Dodaj do ulubionych

Zapomniałam zrobić ZUS

15.09.06, 18:39
Czy któraś z mam jest zorientowana w tym temacie?Co teraz powinnam zrobić?
Teraz przelać(i tak pójdzie dopiero w poniedziałek.A może na poczcie
całodobowej zapłacić?Bedzie się liczyła data stempla?
Wiem,że powinnam na epraca,ale to forum czyta więcej osób i może zanim mnie
lilusia wywali(przepraszam),zdążę uzyskać szybką odpowiedź?
Obserwuj wątek
    • nutka05 Re: Zapomniałam zrobić ZUS 15.09.06, 20:04
      sprawdź czy wyjdą jakieś odsetki na www.infor.pl/kalkulatory, ale nie
      sądzę.jeśli jesteś zgłoszona do ubezpieczenia chorbowego, to napisz pismo o
      przywrócenie terminu na opłacenie składek na ubezpieczenie chorobowe i wyślij do
      swojego zus.
      nie sądze,żeby z tak małego opóźnienia były jakieś problemy.
      pozdrawiam
      • beata985 Re: Zapomniałam zrobić ZUS 15.09.06, 20:11
        nie masz konta on-line??? może jeszcze zdążysz????
    • kalendarzowa_wiosna Re: Zapomniałam zrobić ZUS 15.09.06, 20:53
      jak nie masz konta internetowego, marsz na pocztę, do 24.00 jescze zdążysz smile
      jeślizapłacisz jutro, odsetek pewnie nie będzie ale stracisz prawo do
      ewentualnego zasiłku chorobowego. Każde opóźnienie powoduje naliczanie od nowa
      okresu wyczekiwania czyli 180 dni (wnioskuję, że masz firmę i chorobowe płacisz
      dobrowolnie).
    • atra1 Re: Zapomniałam zrobić ZUS 15.09.06, 21:40
      Nie chcę straszyc, ale wydawało mi się , że ZUS bierze pod uwagę datę wpłynięcia a nie wysłania. W każdym razie jak prowadzilam dzialalność tak bylo 2 lata temu. Ja bym wyslala na wszelki jeszcze dziś i ruszyla do nich z wyjaśnieniem w poniedzialek.
    • niusianiusia Re: Zapomniałam zrobić ZUS 15.09.06, 22:31
      na www.money.pl są kalkulatory, puść przelew z odsetkami
      Swoja drogą to ja też zapomniałam...
    • rufusowa Re: Zapomniałam zrobić ZUS 16.09.06, 12:29
      A do kiedy powinnaś zapłacić ten ZUS? Do 15 czy do 10 ? Jeżeli do 10 -go to
      pewnie bedą jakieś odsetki ale odsetek za zwłokę od zaległości z tytułu składek
      na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne oraz Fundusz Pracy i Fundusz
      Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych nie należy naliczać, gdy ich wysokość nie
      przekracza 6,60, dsetki za zwłokę podlegają zaokrągleniu do pełnych złotych.
      Ponadto złóż wniosek do ZUS o przywrócenie terminu opłacenia składek, wtedy nie
      powinno Ci przepaść chorobowe. Zus bierze pod uwagę zawsze datę wpłynięcia kasy
      na ich rachunek, więc stempel pocztowy ani data zlecenia w banku nic nie dają sad
      ZAkładam że do tej pory zapłaciłaś, złóż teraz tylko to pismo i się nie przejmuj smile
    • dziuniax1 Re: Zapomniałam zrobić ZUS 17.09.06, 22:01
      czesc ja pracuje w zusie (wiem ze nie mam sie czym chwalic ale uwazam ze praca
      to praca) wiec w razie co to chetnie cos pomoge w udzieleniu jakichkolwiek
      informacji
      Pozdrawiam
      • dziuniax1 Re: Zapomniałam zrobić ZUS 17.09.06, 22:02
        dziuniax@interia.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka