aga29aga 11.03.06, 21:45 Od 2 lat jestem na bezpłatnym urlopie wychowawczym, czy powinnam dostac PIT za zeszły rok? i tym samym rozliczyc sie z US? biorac pod uwage, ze nie miałam żadnych dochodow? Bardzo prosze o odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiarzynap Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 09:18 jestem wtej samej sytuacji. od dwóch lat nie dostaje pitu, ale ponieważ rozliczamy się z mężem jestem wykazana w naszym wspólnym rozliczeniu z tym, że z zerowym dochodem Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 09:45 nie dostaniesz PIT za wychowawczy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmolinka Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 12:14 Skoro nie masz żadnych dochodów, to jaki PIT chcesz dostać? Nie masz dochodów, nie płacisz podatków, czyli jasno wynika samo z siebie, że nie musisz się z niczego rozliczać i PIT-a ani nie dostaniesz ani nie składasz. A jeśli chodzi o wychowawczy płatny, to on też jest nieopodatkowany, czyli też nie dostajesz PIT-a i też się z niego nie rozliczasz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mayub Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 16:29 A co w sytuacji kiedy chcę się rozliczyć wspólnie z żoną, która cały miniony rok była na urlopie wychowawczym, za który otrzymywała dodatek do zasiłku rodzinnego. Ja mam umowę o pracę, ale wszystkie rachunki, faktury itp są na żonę. Próbuję wypełnić pity za pomocą programu, który był dodatkiem do "Wyborczej". Jednym z źródeł dochodu w nim zawartych są zasiłki. Potem program pyta o "kwotę przychodu" a następnie o "kwotę pobranej przez płatnika zaliczki na podatek". Kwotę przychodu wyliczyłęm na podstawie decyzji z MOPSu o miesięcznym "wynagrodzeniu". A tego co wiem suma ta jest zwolniona z opodatkowania więc w kolejnej rubryce napisałem "0". Proszę odpowiedzxie jak to jest. Szukam już od kilku godzin w internecie odpowiedzi i tylko w tym temacie znalazłem najbardziej zbliżoną do mojej sprawę. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
mayub Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 16:31 Dodam tylko, że nie wiem czy dobrze wypełniam tego pita. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 17:13 A moze byś doczytał o jakie tam zasiłki chodzi, co??? Odpowiedz Link Zgłoś
mayub Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 17:21 po prostu zasiłki i nie ma opisu jakie i nie ma "pomocy" przy wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
olaart Re: urlop wychowawczy a pit? 12.03.06, 19:14 Te zasiłki ( rodzinne i z tytułu wychowawczego) nie stanowią dochodu dlatego nie uwzględnia się ich w zeznaniu podatkowym ale w przeciwnieństwie np. zasiłek dla bezrobotnych jest już opodatkowany. Po prostu nie wypełniaj pola zasiłki, dochód Twojej żony = zero. Odpowiedz Link Zgłoś