agnieszkamodras 03.01.07, 19:44 Sluchajcie czy ktoś z Was moze wie, co trzeba teraz zrobić żeby pojechać z psem do innego kraju Unii i ma jakieś doświadczenia z załatwianiem tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mila2712 Re: paszport dla psa? 03.01.07, 19:54 Zgłoś się do najbliższego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii tam Powiatowy Lekarz lub inny urzędowy lekarz przez niego wyznaczony muszą ci wszystko wyjaśnić. PS ja pracuję w Powiatowym Inspektoracie ale w księgowości wię nie zabardzo wiem ale lekarze tam pracującucy na pewno ci pomogą pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mamiczek0603 Re: paszport dla psa? 03.01.07, 20:47 wyrabianie paszportu dla psa trwa min.pol roku.najpierw weterynarz musi wszczepic pieskowi chipa,jakies 300 zl okolo,potem pobrana zostaje krew i robione jest badanie zwane miarkowaniem.ta krew wedruje sobie do pulaw,i po 6 mies.powtarza sie to badanie.jesli wyniki sa ok,mozesz pieska zabrac za granice.w sumie wydatek w granicach 700 zl.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a My zalatwilismy paszport od reki 03.01.07, 22:34 Za chip zaplacilismy 100 zl + 50 zl za szczepionke, niczego wiecej nie bylo trzeba, jezdzimy z psem do Czech. Inaczej jest jezeli pies jedzie do UK czy na Cypr i gdzies tam jeszcze wtedy przepisy sa bardziej rygorystyczne i chyba trzeba robic te badania co jada do Pulaw ale w przypadku innych krajow UE raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamiczek0603 Re: paszport dla psa? 04.01.07, 11:27 no ja akurat mam na mysli uk.ale faktycznie to chyba zalezy do jakiego kraju chce sie pieska wziac Odpowiedz Link Zgłoś
ellylilli Re: paszport dla psa? 04.01.07, 12:20 Paszporty wystawiaja uprawnieni do tego lekarze weterynarii -lista na stronie Izby Lekarsko-Weterynaryjnej-www.vetpol.org.pl-tam również można znaleźć wymogi poszczególnych państw i nr tel. do pracownika Głównego Inspektoratu Weterynarii, który udziela szczegółowych informacji. Do wiekszości państw UE wystarczy chip (koszt różny w zależności od lek.wet. - ok. 100 PLN), szczepienie przeciw wściekliźnie (15-17 PLN) oraz paszport- cena niezależna od lek.wet. 51 PLN. Do GB i Irlandii potrzebne jest dodatkowo miareczkowanie miana przeciwciał przeciwko wirusowi wścieklizny w surowicy krwi w Puławach - koszt ok.400 PLN i trzeba odczekać 6 m-cy. Paszport można załatwić od ręki.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamodras Re: paszport dla psa? 04.01.07, 16:24 dziekuje Wam w imieniu wlasnym i Tofika, Ellylilli jestes boska (mam przejsciowo internet przez modem i przeszukiwanie googli to meka a tak dzieki Twojej pomocy szybko to zalatwie). pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś