa, podczas kolejnej niezdolności do pracy
      pracownik nabywa prawo do wynagrodzenia za czas choroby ze środków zakładu
      pracy. Wynagrodzenie to przysługuje do 33 dni niezdolności do pracy w danym
      roku kalendarzowym.

rzeczpospolita z 21.2.2005 r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka