gardeniaa 03.03.08, 10:26 jeśli tak to ile was to rocznie kosztuje? czy taką wpłatę można na jakiś czas zawiesić, jeśli np. źródło dochodu nie jest wystarczająco zadawalające? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 10:30 Już nie-miałam dwie takie polisy (po kolei)od 1998 roku. Potem zrezygnowałam Można zawiesić opłacanie składek, ale na krótki okres (kilka m-cy) Można też zamienić polisę na inną, dokonać częściowej lub całkowitej wartości wykupu Istnieje jeszcze inne rozwiązanie: możesz nie płacić składek przez 90 chyba dni, ale już po 30 dniach wygasają umowy dodatkowe polisy a po 90 dniach -umowa głowna (przestajesz być ubezpieczona). Oczywiście wszystko zalezy jeszcze od tego, w jakiej firmie wykupiłaś polise Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 10:39 Taaaa..... Już biegnę na czworakach i w zębach niosę,żeby znowu komuś coś wpłacać.Żeby znowu mnie ktoś wydymał jak jakąś głupią.Od dymania to ja Starego mam,a nie żebym jeszcze komuś za to płaciła. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 10:49 ) żebym nie musiała szukać faceta na gwałt, jak szlak mojego męża trafi to i owszem mam polise.... chocby ze wzgledu na to,zebym miała na zajecia dodatkowe mojego dziecka...bo moje dochodey same na wszystko nie starcza.... mam tez ja..bo jak mnie szlak trafi, nie chce, zeby dzieciak t€łał sie po babciach, albo mój mąz na gwałt szukał mu mamusi.....wiec kasy po mnie starczy mu na zajecia , opiekunke i gosposię, coby chłopaki z głodu nie umarli.... warunki poszczególnych polis sa zalezne od opcji i firmy my mamy z NN..... o wszystkim najlepiej opowie ci agent, wiec sie z nim umów...ale radze o dobrego agenta popytaj znajomych.. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka NN 03.03.08, 11:03 akurat tej firmy nie polecam, jeśli chcesz mieć dobrą polisę.Mają mało produktów, wybór bardzo zawężony, nieatrakcyjne warunki w porównaniu do innych firm Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: NN 03.03.08, 13:28 mam polisy od 10 lat.....i jestem zadowolona.... pracowalam jako agent w paru firmach..i dla mnie NN jest najlepsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: NN 03.03.08, 14:41 a możesz podac przykład nieatrakcyjności jakiegoś wybranego produktu (chociazby z tego III filaru) NN wobec innych? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: NN 03.03.08, 14:47 Np. Młody Lew nazywany posagówką-produkt baardzo drogi i o wiele gorszy niż posagówka w CU Albo ubezpieczenie Strategia Lwa bodajże (bea popraw jeśli się mylę FIRka)produkt sztywny, drogi ( wysoka składki i niski zakres ubezpieczenia) Ubezpieczenie grupowe -słabe, drogie, ubogie w porównaniu do ubezpieczeń grupowych PZU Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: NN 03.03.08, 14:54 nigdy nie robiłam porównań do innych firm.....każdy wybiera co dla niego atrakcyjne.... przedstawiałam zalety firmy w której pracowałam...a było to NN i CU...a klient decydował co dla niego lepsze.... powiem tylko jedno...kiedy umarł mi klient, a miał pare róznych polis....pierwsze wypłaciło rodzinie NN...z innymi firmami mieli rózne przejścia.... z własnych doswiadczeń moze niekoniecznie zwiazanych z III filarem , a byl to wypadek samochodowy i 2 włamania do mieszkania...nigdy nie ubezpiecze sie w PZU....chocby złete góry mi dawali....ale to moje osobiste zdanie, co nie umniejsza wazności tej firmy.. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: NN 03.03.08, 14:59 bea- a jak rozwiązałaś to prawnie-jeśli można tu opisać. Gdy ja pracowałam mieliśmy "zakaz"pracy dla konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: NN 03.03.08, 15:10 masz racje...ja nie pracowałam w obu równoczesnie.....najpierw pracowałam w NN... potem przeszłam do Cu.. prawnie to zwykle ci których znam rozwiazywali to tak... mąż NN...zona CU....albo alianz, albo broker... zwykle druga połówka miała to gdzie jest majątek... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: NN 03.03.08, 15:12 no właśnie, dlatego mi nie pasowało rozwiązanie z małżonkami-dobre Powstała firma Vienna Finanse-która posiada produkty kilku firm-NN, CU, Alianz Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: NN 03.03.08, 15:18 odeszłam z ubezpieczeń w 2002 roku...mam ubezpieczeniowstręt......ciągle jeszcze ktos do mnie dzwoni , by mnie zkaperowac do pracy...ale ja mam juz dośc... oddałam sie swojemu hobby...robie witraże..... ale wstręt do telefonowania został mi do dzis.. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: NN 03.03.08, 16:05 hyhyh znam ten ból-ja też zrezygnowałam-wprawdzie nie przez telefony (piosenka mi się przypomina :"telefony w mojej głowie, telefony, telefony ") ale raczej przez swoje zasady i niechęć wobec zasad innych Zawsze umiałaś robić witraże?Jak to się stało, że dokonałaś tak wielkiego przeskoku-z ubezpieczeń na sztukę ? Odpowiedz Link Zgłoś
cesarus Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 11:52 ja mam w NN i CU. Właściwie są porównywalne. Ale to wszystko zależy od Twoich potrzeb. Tak jak już ktoś napisał - najlepiej skontaktuj się z agentem. a zawiesić? można, ale to też zależy od towarzystwa. i ja wychodzę z podobnego założenia co moja poprzedniczka. Co by nam w jakimś przypadku chociaż w tej kwestii było łatwiej. Powiem wprost. Ostatnio przeżyłam to na własnej skórze - nagła śmierć mojej mamy i takie zabezpieczenie "trochę" pomaga. Przynajmniej o kasę można się w tych najgorszych chwilach nie martwić. Lepiej się zabezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 12:05 ani nawet nie mam zamiaru Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 12:20 tak - w NN. "wydymana" się nie czuję, bo wartośc wykupu znacznie przewyższa wartośc wpłat. czyli pieniądze te wygenerowały już jakiś zysk. wpłaty mozna zawiesić. ale szczegółów nie znam, bo póki co nie miałam takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 13:19 nie wpłacam, nie mam z czego Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 14:49 Małżonek wpłaca - NN. 100 PLN miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 20:15 Wplacam na fundusz akcyjny Arki w ramach IKE. To o tyle dobry sposob, ze bez kosztow dodatkowych i mozna zaprzestac wplat w kazdej chwili, lub wplacac niewiele. Polis 'inwestycyjnych' specjalisci nie polecaja - sa malo oplacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
qonewa Re: wpłacacie na III filar emerytury? 03.03.08, 20:29 No właśnie, popieram paszczakowna1, po co w ogóle bawić się towarzystwa ubezpieczeniowe, jeśli można zrobić to samemu. Trzeba pamiętać, że towarzystwo nie robi niczego za darmo, oprócz prowizji pobierane są opłaty administracyjne, bo przecież agentów trzeba opłacić. Poza tym wiążą cię jakieś obostrzenia i umowy. Polecam inwestowanie samemu w wybrane fundusze akcyjne, bo to w długiej perspektywie (a przecież o takiej mówimy) się opłaci. Poza tym sama decydujesz o wysokości wpłat i ich częstotliwości, no a poza tym masz stały dostęp do swoich pieniędzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mon7 Re: wpłacacie na III filar emerytury? 07.03.08, 10:51 nie rozumiem co ma III filar do polis ubezpieczeniowych? co innego ubezpieczenie sobie zycia i tylko! zycia co jest najtansze i powoduje zabezpieczenie dzieci w razie naszej smierci a co innego jest odkladanie pieniedzy na przyszlosc. Istnieje bardzo duzo instrumentow finansowych, ktore pozwalaja odkladac w spokojny i systematyczny sposob pieniadze tak aby nie nadwyrezyly nam teraz budzetu a w przyszlosci dadza potezny zastrzyk do emerytury. Nie warto mieszac ubezpieczen na zycie z funduszami kapitalowymi to jest stary wynalazek i nie da sie na nim tak zarobic jak na "czystej" inwestycji w fundusze. Ostatnia z wypowiadajacych mowila o samodzielnym inwestowaniu w funudsze akcyjne!!, bo napisala ze mamy przynajmniej dostep do naszych pieniedzy. Wiec ja sie pytam jak chcecie cos uzbierac majac do tego dostep? wystarczy wiecej pytac i czytac bo o tym jest glosno. pozdrawiam i sluze rada Odpowiedz Link Zgłoś
madzikb81 Re: wpłacacie na III filar emerytury? 07.03.08, 15:03 Ja nie odkładam i nie mam zamiaru, bo do czasu kiedy pójdę na emeryturę mam jeszcze ponad 30 lat, przez ten czas wiele może się zmienić, poza tym żyjemy w bandyckim i złodziejskim kraju i nie wierzę że kiedyś dostane te pieniądze spowrotem! Nie mam zamiaru oddawac komus mojej ciężko zarobionej forsy! Odpowiedz Link Zgłoś