Dodaj do ulubionych

Pomóżcie wyliczyć dochód

05.07.07, 15:19
Ile teraz w tym roku nie może przekroczyć?
Mój dochód za cały rok 6 270
Męża dochód za cały rok 20 660,78
Dzieci: 1
Przekroczy nam?Staram się o zasiłek wychowawczy i rodzinny. Jeśli przekroczy
nie będę brać. Pozdr.
Obserwuj wątek
    • agaireszta Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 17:17
      A odliczyłaś składkę na ubezpieczenie ?? Jeśli tak to przekroczysz sad Chyba że się pomyliłam smile
    • net79 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 17:21
      Zależy z czego mąż ma dochód i jakie sa koszty jego uzyskania i składki wasze
      zusowskie
    • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 22:43
      Od dochodu wystawionego przez urząd skarbowy należy odliczyć wszystkie składki i
      podatek, zostaje wtedy kwota netto, którą należy podzielić przez 12 mies. i
      liczbę członków rodziny - jeśli wyliczona kwota nie przekroczy 504 zł, możesz
      śmiało składać wniosek, natomiast jeśli wyjdzie niewielkie przekroczenie, radzę
      udać się do MOPSU i poprosić o przeliczenie, ponieważ do zasiłku rodzinnego w
      inny sposób przeliczane są składki zdrowotne - jest to wyższa kwota, niż ta
      wykazana na zaświadczeniu z US, czyli na korzyść klienta.

Tak się oblicza miesięczny dochód rodziny tylko wtedy, gdy po roku bazowym nie
      nastąpiły żadne zmiany w sytuacji dochodowej rodziny, tzn. nikt nie stracił
      pracy, ani nie podjął nowej. Jeśli zmiany nastąpiły, należy oprzeć się o
      aktualną sytuację, czyli uwzględnić dochód z nowego źródła, lub utracić go,
      jeśli nastąpiła utrata pracy, lub przejście na urlop wychowawczy.

Osoba, która przechodzi na urlop wychowawczy i stara się o dodatek wychowawczy
      może wnioskować o utratę dochodu. Wtedy prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków
      ustala się tylko na podstawie dochodu drugiego rodzica. Dlatego osoby mające
      dochód większy niż 504 zł miesięcznie na osobę, nie posiadające prawa do
      pobierania zasiłku rodzinnego, wraz z przejściem na urlop wychowawczy mogą
      starać się o przyznanie zasiłku i dodatków.
      • twix8 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 22:53
        a mi ktoś obliczy bo nie łapie
        roczny dochód wyszedł 42 372,48 czwórka dzieci i nas dwoje jak któraś umie to
        plisss o wyliczenie
        • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 22:55
          Podaj jeszcze wysokość składek zdrowotnych, składek na ubezp. społ. i wysokość
          podatku
          • twix8 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:01
            dochód wyszedł 48650,69
            podatek nalezny 4790,00
            składki na ubez. odliczone od podatku 893,13
            składki na ubez.społeczne odliczone od doczodu 595,08
            (i z tego wyszła tamta kwota ) czy jeszcze coś jest do odliczenia? (jest
            to działalnosć gospodarcza)
            • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:13
              Ważny jest sposób rozliczania się przy działalności gospodarczej.
        • sloneczko2812 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:00
          Obliczyłam i wychodzi 588,5, ale tak jak pisały dziewczyny od dochodu
          całorocznego odlicza się jeszcze składki które są napisane na zaświadczeniu,
          jesli tą kwotę którą napisałaś to kwota netto to wychodzi właśnie tak jak
          obliczyłam. Całoroczny dochód obojga was dzieli się na 12 i w przypadku gdy
          czwórka dzieci a was dwoje to dzieli się jeszcze na 6.
          Pozdr.
      • sloneczko2812 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 22:54
        wegatka napisała:

> Osoba, która przechodzi na urlop wychowawczy i stara się o dodatek wychowawczy
        > może wnioskować o utratę dochodu. Wtedy prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków
        > ustala się tylko na podstawie dochodu drugiego rodzica. Dlatego osoby mające
        > dochód większy niż 504 zł miesięcznie na osobę, nie posiadające prawa do
        > pobierania zasiłku rodzinnego, wraz z przejściem na urlop wychowawczy mogą
        > starać się o przyznanie zasiłku i dodatków.

Tak, tylko jaki to jest wniosek?I jak można wnioskować o utratę dochodu?czy
        macierzyński i wychowawczy liczy się jako dochód?Jutro idę do mopsu, na
        początku pewnie każą mi wypełnić tradycyjny wniosek o przyznanie zasiłku i
        złożyć dokumenty z urzędu skarbowego o dochodach oraz powiedzą, że za tydzień
        przyjdzie decyzja, tak jak w poprzednim roku. Czy mogę np. poprosić o
        przeliczenie na miejscu dochodu?I popytać o ten wniosek o którym pisałaś?
        Pozdr i dzięki za odp.
        • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:09
          O utratę dochodu wnioskuje się we wniosku na rodzinne - pod częścią w której
          wpisujesz członków rodziny jest część dotycząca utraty i uzyskania dochodu.

> czy macierzyński i wychowawczy liczy się jako dochód?

Jeśli od 2006 r. jesteś zatrudniona w tym samym miejscu, to jedynym dochodem
          jaki musisz wykazać jest ten z US i przy przejściu na urlop wychowawczy w
          całości podlega utracie.

> Czy mogę np. poprosić o
          > przeliczenie na miejscu dochodu?

U mnie na życzenie klienta dochód można przeliczyć smile
          • sloneczko2812 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:19
            Dzięki serdeczne, jeszcze jedno pytanie mam, czy jak wnioskuję już o utratę
            dochodu to czy jest pewne na 100%, że dostanę zasiłek, czy jeszcze są wymagane
            jakieś dokumenty oprócz tych z us?
            • net79 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:22
              Żaświadczenie od pracodawcy o sposobie zatrudnienia i okresie od kiedy do kiedy
              został ci przydzielony urlop wychowawczy, wszystko masz na stronach mopsu,
              łącznie z formularzami, które sobie wcześniej możesz wydrukowac i wypełnić.
              • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:47
                Jeśli chodzi o formularze, to od jutra wchodzą nowe druki, więc nie jestem
                pewna, czy te z netu są aktualne.
            • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:44
              U mnie prosi się jeszcze o PIT-11 za 2006r. lub o oświadczenie napisane
              odręcznie, że dochód osiągnięty w 2006 r w całości jest uzyskany z tytułu
              zatrudnienia w firmie, w której obecnie pracujesz.
            • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:45
              sloneczko2812 napisała:

> Dzięki serdeczne, jeszcze jedno pytanie mam, czy jak wnioskuję już o utratę
              > dochodu to czy jest pewne na 100%, że dostanę zasiłek,

Jest jeszcze jeden warunek - że dochód osiągnięty tylko przez męża nie
              przekracza 504 netto na osobę smile
          • wegatka Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:39
            Do zasiłku wychowawczego potrzebne jest jeszcze zaświadczenie z ZUS
            potwierdzające zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych oraz zaświadczenie od
            pracodawcy dot. terminu udzielenia urlopu wychowawczego.
    • net79 Re: Pomóżcie wyliczyć dochód 05.07.07, 23:03
      Jeśli dochód jest z działalności gosp. prowadzonej w formie ryczałtu, podajesz
      kwotę którą uważasz za słuszną, nie z rozliczenia rocznego, czyli od kwoty z
      rozliczenia odejmujesz sobie tylko wiadome kosztysmile
    • wegatka do twix8 05.07.07, 23:30
      Niestety wygląda na to, że będziesz mieć przekroczenie (chyba że z działalności
      rozliczasz się przez ryczałt) Dochód miesięczny na osobę wychodzi 586,91. Jeśli
      osoba w poprzednim okresie pobierała zas. rodzinny, a teraz przekroczenie na
      osobę jest nie większe niż 48 zł, to warunkowo można zasiłek przyznać na
      następny okres, ale w Twoim przypadku przekroczenie wynosi 82,91 więc chyba nic
      z tego.
      No chyba, że któreś z dzieci ma orzeczenie o niepełnosprawności, to wtedy próg
      dochodowy jest wyższy - 583 zł na osobę.
      • wegatka Re: do twix8 05.07.07, 23:35
        wegatka napisała:

> Dochód miesięczny na osobę wychodzi 586,91.

Składki zdrowotne są przeliczane w inny sposób do zasiłku rodzinnego - jest to
        większa kwota, niż ta z zaświadczenia, dlatego wyliczony przeze mnie dochód na
        osobę jest nieco mniejszy, niż ten, który podała słoneczko2812.
      • sloneczko2812 Re: Do Wegatka 05.07.07, 23:44
        Mam prośbę, mogłabyś wyliczyć moj dochód?Bo już sama nie wiem czy dobrze liczęsad
        Ja: dochód 6 270 zł
        podatek należny 372 zł
        składki na ubez. zdrowotne odliczone od podatku 239 zł 39 gr
        skłądki na ubezpieczenia społ. odliczone od podatku 261 zł 38 gr
        Mąż: dochód 20 660 zł 78 gr
        podatek należny 1 248 zł
        składki na ubez zdr 1 404 zł 50 gr
        składki na ubez społ 3 912 zł 17 gr
        Mamy 1 dziecko
        do konca lutego 2006 pracowałam na stażu, od 1 marca miałam umowę z pracodawcą,
        od 15.06 do 04.10 urlop macierzyński, od 1 listopada 2006 do 1 listopada 2008
        urlop wychowawczy.
        Mąż pracował w tym samym zakładzie cały czas.
        Pozdr.
        • wegatka Re: Do Wegatka 05.07.07, 23:55
          Jeśli nadal przebywasz na urlopie wychowawczym Twój dochód w całości podlega
          utracie, a z dochodu męża miesięczny dochód na osobę wychodzi 386,52, więc
          śmiało możesz składać wniosek.
          • sloneczko2812 Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:14
            A to nie jest liczone, że za całość roku 2006? Bo ja na urlopie wychowawczym
            jestem dopiero od 1 listopada 2006, więc z moich obliczeń wynika, że mój dochód
            utracony to tylko te 2 miesiące czyli listopad i grudzień. Czy rok 2007 do
            lipca (czyli do teraz) się także wlicza? Czy może źle interpretuje?bo jestem w
            tym zielona i się nie znam a zalezy mi bardzo na tym zasiłku wychowawczym.
            Pozdr i dziękuję.
            • wegatka Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:28
              Utrata dochodu to w przełożeniu na chłopski rozum to możliwość niewzięcia go pod
              uwagę. Jeśli przechodzisz na urlop wychowawczy (lub jesteś zwolniona z pracy)
              tracisz swoje źródło dochodu (bo nie pobierasz już pensji), w takiej sytuacji
              dochód wykazany na zaśw. z US nie jest brany pod uwagę (oczywiście musisz ten
              fakt odp. udokumentować), tylko Twoja aktualna sytuacja (czyli brak dochodu) -
              na tym mniej więcej polega utrata dochodu smile
              • sloneczko2812 Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:37
                O to mi właśnie chodziło Wegetka, o wytłumaczenie jak dziecku. Jesteś wielka!
                Dzięki serdeczne!Będę mogła spać spokojnie i pójść jutro z rana do mopsu
                wypełnić wniosek. Męczyło mnie to cały dzień i nie mogłam znaleźć sobie miejsca
                z tego powodu, że myslałam iż wychowawczy i rodzinny mi nie będzie
                przysługiwał, a wtedy musiałabym na gwałt szukać nowej pracy (bo do poprzedniej
                bym nie wróciła, nie byłoby szans) i żłobka, bo te 450 zł nas w tej chwili
                ratuje.
                Pozdrawiam.
                • sloneczko2812 Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:38
                  Przepraszam, miało być Wegatka, nie Wegetkasmile
                • wegatka Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:41
                  Ależ nie ma za co, a za Wegetkę się nie gniewam - nie Ty pierwsza i zapewne też
                  nie ostatnia wink)
                  Pozdrawiam również.
                  • sloneczko2812 Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:44
                    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Uratowałaś moją dzisiejszą noc i jutrzejszy
                    dzieńsmileCieszę się, że są na tym forum tak pomocne emamy jak Ty! Chodziłam jak
                    zbity pies, bo cały czas myslałam o tych dochodach.
                    • wegatka Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:50
                      No to już możesz spać spokojnie smile

Dodam jeszcze, że są gminy (zwłaszcza małe), w których nie praktykuje się
                      utracania dochodu - wiem to od osób, które przychodzą tylko po informacje, a
                      mieszkają w małych miejscowościach. Wynika to albo z niewiedzy, albo z lenistwa
                      urzędników. Należy więc wtedy wymóc ową utratę wink)
            • wegatka Re: Do Wegatka 06.07.07, 00:31
              Dochód utracony, to nie okres w którym nie masz dochodu, tylko kwota, której nie
              bierze się pod uwagę w związku z utratą źródła dochodu.
      • twix8 Re: do twix8 06.07.07, 10:11
        Wszystkie dzieci zdrowe mam . Ide dzisiaj do OS niech mi same wyliczą dzięki
        wegatka
        a już z rodzinnym pewnie moge sie pożegnać(a szkoda
        pozdrawiam
    • wegatka Odnośnie wzorów druków 06.07.07, 00:06
      Sprawdziłam, nowych wniosków na stronie MPiPS na 100% jeszcze nie ma.
      www.mps.gov.pl/index.php?gid=6&news_id=830

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka