Dodaj do ulubionych

ustawowy urlop macierzynski na studiach

19.03.07, 18:46
czy istnieje akt prawny regulujacy urlop macierzynski przeznaczony dla kobiet studiujacych? prosze o namiary, wszedzie szukam i nic nie moge znalezc
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 19.03.07, 18:50
      smile
      nie ma czegos takiego jak urlop macierzynski na studiach smile dziekanke sobie
      mozna wziasc smile
      a jesli chodzi o zasilek macierzynski to dostaja go osoby ktore odprowadzaja
      skladke zus... wiec rowniez nie studenci...
      • dr-faust Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 20.03.07, 11:36
        no tak, dziekanke, z tym, ze dziekan zawsze moze odrzucic podanie o dziekanke krotkoterminowa(jak w przypadku mojej zony), a przydaloby sie, zeby studenka miala ustawowo chociaz miesiac wolnego po urodzeniu, aby doszla do siebie, zajela sie dzieckiem w pierwszych dniach jego zycia etc.
        • lurien Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 20.03.07, 11:42
          wystarczy indywidualny tok studiów, ja z tego korzystałam, wątpie by dziekan sie
          nie zgodził, jak sie nie zgodzi zawsze można składac podanie wyżej, ale
          wystarczy zaświadczenie od lekarza ja miałam indywidualny tok studiów od 7
          miesiąca ciązy i po porodzie, spokojnie przez miesiąc po porodzie żona nie musi
          się pojawiać na uczelni ( choć ja tydzien po miałam zaliczenie wink ) indywidualny
          tok pozwala indywidualnie ustalać plan zajeć i zaliczeń z wykładowcami

co do zasiłku, jakoś sobie nie wyobrażam, kto by miał za to płacić ?
          • dr-faust Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 20.03.07, 12:16
            podanie o indywidualny tok studiow tez odrzucil. a do rektora nawet mojej zony nie dopuscili! takie jaja! dziekan poczatkowo mowil, ze indywidualny tok studiow to nie, bo to za duzo klopotow z tym bedzie, ale zalatwi sie krotkoterminowa dziekanke (na jeden semestr) z mozliwoscia zdawania zaliczen i egz. wszystko ok, zona poszla po porodzie do dziekana a on oznajmil, ze jednak sie nie zgadza, jak moja zona chce, to moze wziac sobie dziekanke na rok. a to jest dla nas najgorsza opcja. pytam sie wlasnie o ustawy, bo wkurzylismy sie, ze jestesmy skazani na widzimisie starego dziada.
            • lurien Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 21.03.07, 13:53
              to współczuje, nie rozumiem czemu tak dziekan utrudnia, ja na indywidualnym
              toku studiów miałam lepsze wyniki niż normalnie, szczerze mówiac to nie wiem co
              radzić, chyba tylko zaświadczenie od lekarza, w takim przypadku idywidualny tok
              powinien być przyznany
              • maja45 Re: ustawowy urlop macierzynski na studiach 23.03.07, 19:18
                Szczerze mówiąc nie rozumiem jak mogli zony nie dopuścić do Rektora.Co to
                swięta krowa jest?A takimi sprawami zajmuje się chyba prorektor ds.studenckich.
                Zona powinna zwrócić się z pisemnym wnioskiem i poprosić o uzasadnienie decyzji.
                Możecie też zobaczyć ,czy coś na ten temat jest napisane w Regulaminie tudziez
                Statucie uczelni i na to się powołac.
                Jako taki urlop macierzyński nalezy się tylko osobie pracującej lub
                samodzielnie odprowadzającej składki na ZUS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka