Dodaj do ulubionych

dodatek wychowawczy

20.12.05, 10:38
dziewczyny smilesmile słuchajcie pomózcie mi bo jestem w kropce.......
czy bedzie mi przysługiwał dodatek z tytułu urlopu wychowawczego???
ale niestety nie łapie zsię na zasiłek rodzinny bo dochód netto na nas troje
wynosi 800/os

w momencie jak ja pojde na urlop wychowawczy zostanie pensja męża 1300 i
wtedy bedzie 433 na osobe i czy wtedy bedzie mi przysługiwał ten dodatek na
urlopie wychowawczym w wysokości 400???

wie któras z was??
pomozcie bo jestem przerazona smilesmile
Obserwuj wątek
    • ekiara Re: dodatek wychowawczy 20.12.05, 10:58
      Niestety nie. Zasiłek rodzinny wraz z dodatkami przysługuje rodzinom, których
      przeciętny dochód miesięczny w poprzednim roku kalendarzowym nie przekroczył
      504 zł (netto) na osobę. Dlatego nie dostajesz rodzinnego. Dopiero w roku
      następnym jeśli dochody będą niskie dostaniesz dodatek z tyt. urlopu
      wychowawczego i zasiłek rodzinny.
      Takie są przepisy...
    • pumka77 Re: dodatek wychowawczy 20.12.05, 11:05
      Właśnie że przysługuje. byłam-jestem w bardzo podobnej sytuacji do twojej.Moje
      + męża dochody przekraczały 504 zł/os. ale w momencie kiedy zdecydowałam się na
      urlop wychowawczy wiadomo moja pensja odpada, zatem ubiegając się o zasiłek i
      dodatek z tytułu urlopu wychowawczego swoje dotychczasowe dochody traktujesz
      jako "dochody utracone". We wniosku który się wypisuje w tym celu jest taka
      rubryczka-tak więc liczą sie tylko dochody mężasmile
    • lawia Re: dodatek wychowawczy 20.12.05, 11:22
      Ale ona pisała że po odjęciu jej dochodów zostanie 433 zł na osobę więc nie dostanie,
      Ja mam 413 na osobę i też niestety nie dostaję
      • pumka77 Re: dodatek wychowawczy 20.12.05, 11:43
        więc nierozumiem o co chodzi skoro limit wynosi 504zł/os a u Ciebie jest
        413zl/os. to powinnas dostawacsmileNaprawdę jest coś takiego jak "dochód utracony"-
        przecież w trakcie wychowawczego twój pracodawca nie płaci Ci więc masz prawo
        do dodatku pod warunkiem, że nie przekraczasz tego 504 zł/os
      • anies75 Re: dodatek wychowawczy 21.12.05, 12:00
        jest kryterium dochodowe 504 na osobe
        jesli nie ma sie wiecej to zasiłek i dodatki przysługuja
    • madzesa Re: dodatek wychowawczy 20.12.05, 12:13
      Dla mnie jasne jest , że dodatek ci się należy ponieważ jak już ktoś wcześniej
      napisał jest takie pojęcie jak dochód utracony, ale z własnego doświadczenia
      wiem , że mops-y robią wiele problemów i sami nie wiedzą czego jeszcze by tu
      chcieć od ludzi, radziłabym podejść do mopsu i wyjaśnić sytuację powiedzieć, że
      po w momenci eprzejścia na wychowawczy zostaje pensja męża w takiej a takiej
      wysokości. Bo u mnie było podobnie przez długi czas nawet nie starałam sie o
      wychowawczy mimo, że żyliśmy z pensji 1400 zł a poszperałam po necie i mam
      obecnie wychowawczy płatny. właśnie mi się przypomniało, że jest super forum
      pomocy społecznej wpisz w google "pierwszy portal pomocy społecznej " i na
      pewno trafisz, tam zadaj pytanie i pracownicy mopsów ci dokładnie odpowiedzą.
      Ja składalam oświadczenie z męża pracy za ostatni miesiąc i na tej podstawie
      mam wychowawcze, poza tym jak weźmiesz za ostatni rok dochody to nie policzą
      twojego bo on jest "utracony". Tak to chyba wygląda. Zajrzyj na to formu pomocy
      społecznej to ci wiele wyjaśni tam jest dział zasiłki rodzinne czy jakoś tak i
      tam zadaj pytanie.Pozdrawiam i życzę wytrwałości w zalce z mopsem.Pa
    • henia23 Re: dodatek wychowawczy 20.12.05, 13:34
      dzieki dziewczyny smilesmile od was wiele sie wywiedziałam smilesmile a ty pumka smilesmile
      piszesz bbardzo rzeczowo smilesmile
      powiem tylko tyle no to uffff smilesmile
      dzikei wielkie wink
    • anies75 Re: dodatek wychowawczy 21.12.05, 12:02
      przy 433 na osobe dostaniesz zasiłek rodzinny i dodatek wychowawczy
    • magda_andrz Re: dodatek wychowawczy 28.12.05, 13:26
      Tak. Na urlopie wychowawczym i tzw zasiłek porodowy inaczej becikowy.
      przysługuje ci. Liczy się tylko dochody męża gdyż twój dochód jest dochodem
      utraconym czyli starsz się o becikowe, wychowawczy 400 i rodzinny 43
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka