Dodaj do ulubionych

zus.. nie kumam:((

22.03.06, 11:09
Zastanawiam sie dlaczego jest mowa ze na zwolnieniu ciazowym placa 100%
Ja pracujac przed ciaza dostawalam okolo 850zł na reke a teraz na ciazowym
(ponoc 100% platnym ) dostaje 750zł na reke dlaczego?? dlaczego niektorzy
dostaja tyle ile dostawali gdy pracowali a niektorzy nie?
Obserwuj wątek
    • eps Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 11:13
      Jeśli mówisz o wynagrodzeniu za luty to moze być taka różnica bo luty ma 28 dni
      niestety a my na l4 mamy płacone za dni.
      A moze jak wcześniej chorowałaś to wskoczyła ci jakaś wielka premia a teraz już nie.
    • kasiulka82 Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 11:13
      Może miałaś płacone za nadgodziny???Nadgodziny i żadne premie nie są wliczane w
      świadczenia.
    • michalina7 Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 11:16
      bo luty miał tylko 28 dni. W marcu dostaniesz troche więcej.
      • goosiaa3 Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 12:21
        Wlasnie chodzi o to ze pracuje w prywatnej firmie i nie mam zadnych premii
        dodatkow ani tym podobnych i wczesniej tez nie chorowalam, zawsze dostawalam 850
        na reke miesiac w miesiac. A co do tego ze luty jest krotszy to nie wchodzi w
        gre bo swiadczenie dostalam od 7.02-07.03 czyli pelen miesiac. dlatego nie
        rozumiemsad((w zusie tlumacza ze odtracaja jakis podatek 18% ale jak moga
        odtracac skoro odtracane chyba juz mam bo moje brutto to 1200 a na reke 850
        wytlumaczciesad
        • iwona9940 Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 12:56
          Bierze się średnią z wynagrodzenia z 12 miesięcy. Ja też dostaje mniej niż
          100%, bo miałam podwyżkę kilka miesięcy przed L-4. Jakbym 12 miesięcy pracowała
          po podwyżce to dostałabym więcej. Trudno...
          • madzia1501 Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 13:16
            A nie jest tak, że na zwolnieniu nie mamy kosztów uzyskania przychodu? I
            podatek jest liczony od całej podstawy, a nie od podstawy minus koszty
            uzyskania? No i wtedy wychodzi mniej.
            • bastet7 Koszty uzyskania 22.03.06, 13:25
              Jeśli dostaniemy choć za jeden dzień wynagrodzenie (z tyt. pracy, chorobowe,
              urlop), to należą nam się koszty uzyskania. W przeciwnym wypadku (cały miesiąc
              mamy ZASIŁEK) - wtedy nie ma kosztów. To tak odnośnie poprzedniej wypowiedziwink
        • bastet7 Do Gooooosi 22.03.06, 13:23
          NA PEWNO dostałaś w lutym tylko za 28 dni zwolnienia. Rozumiem, że daty, które
          podajesz (7.02-7.03) to daty zwolnienia, które złożyłaś w kadrach?? W lutym
          dostałaś wynagrodzenie zasadnicze za 6 dni (1-6.02), i za 22 dni zwolneinia
          lekarskiego (7-28.02). Za marcową część zwolnienia dostaniesz pieniadze w
          marcu. Także - jakby nie patrząc - w lutym powinnaś (i dostałaś) mniej niż
          normalnie, bo za 28 a nie 31 dni.
          • goosiaa3 Re: Do Gooooosi 22.03.06, 14:41
            Wlasnie o to chodzi ze specjalnie zadzwonilam do zusu dowiedziec sie za jakie
            dni jest to wynagrodzenie i kobieta sprawdzila ze jest to od 07.02-07.03. I za
            ten okres dostalam 750zł na kwitku pocztowym tez mam napisane zas.chor.
            07.02-07.03. Poza tym na zwolnieniu jestem od 4 stycznia br. pierwsze 33 dni
            wyplacil mi pracodawca i byla to jeszcze normalna 100% kwota czyli 850zł a
            miesiac pozniej z zusu dostalam juz o 100zł mniej..
            • bastet7 Re: Do Gooooosi 22.03.06, 14:52
              Ja powiem tak (a na codzień przygotowuję listy płac): nie mozna zapłacić za
              zwolnienie lekarskie dot. miesiąca kolejnego. (Jest ono wypłacane w miesiącu
              kolejnym). Po drugie płaci się za tyle dni zwolnienia, ile ma miesiąc: czyli w
              styczniu 31, w lutym 28. Nie wiem, czemu w ZUS Ci tak odpowiedzieli.
            • hanka_m Re: Do Gooooosi 22.03.06, 14:53
              Gosiu , ja pracuje w płacach, jak chcesz to Ci policzę ile powinnaś dostać tego
              zasiłku, ale musisz mi podać kwotę brutto twojego wynagrodzenia. liczy sie z 12
              miesięcy poprzedzajacych chorobę, od tego odejmuje się faktycznie te 18,71% to
              może jest trochę skomplikowane. pozdrawiam.
              • ggosiek Re: Do Gooooosi 22.03.06, 14:58
                Zus dobrze ci wypłacił. (mniej więcej 1200 brutto-18,71 %: 30 dni x 28 dni
                zwolnienia -19% podatku
              • goosiaa3 Do hanka_m 22.03.06, 15:54
                Jesli nie zrobi Ci to problemu to policz cy dobrze mi wypłacili
                Dokladnie zatrudniona jestem od 3.11.2005r wiec nie ma pelnych 12 miesiecy a na
                zwolnieniu jestem od 4.01.2006 ze wzgledu na ciaze zagrozona. Moje wynagrodzenie
                miesieczne brutto to 1200zl a na reke okolo 850zł
                Jesli potrzebujesz jeszcze jakis informacji to daj znac
    • zanciar Re: zus.. nie kumam:(( 22.03.06, 16:04
      Ponieważ nie masz kosztów uzyskania. Jeżeli przez cały miesiąc jesteś w domu to
      nie przysługuje Tobie dodatek za dojazdy czyli koszt uzyskania przychodu a
      wynosi miesięcznie 102,00
      • hanka_m Re: zus.. nie kumam:(( 23.03.06, 09:00
        Gosiu, z pewnością jest tak jak Ci wyjaśniła wyżej bastet. Twój wyliczony
        zasiłek dzienny to 32,52 zł i z pewnością nie miałaś zapłacone za marzec (no
        chyba, ze ZUS zaczął płacić do przodu). Kwotę dzienna mnożysz przez liczbę dni
        zwolnienia potem od tego odejmujesz 19% podatku pomniejszonego o kwotę 44,17i
        masz swój nalezny zasiłek. Jak będzieszna zwolnieniu cały miesiąc to sobie
        mozesz łatwo sprawdzić czy masz płacone prawidłowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka