igooska 22.10.07, 13:19 Witam.mam pytanie -czy idąc od stycznia(połowy)na urlop wychowawczy pracodawca musi wypłacic mi za urlop za 2008 lub czy musze go cały wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosinamama1 Re: urlop wychowawczy 22.10.07, 13:43 Moim zdaniem, ale nie jestem w 100% pewna, musisz wykorzystać urlop proporcjonalnie do upływu roku, i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
igooska Re: urlop wychowawczy 22.10.07, 14:19 Też tak myślałam ale znajona znajomej(!)w srodku roku szła na wychowawczy (nie pamietam jaki to był miesiąc)ale chciała tylko 3 mc bo tak jej odpowiadało i w kadrach kazali jej wybrac cały przysługujący urlop za rok 2007 mimo ze miała jeszcze w 2007 wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
baranek44 Re: urlop wychowawczy 22.10.07, 14:57 po macierzyńskim powinnaś wybrać cały urlop za 2008 i wtedy dopiero na wychowawczy.Pracodawca nie ma obowiązku wypłacić Tobie ekwiwalentu, tak wiec lepiej wykorzystać bo przepadnie w 2009 r Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: urlop wychowawczy 22.10.07, 15:32 Pracodawca koleżance zrobił grzeczność . Idąc na wychowawczy nalezy Ci się urlop proporcjonalny do czasu w którym pracowałaś w danym roku, jeśli pójdziesz od 1 lutego a masz urlopu 26 dni, to dostaniesz 26/12 = 2dni, chyba.... że przed wychowawczym wykorzystasz najpierw cały przysługujący urlop za dany rok, wtedy Ci go już nie zabiorą - stąd mówię o koleżance. Odpowiedz Link Zgłoś
igooska Re: urlop wychowawczy 22.10.07, 15:50 Dzięki!Jeszcze mi tylko napiszcie czy sa jakieś przepisy regulujące coś takiego.Ja teraz pracuje ale zastanawiam się nad wychowawczym niepłatnym wprawdzie.W zakładzie nie chce narazie pytać bo jeszcze się zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anika305 Re: urlop wychowawczy 22.10.07, 19:11 art163 par.3- dotyczy udzielenia urlopu wypoczynkowego po macierzyńskim i art.155(2) par.1- dotyczy wymiaru urlopu po powrocie z wychowawczego ( jak już wspomniano przysługuje proporcjonalnie do ilości dni przepracowanych w danym roku-wlicza się urlop macierzyński) Odpowiedz Link Zgłoś