Dodaj do ulubionych

do Mam karmiących, pracujących

29.08.06, 00:09
Niedługo wracam do pracy i interesuje mnie możliwość wykorzystania
przysługujacej wolnej 1 godz. na karmienie maluszka tak, aby czas pracy był
skrócony do 7 godzin. Czy jeśli córkę (ma pół roczku) karmię juz tylko
troszeczkę rano i wieczorem to przysługuje mi wcześniejsze wyjście z pracy?
Jak to jest w Waszym przypadku? Czy ktoś Was jakoś sprawdzał w pracy, czy aby
na pewno jesteście karmiącymi mamami (np przychodzenie z laktatorem). I jak
to formalnie wygląda? Czy składa się jakieś podanie? I do jakiego max. wieku
dziecka przysługuje ten przywilej? Dzięki za rady
Obserwuj wątek
    • szopiczek Re: do Mam karmiących, pracujących 29.08.06, 07:05
      Poproś pediatrę o zaświadczenie, że karmisz piersią. Powinno wystarczyc. Mi lekarz sam zaproponował, gdy mu powiedziałam że wracam do pracy. Mojej księgowej jednak to nie jest potrzebne.Podczas mojej nieobecności mała będzie karmiona butelką, gdy będę w domu piersią. Przynajmniej mam taką nadzieję.
      Pozdrawiam.
    • elwira75 Re: do Mam karmiących, pracujących 29.08.06, 09:28
      W kodeksie pracy nie ma określonego wieku dziecka, do kiedy można wykorzystać
      przerwę na karmienie, jednakże wiele zakładów pracy przyjęło, że do ukończenia
      roczku. Potrzebne jest zaświadczenie od lekarza, a w zakładzie pracy nie mają
      prakrtycznie możliwości spradzić czy dziecko jest karmione piersią czy nie, i
      raczej nie podważają opinii lekarza.
    • edelka Re: do Mam karmiących, pracujących 29.08.06, 09:38
      zaświadczenie lekarskie wcale nie jest konieczne. Wystarczy, że sama napiszesz
      oświadczenie, że karmisz i prosisz o mozliwość połączenia przysługujących Ci
      dwóch półgodzinnych przerw na karmienie w jedną od godz. 14:00 do godz. 15:00.
      A potem wszystko zalezy od pracodawcy.
      Ja miałam troche przejść z mozliwością wcześniej szego wychodzenia.
      I nie ma nigdzie określonego do jakiego wieku dziecka mozna korzystać z tego
      "przywileju".
      Ale uważam, że niektóre mamy przesadzaja w tym względzie.
    • ewa_mama_jasia Re: do Mam karmiących, pracujących 29.08.06, 10:02
      Różnie bywa w różnych zakładach pracy. U mnie konieczne było moje podanie i
      zaświadczenie od lekarza ważne trzy miesiace. Nie ma górnej granicy wieku, w
      tym roku sąd uznał prawo do karmienia 4,5 roczniaka. Ale to już chyba
      przegięcie smile.
    • asimama Re: do Mam karmiących, pracujących 29.08.06, 10:22
      Rzeczywiście w róznych miejscach pracy różnie bywa. Kodeksowo nie ma ograniczeń
      czasu karmienia i u mnie w firmie to ja zdecydowałam, kiedy skończyc karmić i
      wrócić do 8 godzin pracy. Warto chyba przed powrotem zajrzec/zadzwonić do
      firmy, a najlepiej pogadać z bezpośrednim przełozonym, jak ty to sobie
      wyobrażasz i jak oni na to patrzą i jakie mają wymagania co do formalnej strony
      (podanie zaświadczenie lekarskie itp). Lepsze sa zdecydowanie jasne sytuacje
      niż ukrywanie czy mówienie o tym na ostatnią chwilę. Ja wróciłam do pracy jak
      mała miała 5 miesięcy i była tylko na piersi, więc odciąganie i wcześ niejsze
      wyjścia były niezbędne. Bez problemu dostałam na to zgodę, mimo, że przed
      urodzeniem Asi miałam raczej nienormowany czas pracy z tendencja do jej mocnego
      wydłuzania... U mnoie potrzebne było podanie i jako załącznik zaświadczenie od
      pediatry. Nasza lekarka wystawiła mi zaświadczenie ważne do końca miesiaca w
      którym mała skończy roczek i to zupełnie wystarczyło, bo Asia sama się
      odstawiła w wieku 11,5 miesiaca czyli przed kilkoma dniami...
      powodzenia
      asimama
    • mamakrolika1 Re: do Mam karmiących, pracujących 29.08.06, 21:46
      u mnie w pracy potrzebne było zaświadczenie o tym, że karmię ja dostarczyłam
      takie zaświadczenie od swojego ginekologa. Pisałam też prośbę o skrócenie czasu
      pracy z uwagi na fakt, że karmię. I do 13 miesiąca ( bo tyle ma moja córeczka )
      nic więcej nie dostarczałam i mam skrócony czas pracy. Ps. Aktualnie ejstem na
      urlopie i odstawiłąm córeczkę od cycunia więc po powrocie do pracy skończą mi
      się przywileje dla karmiących matek smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka