mysza_myszynska 18.02.07, 19:23 czy jeśli nie wrócę z wychowawczego do pracy, to okres wychowawczego nie wliczy mi się do stażu pracy (do emerytury)? czy coś o tym wiecie i czy macie może link do ustawy, z której towynika? dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julka261 Re: Wychowawczy a staż pracy 18.02.07, 19:37 " Wliczenie do okresu zatrudnienia. Okres urlopu wychowawczego, w dniu jego zakończenia, wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze. Dotyczy to wszystkich uprawnień, a więc zarówno uzależnionych od ogólnego, jak i zakładowego stażu pracy (np. okresu wypowiedzenia, nagrody jubileuszowej, odprawy pieniężnej z ustawy o tzw. zwolnieniach grupowych)." czyli według mnie wychwawczy sie liczy ..... informacja zaczerpinięta z www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/11042 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_myszynska Re: Wychowawczy a staż pracy 18.02.07, 19:52 tak, ale mi chodzi o to, czy wliczenie wychowawczego do stażu jest warunkowane powrotem do pracy? Pytam, bo ktoś mi tak powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
elmalina Re: Wychowawczy a staż pracy 18.02.07, 19:57 nie musisz wrócić do pracy aby mieć zaliczone Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_myszynska Re: Wychowawczy a staż pracy 18.02.07, 20:01 dzieki, a wiesz może gdzie mogę to przeczytać czarno na białym? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elmalina Re: Wychowawczy a staż pracy 18.02.07, 19:42 Osoby przebywające na urlopie wychowawczym podlegają z tego tytułu obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli spełniają dwa warunki: nie mają ustalonego prawa do emerytury lub renty oraz nie mają innych tytułów rodzących obowiązek ubezpieczeń społecznych (np. nie są zatrudnione na podstawie umowy o pracę, zlecenia, nie prowadzą pozarolniczej działalności). Korzystanie z urlopu wychowawczego nie jest natomiast tytułem do ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego. Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe, gdy przebywający na urlopie nie podlega temu ubezpieczeniu z innego tytułu. Składki na ubezpieczenia osób przebywających na urlopach wychowawczych są w całości finansowane przez budżet państwa. ściągnięte z www.rodzic-pracownik.pl/pl/article/58/KOMU_PRZYSLUGUJE_URLOP_WYCHOWAWCZY/ Odpowiedz Link Zgłoś