Dodaj do ulubionych

bony na wychowawczym

25.11.05, 20:56
Czy to zgodne z prawem, że osoby będące na urlopie wychowawczym nie dostają
bonów z zakładu pracy ( nawet tych z socjalnego), podczas gdy wszyscy inni
pracownicy dostają?
Obserwuj wątek
    • dosiamamafilipa Re: bony na wychowawczym 25.11.05, 21:17
      hej
      nie znam zadnych uregulowan prawnych okreslajacych to to kazdy zaklad pracy wg
      swojego funduszu socjalnego rozdziela, u mnie np. bylo tak ze osoby
      przebywajace na wychowawczym dostawaly 50% tego co osoby zatrudnione ale juz
      np. na bedac na dluzszym chorobowym ( np. miesiecznym) nie dostaja nic sad
      pzdr.
      Tak wiec prawo i zdrowy rozsadek nie ma tu nic do rzeczy.
      dorota
      • christych Re: bony na wychowawczym 25.11.05, 21:28
        dzięki za szybką odpowiedź.
        to o bonach mogę zapomnieć sad
    • anies75 Re: bony na wychowawczym 25.11.05, 21:38
      ja dostawałam tak jak inni pracownicy
      i paczke dla dziecka też na swieta
    • galanina Re: bony na wychowawczym 25.11.05, 22:04
      W zeszlym roku dostalam( bylam mile zaskoczona).Gdy wszyscy dostaja premie to ja
      tez...a jestem od listopada 2004 na wychowawczym.Wszystko zalezy od firmy...
      • mikita10 Re: bony na wychowawczym 28.11.05, 18:22
        Ja niestety też nie dostałam (a wszysscy inni, nawet na chorobowym u mnie w
        pracy dostają). No cóż, socjalny to rzecz uznaniowa
    • nchyb Zależy od zakładu pracy! 29.11.05, 07:38
      Wszystko zależy od zakładu pracy i ustaleń tamtejszego funduszu socjalnego.
      W moim zakładzie się dostaje, bony dostają pracownicy w normalnej wysokości,
      emeryci i osoby przebywające na urlopach wychowawczych i zasiłkach
      rehabilitacyjnych dostają w wysokości kilkukrotnie mniejszej, ale dostają.
    • terminek Re: bony na wychowawczym 29.11.05, 15:09
      nie ma znaczenia jaka firma, i to nie jest tak że bony sa uznaniowe jesl są one
      z funduszu to sa zasady okrelsone w regulaminie takiego funduszy socjalnego i do
      tych zasad pracodawca jest zobowazany sie dostosować.odpis na fundusz jets na
      osoby zatrudnione.do regulaminu musisz mieć dostęp wić powinnas sprawdzić jak
      tam jest. muszą być postawione kryteria przyznawania takich bonów z funduszu i
      wtedy tylko one mja zanczenie a nie widzimisię pracodawcy czy księgowej tudzież
      kadrowej. pozdrawiam
      • nchyb Re: bony na wychowawczym 30.11.05, 10:28
        > nie ma znaczenia jaka firma, i to nie jest tak że bony sa uznaniowe jesl są
        one
        > z funduszu to sa zasady okrelsone w regulaminie takiego funduszy socjalnego
        No toteż piszemy, że zależy od zakładu, bo każdy może mieć inny regulmin tegoż
        funduszu socjalnego...
    • moyyra a na macierzynskim jak z tym jest ??? 30.11.05, 14:37

tez mnie to interesuje- jak to jest z tymi bonami ?
      w sierpniu urodzilam dziecko, wczesniej od stycznia bylam na zwolnieniu, teraz
      macierzynski do konca grudnia
      i co ?
      nie dostane bonow światecznych ?
      niby są z zakladowego funduszu pracy (?)
      i teoretycznie nie wypracowalam sobie (bo niby jak)

jednak mam nadzieję, że cos mi przysluguje- kupilabym cos fajnego dla
      dzieciaka...no swieta przeciez niedlugo

Niech ktos nam pomoze od strony prawnej
      • zuzannanatalia Re: a na macierzynskim jak z tym jest ??? 30.11.05, 16:42
        ale nie ma jak ze strony prawnej
        to komnu przysluguja bony okresla tylko i wylacznie pracodawca w regulaminie
        swidczen socjalnych, ma wolna wole
        • kkolasinska Re: a na macierzynskim jak z tym jest ??? 02.12.05, 13:29
          Ja jestem na zwolnieniu juz 4 miesiace z powodu ciąży i jak sie dowiedziałam
          tez nie należą mi sie bony na swieta.Bardzo mi jest przykro z tego powodu nie
          ukrywam, zawsze mogłabym dołożyc cos do wyprawki ;-(
          • eps Re: a na macierzynskim jak z tym jest ??? 06.12.05, 18:32
            nie dokońca socjalny to rzecz uznaniowa. Zgodnie z przepisami pieniądze z
            funduszu socjalnego powinny być przyznawane zgodnie z sytuacją materialną
            pracowników. Jesli wiec księgowa zarabioając 5000 zl dostanie bony na 1000 zł a
            Ty przy zarobku 800 zł dostaniesz figę to teoretynie możesz się kłócić.
            Z doświadczenia wiem że po pierwsze na te okazję tworzone są lipne dokumenty i
            nikt nie udowodni że ktoś dostał więcej niż powinien. Poza tym regulamin
            wydatkowania może byc ułożony w ten sposob z tzn. widełkami że np. pracownicy
            zarabiający między 850 zł a 10 000 zł dostają max 380 zl. reszta nie dostaje.
            Z tym ze przynajmnie u mnie w firmie nie ma osoby która by wystawała poza
            widełki.
            • ewakac Re: a na macierzynskim jak z tym jest ??? 07.12.05, 15:00
              Witam
              w pracy uzyskałam info,że osoby ( są wśród nich mężczyźni) otrzymuja te
              same "gadżety" co pozostali zatrudnieni na umowe o pracę, bo byłaby to
              dyskryminacja. I rzeczywiście tak jest ( moze to wyjatkowa firma???!!!).
              pozdrawiam
      • moyyra Re: a na macierzynskim jak z tym jest ??? 17.12.05, 21:19

Huurrraaa

Jednak dostałam te "bony" w postaci fakturek 2x 190 zł. Zrobię zakupy,
        przedstawie fakturkę szefowi i kasiorka do zwrotu. smile
        Było tak, ze mąż zadzwonil do mojej firmy i zapytal się czy bedzie cos an
        swieta...powiedzieli ze oddzwonią.
        I tak zrobili.
        I tu raczej zalezało od szefa smile
    • mata_haari Re: bony na wychowawczym 18.12.05, 12:56
      Przyznam szczerze, że ja nawet nie przypuszczałam, że coś dostanę, a tu
      niespodzianka. Już drugi rok otrzymuję bony i to nie bagatela, bo na 750 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka