09.12.06, 13:31
rany. spac nie mogę.do mojego głownego miesca pracy dostarczyłam zwolnienie , ale zapomiałam dostarczyc do dodatkowej pracy .Tam pracuje tylko 3 godziny w tygodniu , to sa zajecia ktore moge ( ale nie muszę) wykonywac w domu , umowe mam o prace.Z dodatkowego miejsca pracy mam dalej pensje.Wogole wypadło mi to z głowy .Teraz mam koszmary .Jak mogłam o tym nie pomyslec. Co zrobi mi ZUS?Czy dostane jakąś karę- grzywne. Mąz mowi ze w zusie to nawet tego nie zauwaza i zeby sie nie przejmowac .Na zwolnieniu jestem od ponad miesiaca .Pomocy.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: L4 09.12.06, 15:02
      porozmawiaj z lekarzem prowadzącym. Skoro można wystawić duplikat zwolnienia,
      to może da się wystawić zwolnienie dla drugiego pracodawcy...
    • szyma13 Re: L4 09.12.06, 15:57
      Nejlepiej zadzwoń lub idz do Zus-u to wyjaśnic.
      To z pewnością wyjdzie bo każdy z ns ma osobne konta w Zusie więc gdzieś na
      pewno wyjdzie błąd. Dlatego najlepiej to wyjaśnić.
      lekarz raczej tu nic nie poradzi gdyż zwolnienia wystawione są ścisłego
      zarachowania i musi je wydawać /tj. oddawać kopie/ w tym samym dniu do ZUS-u.
      Najlepiej wyjaśnić to jak najszybciej, byćmoże wystarczy tylko zrobić korektę
      raportów bo przecież pierwsze 33 dni wypłaca pracodawca, ale najlepiej upewnić
      się w ZUS-ie
    • mamad1 Re: L4 09.12.06, 21:33
      musisz to wyjaśnić bo zauważą to na bank wcześniej czy później
      w takiej syt. będzesz musiała zwrócić pieniądze
      możesz w drugiej pracy poprosić o urlop na ten czas
      po prostu musisz wrazie czego zus-owi udowodniż, że w czasi L-4 nie świadczyłaś
      pracy
      • becik1 Re: L4 09.12.06, 22:31
        JA RÓWNIEŻ DAJE DWA ZWOLNIENIA, I ONI ŁĄCZĄ TE L4 DOSTAJESZ ODRAZU PIENIADZE Z
        2 FIRM ( PO TK 2 MIESIĄCACH) WIĘC WYJASNIJ TO BO PO CO MASZ MIEC
        NIEPOROZUMIENIA W MOIM PRZYPADKU ZUS DZWONIL DO PRACODAWCÓW CZY FAKTYCZNIE
        JESTEM ICH PRACOWNIKEM I TAKIE TAM BZDURY
        ZUS MA BALAGAN FAKT ALE JAK CHODZI O KASE TO RACZEJ PILNUJA
    • kania_kania Re: L4 10.12.06, 20:43
      Najlepiej bedzie jesli z ta druga firma umowisz sie, zeby OFICJALNIE uznali, ze
      na ten czas zwolnili Cie z obowiazku swiadczenia pracy (co skutkuje tym, ze nie
      pracujesz a dostajesz kase) i dlatego nie donioslas zwolnienia. Teraz, jak
      najszybciej donies drugie zwolnienie.

Kania
      • qwerter a czy oni oficjalnie tak mogą?prosze o odpowiedz. 10.12.06, 21:35
        Czy moje drugie miejsce pracy moze oficjalnie wyplacac mi pensje ale uznac ze nie musze wykonywac obowiazków? Jesli Tak to nawet byłoby to zgodne z prawdą bowiem mimo ze jestem zatrudniona to nie wykonywałam owowiazków , fizycznie nie było to mozliwe i miałam to odrobic w ferie zimowe.
        • szyma13 Re: a czy oni oficjalnie tak mogą?prosze o odpowi 11.12.06, 11:51
          Pracodawca zawsze tak może to jest jego dobra wola. Ale musisz mieć to na
          piśmie.
          Właśnie czytałam przepisy ubezp. społecznego i lepiej wyjaśnij to jak
          najszybciej bo inaczej będziesz zmuszona oddać kasę plus odsetki do ZUS.
          Oni w tej kwesti są bezlitośni.
          Ale lepiej upewni się jescze w Zusie
          Powodzenia
          • qwerter Re: a czy oni oficjalnie tak mogą?prosze o odpowi 11.12.06, 17:20
            Jutro sie wywiem w kadarach.Własciwie wszystko mam udokumentowane ,bo uczen ktorego miałam uczyc na nauczaniu indywidualnym przebywa w szpitalu, szkola jest poinformowana i lekcje sie nie odbywają.Mimo to stresa mam.
            • kania_kania Re: a czy oni oficjalnie tak mogą?prosze o odpowi 11.12.06, 17:55
              Zwolnienie z obowiazku swiadczenia pracy jest oficjalna droga postepowania, wiec
              jest najzupelniej legalne - musisz miec to tylko na pismie (z data wsteczna).

Kania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka