Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński a kredyt

22.05.07, 07:44
Czy któraś z Was na urlopie macierzyńskim starała sie o kredyt
np.mieszkaniowy?Czy to prawda, że banki traktują pensję na macierzyńskim jako
zasiłek i w efekcie liczą dochody = 0 zl mimo umowy w pracy na czas
nieokreślony?
Obserwuj wątek
    • kopalnia.diamentow Re: Urlop macierzyński a kredyt 22.05.07, 09:10
      Co bank - to inna prakyka.
      Na urlopie macierzyńskim nie dostaje się pensji tylko właśnie zasiłek
      macierzyński (i tak to się nazywa).
      W jednym banku doliczą tą kwotę, obliczając zdolność kredytową, w innym nie.
      Każdy bank ma infolinię - także pozostaje Ci usiąść przy telefonie i sprawdać...
      Pozdrawiam,
      k.d.
      • marweg25 Re: Urlop macierzyński a kredyt 22.05.07, 11:48
        Brałam kredyt mieszkaniowy razem z mężem jak byłam na macierzyńskim. Zasiłek
        był mi wypłacany poprzez zakład pracy (nie bezpośrednio z ZUSu). Od banku
        dostałam formularz ( zaświadczenie o zarobkach), który zaniosłam do pracy.
        Kadrowa wpisałam mi średnią z ostatnich wypłat ( w tym część z pensji część z
        urlopu macierzyńskiego) oraz napisała zgodnie z prawdą, że jestem zatrudniona
        na czas nieokreślony.
        W formularzu nie było pytania czy jesteś na zasiłku czy na pensji. Kadrowa
        wyszła więc z założenia, że równie dobrze mogłabym być np. na dłuższym
        zwolnieniu lekarskim, za które też płaci ZUS itp. Ostatecznie na macierzyńskim
        cały czas jestem pracownikiem tak jak na zwolnieniu lekarskim. Kredyt
        dostaliśmy bez problemu.
        • jo-asiunka Re: Urlop macierzyński a kredyt 25.05.07, 07:10
          a w moim banku pytali o zwolnienie ponadtrzydziestodniowe (millenium), urlop
          wych lub macierzyński. Musiałam napisac, czemu jestem na długim zwolnieniu (od
          początku ciaży). Jutro zaniosę to do banku i się dowiem, co oni na to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka