Dodaj do ulubionych

dyrektor straszy, że wylecę!

IP: *.* 28.09.02, 10:04
kochani jestem na urlopie wychowawczym, który przysługuje mi do końca sierpnia 2004. dziś byłam w swojej pracy opłacić składkę na ubezpieczenie i dyrektor zadał pytanie kiedy wracam do pracy i w zasadzie postawił ultimatum, że powinnam wrócić od przyszłego września (pracuję w szkole, stąd wrzesien), bo ... już dłużej nie będzie mógł przedłużać umowy na czas określony z panią, która mnie zastępuje. znaczy to,że kobiecie należy się zatrudnienie na czas nieokteślony. a ja-mamuśka zostanę bez pracy.myślę, ze dyr przegina pałę, bo zdaje się, miejsce powinno na mnie czekać,ale może są jakieś przepisy, które uprawniają szefów do takich posunięć.niby drobna sprawa a wyprowadziła mnie z równowagi.doradźcie proszę pozdrawiam nadmorskobeata
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia_mama_Patryka Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 28.09.02, 10:00
      Witaj.W trakcie uropu wychowawczego możesz zostać zwolniona TYLKO w przypadku likwidacji zakładu pracy. Nikt nie ma prawa narzucać Ci terminu powrotu do pracy, a zresztą w podaniu o udzielenie urlopu wychowawczego /na które pracodawca powinien dać Ci odpowiedź/ masz datę jego zakończenia. Przed upływem tego czasu nie możesz zostać zwolniona z pracy.Lecz po zakończeniu urlopu, niestety możesz otrzymać wypowiedzenie, którego długość jest zależna od okresu jaki przepracowałaś w danym zakładzie.Pozdrawiam:hello:Basia
      • Gość: marudzik Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 28.09.02, 12:18
        Niestety, NIE TYLKO w przypadku likwidacji zakładu pracy. Ja właśnie dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym, bo były w firmie zwolnienia grupowe. Najlepiej zadzwoń do inspektora pracy i dowiedz się.
    • Gość: agniesia1 Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 28.09.02, 10:05
      z tego co wiem to po wychowawczym może cię zwolnić ale nie wiem jak to się ma do wychow. ,który jest w trakcie trwania.może ktoś inny ci pomoże
    • Gość: cela Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 28.09.02, 12:31
      A może dyrektor po prostu daje ci do zrozumienia, że jeśli nie wrócisz we wrześniu to prawdopodobnie zwolni cię w następnym roku (kiedy skończy ci się url. wych).Z tego co napisałaś to on nie jest jeszcze takim ...(????)... dba o interesy firmy (szkoły), daje ci możliwość powrotu.Nie wynika z tego, że otrzymasz wypowiedzienie na wychowawczym (zresztą on nie ma w tym żadnego interesu) a raczej sygnał, że zostaniesz zwolniona potembe@t@ napisała/ł:> myślę, ze dyr przegina pałę, bo zdaje się, miejsce powinno na mnie czekać,ale może są jakieś przepisy, które uprawniają szefów do takich posunięć.Teoretycznie miejsce na ciebie będzie czekać, ale zawsze dyrektor może stworzyć dodatkowy etat dla drugiej osoby.
    • Gość: kasjana Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 29.09.02, 12:08
      Szkoła to budżetówka i dyrektor nie może sobie stwarzać nowych etatów, bo jednostka nadrzędna nie zezwoli na coś takiego. Dyrektor chcąc iść na rękę, mógłby nie zatrudniać tamtej osoby na kolejne zastępstwo tylko inną, ale wcale nie musi. A dla ciebie naprawdę może zabraknąć miejsca. Tak mi się wydaje. Ale spraw kadrowych aż tak dobrze nie znam i mogę się mylić.
      • Gość: Anita53 Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 29.09.02, 17:15
        Ja nie mam jeszcze tego problemu -dopiero planuje ciaze i tak samo jak Ty pracuje w szkole. Juz dzis wiem, ze po urodzeniu i 16 tygodniach z dzidziusiem wracam do pracy, bo .... pozniej nie bede miala dokad wracac. Chyba wszystko jasne. Przepisy przepisami, a zycie -zyciem.Pozdrawiam i zycze spokojnych nocy.
        • Gość: be@t@ Re: dyrektor straszy, że wylecę! IP: *.* 01.10.02, 21:05
          dziękuje za wszystkie listy.ostatecznie waszym zdaniem jest zagrożenie, że mi podziękują.muszę poczytać przepiy.pozdrawiam beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka