robatchek 24.10.08, 12:04 Znajdę gdzieś jakąś regułkę, czy muszę kombinować? Zupełnie nie wiem, co w takim wniosku powinno się znajdować. A wena twórcza mnie opuściła i nie mam sił myśleć, trzecią noc z rzędu prawie nie spałam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziulec Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 24.10.08, 12:09 Proszę o udzielenie urlopu wychowawczego na dziecko (imię i nazwisko) od dnia..... do dnia... I tu piszesz od kiedy do kiedy chcesz ten urlop. Ot cała filozofia No i w nagłówku Twoje dane i do kogo piszesz podanie dyrektor czy kto tam inny wysoko Odpowiedz Link Zgłoś
igooska Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 24.10.08, 12:12 Ja jeszcze musiałam dopisać ze ojciec dziecka -imie nazwisko adres-w tym czasie nie będzie korzystać z urlopu wych. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulec Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 24.10.08, 12:13 O właśnie oddzielnie oświadczenie od ojca, że nie bedzie korzystał z urlopu wychowawczego Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 24.10.08, 12:26 A jeśli chcę bezterminowo? Znaczy, nie wiem, czy pójdę na rok, czy na dwa (trzy można, prawda?) Wiadomo, że do firmy nie wrócę, wszyscy wiedzą, to nie tajemnica. To napisać, że od dnia... na czas nieokreślony? Odpowiedz Link Zgłoś
andziulec Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 24.10.08, 12:59 O trudne pytanie nie wiem. A zapytaj w swoich kadrach może Ci powiedzą co z tym fantem zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 24.10.08, 13:02 Tiaa, tylko ja kadr nie mam, jedynym pracownikiem byłam. Szefowa, księgowa, do której nie mam dostępu, i ja. Ehhh... No nic, pogłówkuję, poszperam, może co znajdę. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 25.10.08, 21:48 -napisz na 3lata- np.proszę o przyznanie mi 3-letniego url. wychowawczego od dnia...(niech sobie policzą...)i jakby coś możesz zrezygnować z niego wcześniej-30 dni przed powrotem do pracy zgłaszasz,że chcesz wrócić,wracasz i dostajesz wymówienie albo sama rezygnujesz(ale optymistka jestem) -albo napisz na rok i ew. na 14 dni(lub wcześniej)przed końcem piszesz podanie o przedłużenie Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 25.10.08, 22:42 Wniosek o urlop wychowawczy piszesz na rok.Nie można pisać na 3 lata bo wychowawczy jest 2 lata płatny Np jak macierzyński kończy ci sie 25.10.2008 to o urlop piszesz z dniem 26.10.2008 do 26.10.2009 a pózniej możesz przedłużyć jeszcze na rok.A masz urlop wypoczynkowy? to go najpierw wykorzystaj przed wychowawczym bo ci przepadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annapa7 Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 26.10.08, 12:31 Ależ oczywiście, że można pisać na 3 lata! Od kiedy i gdzie wychowawczy jest przez dwa lata płatny? Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: do annapa7 26.10.08, 18:43 Gdzie? Wszedzie a szczególnie w zasiłakach wychowawczych.Wybrany fragm. . Zasiłek wychowawczy przysługuje: 1) do ukończenia urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres 24 miesięcy kalendarzowych 2) do ukończenia urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli uprawniony sprawuje osobistą opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu 3) do ukończenia urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli uprawniony sprawuje osobistą opiekę nad dzieckiem, które z powodu stanu zdrowia, a w szczególności przewlekłej choroby, kalectwa lub opóźnienia w rozwoju umysłowym, wymaga osobistej opieki uprawnionego. W takim przypadku warunkiem udzielenia uprawnionemu urlopu wychowawczego jest przedstawienie orzeczenia lekarskiego o stanie zdrowia dziecka uzasadniającym udzielenie tego urlopu. A co do tego na ile mozna pisać to akurat w mojej pracy kazali mi pisać na rok a pózniej na następny.Urlop wychowawczy jest nie dłuzej niz do ukończenia przez nie 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
annapa7 Re: do annapa7 26.10.08, 19:09 Ok, ale to jest zasiłek wychowawczy wypłacany w trakcie urlopu, a nie "płatny urlop wychowawczy". To są dwie różne sprawy. Oczywiście, że można napisać podanie o udzielenie urlopu na trzy lata. I w każdej chwili (z odpowiednim wyprzedzeniem oczywiście) urlop ten można przerwać. To, że w Twojej pracy kazali Ci napisać tak a nie inaczej wcale nie oznacza, że tak jest w przepisach. Może to tylko wewnętrzny regulamin. Na pewno można złożyć podanie o cały urlop - 3 lata, o ile oczywiście dziecko w tym czasie nie ukończy 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 27.10.08, 10:50 www.prawopracy.fr.pl/robot/dodaj_pliki/wzory_pism/wniosek%202006_urlopu_wychowawczy..doc Odpowiedz Link Zgłoś
m.sylwusia Re: Jak napisać wniosek o urlop wychowawczy? 12.11.08, 10:38 Dziewczyny to jak to jest z tym urlopem wychowawczym?? Jest płatny czy nie?? Czy tylko zasiłek wychowawczy jesli tak to jak sie o niego starać i kiedy?? Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika urlop wychowawczy 12.11.08, 15:07 tylko zasiłek(tzn. urlop wychowawczy jest bezpłatny, ale jeśli dochód na osobę w rodzinie jest niższy niż 504 zł to można dostać zasiłek) idz do ośrodka pomocy społecznej po wniosek,to Ci powiedzą co i jak Odpowiedz Link Zgłoś