tylkoty0 20.05.08, 13:04 w jakim banku polecacie otworzenie konta? który ma najkorzystniejsze oprocentowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dixi Re: konto w banku 20.05.08, 13:12 z osobistego punktu widzenia - koniecznie bank, do ktorego nie musze chodzic i absolutnie wszystko moge zalatwic przez internet/telefon; ja mam inteligo od paru lat i jestem zadowolona, teraz jest wiekszy wybor bankow obslugujacych on-line, koszty i zyski chyba podobne; Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: konto w banku 20.05.08, 14:10 wysokość oprocentowania chyba nie powinna być jedynym wyznacznikiem konta, musisz popatrzeć na wysokość prowizji za przelew np., opłaty za prowadzenie konta, dostęp do bankomatów, opłaty za kartę płatniczą, itd. ZA konto z wysokim oprocentowaniem może bank pobierać wysoką opłatę za prowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: konto w banku 20.05.08, 14:24 konto oszczędnosciowo rozliczeniowe (ROR)czy konto lokacyjne czyli lokata?? bo to duza różnica..i jak pisze poprzedniczka wszystko zależy od Twoich potrzeb..jak często musisz korzystac z bankomatów, czy masz bankomat danego banku w okolicy, czy masz mozliwośc dokonywania zakupów kartą, bez wybierania gotówki, jak duzo robisz przelewów w miesiącu i czy wystarczy Ci kontakt z bankiem przez internet czy pracodawca np. wypłaca Ci gotówke i musisz ją sama wpłacic do banku..i czy jednak bedziesz czasem potrzebować kontaktu z "żywym" pracownikiem..Oprocentowanie na ROR zazwyczaj jest symboliczne i bardziej sie liczy mozliwość szybkiego uzyskania debetu..i jego oprocentowanie..pozatym odpłatność za odnawianie lub obsługę kart płatniczych, dostęp do netu, jego koszt i koszt za wykonanie przelewu..Ja płacę 12 zł miesiecznie za konto wspólne z mężem, lecz to cały mój/nasz koszt..w ramach tej opłaty mam darmowo odnawiane karty, darmowy dostep przez net i darmowe przelewy..mam na miejscu placówkę (mąż kase dostaje na rekę) co daje mi mozliwość dokonania na miejscu wypłaty w razie awarii systemu (wtedy bezpłatnie), moge przez net zakładać i likwidować samodzielnie i bez opłat lokaty terminowe (wyzej oprocentowane niz ROR), krócej trwaja formalności związane z zmiana danych osobowych lub uzyskanie kredytu lub debetu (nie musze tygodniami czekać na przesyłki pocztowe). Banki Internetowe oferuja podobne lub nawet lepsze warunki (nizsze opłaty) jednak trudniej porozumieć sie w razie problemu z jego pracownikiem (infolinia) bywa, że tygodniami nie mozna czegoś załatwic lub uzyskać odpowiedzi..mój syn zakładał konto przez blisko 2 miesiące(przesyłki poczttowe: wniosek, umiowa w jedna stronę, w drugą, przesłanie karty i pinu, kodów dostepu do konta itd.) i mimo, że nie ma opłaty za prowadzenie konta jednak płaci np. za wpłate na konto, bo musi ja robić za posrednictwem innego banku i trwa to jakis czas zanim zostanie przelana i zaksięgowana na jego koncie. Załozenie konta w placówce "na miejscu" to kilkanaście minut, uaktywnienie dostepu przez net ok. 24h, przesłanie karty 2-3 tygodnie a w miedzyczasie mozna pobierac na miejscu w placówce. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: konto w banku 20.05.08, 14:39 my mamy od kilku lat konta w mBanku. za darmo jest prowadzenie konta, przelewy, karta, korzystanie z bankomatów WBK i Euronet. większych kwot na rachunku raczej nie przechowuję, więc % jest dla mnie sprawą najmniejszej wagi. nie mamy potrzeby wpłat gotówkowych - aczkolwiek mamy w mieście wpłatomat. Odpowiedz Link Zgłoś