dr-faust 19.03.07, 18:46 czy istnieje akt prawny regulujacy urlop macierzynski przeznaczony dla kobiet studiujacych? prosze o namiary, wszedzie szukam i nic nie moge znalezc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 19.03.07, 18:50 nie ma czegos takiego jak urlop macierzynski na studiach dziekanke sobie mozna wziasc a jesli chodzi o zasilek macierzynski to dostaja go osoby ktore odprowadzaja skladke zus... wiec rowniez nie studenci... Odpowiedz Link Zgłoś
dr-faust Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 20.03.07, 11:36 no tak, dziekanke, z tym, ze dziekan zawsze moze odrzucic podanie o dziekanke krotkoterminowa(jak w przypadku mojej zony), a przydaloby sie, zeby studenka miala ustawowo chociaz miesiac wolnego po urodzeniu, aby doszla do siebie, zajela sie dzieckiem w pierwszych dniach jego zycia etc. Odpowiedz Link Zgłoś
lurien Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 20.03.07, 11:42 wystarczy indywidualny tok studiów, ja z tego korzystałam, wątpie by dziekan sie nie zgodził, jak sie nie zgodzi zawsze można składac podanie wyżej, ale wystarczy zaświadczenie od lekarza ja miałam indywidualny tok studiów od 7 miesiąca ciązy i po porodzie, spokojnie przez miesiąc po porodzie żona nie musi się pojawiać na uczelni ( choć ja tydzien po miałam zaliczenie ) indywidualny tok pozwala indywidualnie ustalać plan zajeć i zaliczeń z wykładowcami co do zasiłku, jakoś sobie nie wyobrażam, kto by miał za to płacić ? Odpowiedz Link Zgłoś
dr-faust Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 20.03.07, 12:16 podanie o indywidualny tok studiow tez odrzucil. a do rektora nawet mojej zony nie dopuscili! takie jaja! dziekan poczatkowo mowil, ze indywidualny tok studiow to nie, bo to za duzo klopotow z tym bedzie, ale zalatwi sie krotkoterminowa dziekanke (na jeden semestr) z mozliwoscia zdawania zaliczen i egz. wszystko ok, zona poszla po porodzie do dziekana a on oznajmil, ze jednak sie nie zgadza, jak moja zona chce, to moze wziac sobie dziekanke na rok. a to jest dla nas najgorsza opcja. pytam sie wlasnie o ustawy, bo wkurzylismy sie, ze jestesmy skazani na widzimisie starego dziada. Odpowiedz Link Zgłoś
lurien Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 21.03.07, 13:53 to współczuje, nie rozumiem czemu tak dziekan utrudnia, ja na indywidualnym toku studiów miałam lepsze wyniki niż normalnie, szczerze mówiac to nie wiem co radzić, chyba tylko zaświadczenie od lekarza, w takim przypadku idywidualny tok powinien być przyznany Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 23.03.07, 19:18 Szczerze mówiąc nie rozumiem jak mogli zony nie dopuścić do Rektora.Co to swięta krowa jest?A takimi sprawami zajmuje się chyba prorektor ds.studenckich. Zona powinna zwrócić się z pisemnym wnioskiem i poprosić o uzasadnienie decyzji. Możecie też zobaczyć ,czy coś na ten temat jest napisane w Regulaminie tudziez Statucie uczelni i na to się powołac. Jako taki urlop macierzyński nalezy się tylko osobie pracującej lub samodzielnie odprowadzającej składki na ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś