Dodaj do ulubionych

szpital dziecka a praca

13.03.07, 16:34
Witam,
Jutro mam się stawić z córeczką (3 lata) w szpitalu.Jeszcze nie wiem czy
będzie to pobyt dzienny czy całodobowy. Potrwa to co najmniej tydzień
ponieważ małą czeka sporo badań. Czy mam brać na okres hospitalizacji urlop
czy dostanę zwolnienie na dziecko?

Marta
Obserwuj wątek
    • kiniozaur Re: szpital dziecka a praca 13.03.07, 16:39
      Witaj!
      Jeżeli dziecko jest hospitalizowane, mamie należy się zwolnienie-opieka, tak
      jakby np. było chore w domu.
      Wiem coś o tym, bo sama z córeczką "przerabiałam" ostatnio często pobyty w
      szpitalu... sad(
      • nilgau Re: szpital dziecka a praca 13.03.07, 16:51
        tylko od razu na początku pobytu w szpitalu zgłoś lekarzowi, że chcesz dostać
        zwolnienie od tego i tego dnia. ja byłam ostatnio tydzień z dzieckiem w
        szpitalu i powiedziałam za późno (przy wypisie) i jeden dzień mi się nie
        załapał do zwolnienia
      • gabrysia_s Re: szpital dziecka a praca 13.03.07, 17:54
        kiniozaur napisała:

> Witaj!
        > Jeżeli dziecko jest hospitalizowane, mamie należy się zwolnienie-opieka, tak
        > jakby np. było chore w domu.
        > Wiem coś o tym, bo sama z córeczką "przerabiałam" ostatnio często pobyty w
        > szpitalu... sad(

Mamie nie należy się opieka, bo teoretycznie dziecko ma opiekę w szpitalu. A tak
        naprawdę to zalezy od dobrej lub złej woli lekarza. Będąc z córką w szpitalu
        dostałam opiekę, ale wtedy karmiłam i nie było 2 zdań, że mi się należy (byłyśmy
        blisko miesiąc). Wiem, że w przypadku starszych dzieci są z tym problemy.
    • mathiola Re: szpital dziecka a praca 13.03.07, 18:36
      zwolnienie dostaniesz, przeciez masz chore dziecko.
    • eska1234 Re: szpital dziecka a praca 13.03.07, 23:13
      W 2005 jak byłam z córką na wycięciu migdałka (miał 3 latka i 2 miesiące) nie
      dostałam zwolnienia ( ani żadna mama, która ze mną w tym czasie była) , bo
      powiedzieli, że dziecko ma zapewnioną opiekę w szpitalu i nasza obecność to nasz
      wybór, bo państwo opiekę zapewniło (wszystkie mamy pracujące, w tym ja była na
      urlopie). Chyba, że któraś karmiła, to dawali. ale dzieci były głównie 4-6
      letnie, moja była w tej grupie najmłodsza. W 2003 jak byłam w tym samym szpitalu
      z synkiem mąż dostał zwolnienie na dziecko(ja byłam wtedy sama na swoim
      zwolnieniu po wypadku). I nikt się nie pytał, dlaczego w ciągu dnia jestem z
      dzieckim ja, a mąż przychodzi na noc ( ja wracałam , bo w nocami jeszcze
      karmilam małą) Ale szpital miał wtedy remont i oddział był trochę w rozsypce -
      problemy lokalowe. Była to hematologia, gdzie większość dzieci musiała mieć
      sterylne warunki (np. po chemii). Ponieważ mój synek jednocześnie złapał anginę
      więc automatycznie stał się "zagrożeniem" dla innych. Przenieśli go na inną
      salę, ale nie mogli mu zapewnić dziecinnego łóżeczka, tylko normalne, a miał
      niecałe 3 latka. Sami wtedy zaproponowali zwolnienie, bo szpital nie mógł
      zapewnić opieki przez cały dzień.
      Opisałam tylko, jak było, ale czy to było zgodne z przepisami, czy nie, to
      trudno mi powiedzieć.
    • selavi2 Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 09:56
      Dogadaj sie z lekarzem, bo formalnie nie masz prawa do zwolnienia, poniewaz
      dziecko ma zapewniona calodobowa opieke.
    • joanna_poz Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 10:33
      masz prawo do zwolnienia.
      ja dostałam bez żadnego problemu na cały okres pobytu w szpitalu + na 1,5
      tygodnia jeszcze po wyjściu.
    • mama-paula Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 12:09
      Jak moj synek mial obturacyjne zapalenie oskrzeli i dostaliśmy skierowanie do
      szpitala, to juz w izbie przyjęc lekarka pytala czy pracuje i czy chce
      zwolnienie.Maluszek wtedy mial 6 m-cy.
    • kai_30 Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 18:42
      Jak rok temu mój pięciolatek (wtedy) leżał pod kroplówką z rotawirusem, dostałam
      zwolnienie tylko na okres poszpitalny. Na szczęście to był długi weekend
      "bożocielny", więc nie pracowałam i tak. I całe szczęście, bo pracuję w szkole -
      nie ma urlopów poza dniami wolnymi od nauki. Ale wiem, że jakby co, wystawiłby
      mi zwolnienie lekarz rodzinny ("lewe" na mnie, nie na opiekę) - w szpitalu
      powiedzieli, że zwolnienie na opiekę się nie należy, jak dziecko jest w szpitalu
      - bo ono opiekę ma. Pewnie nie dotyczy to dzieci karmionych piersią.

Ale jak widać, są różne podejścia.
      • sylwik7 Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 19:00
        Masz prawo domagać się zwolnienia w związku z opieką nad chorym dzieckiem.Mniej
        więcej od półroku ZUS nie robi już problemów lekarzom w szpitalu wystawiającym
        takie ZLA i honoruje je .
    • kiniozaur Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 20:37
      No cóż, ja dostalam zwolnienie na caly pobyt w szpitalu z małą ( ponad 3
      tygodnie ) i tydzień po szpitalu. Nikt nie robił mi żadnych problemów ( córka
      ma 2 lata), innym matkom też. Raczej dziwne było, jeżeli mama nie była z
      dzieckiem , takich dzieci na oddziale było w trakcie naszego pobytu chyba troje
      i stanowiły ewenement. Opiekę dostawał każdy rodzic, tatusiowie też.
      • zojkaojka Re: szpital dziecka a praca 14.03.07, 22:44
        Dostaję zwolnienie na każdy pobyt małej w szpitalu, a jest to nawet po parę
        mies./na rok. Czasem bierze je mąż. Nic nie wiem o tym by ż€ś robił jakieś
        kłopoty , córka choruje mi od 2,5 roku i nigdy nie miałam kłopotów ze
        zwolnieniem. Mała ma 4,5 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka