magda1104 03.03.09, 13:01 Słyszałam, że bardzo często , kiedy L4 jest długie, po 30 dniach żZUS to kontroluje. To prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina_244 Re: Kontrola ZUS - czesto? 03.03.09, 13:30 od 8 miesiec jestem na L4 i ani razu nikogo u mnie nie było Odpowiedz Link Zgłoś
ptysiek9876 Re: Kontrola ZUS - czesto? 03.03.09, 15:40 Prawie 4mc jestem na L4 i nikogo z kontroli nie było Odpowiedz Link Zgłoś
jankowa.1 Re: Kontrola ZUS - czesto? 03.03.09, 19:30 wita, kiedy ja byłam na zwolnieniu ciążowym-też nie miałam kontroli przez ten czas (około 5 miesięcy)- po macierzyńskim poszłam na zwolnienie pierwsze moje nieciążowe od kilku lat 36 dniowe - i mam wezwanie na komisję ZUS która to podobno okresli czy mogę dalej kontynuowac zwlnienie i w kolejnych tygodniach ubiegać się ewentualnie o nowe.A ja planowałam doprowadzić swój kegposłup do porządku - w końcu...słyszałam od kilku osób że często są jednak takie wezwania.. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: Kontrola ZUS - czesto? 04.03.09, 15:24 Właśnie chodzi mi o takie nieciążowe Odpowiedz Link Zgłoś
trudno_tak Re: Kontrola ZUS - czesto? 05.03.09, 21:33 od października jestem na zwolnieniu nieciążowym. Nikt mnie nie kontrolował. Zastanawiam się, co dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
jankowa.1 Re: Kontrola ZUS - czesto? 07.03.09, 16:05 Ja jestem już po komisji, LEKARZ orzecznik utrzymał mi zwolnienie do końca jego trwania ale ile mi naubliżał...(oczywiście się nie dawałam ale sam fakt takiego traktowania był szokujący) byłam pierwszy raz w 10 letnim okresie zatrudnienia na w sumie 36 dniowym zwolnieniu, płacąc najwyższe składki na ZUS jakie można i za to takie podziękowanie!!!to była z jego strony prawdziwa łaska, naprawdę.Postraszył na koniec że jak wezme kontynuację zwolnienia i to ZUS znowu mnie wezwie..Ja zmuszona jestem zrobić sobie 2-3 dni przerwy urlopem a potem ponownie wrócę na zwolnienie tyle ile mi potzreba do skończenia leczenia bo nie chcę znowu tego przechodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: Kontrola ZUS - czesto? 07.03.09, 22:47 Straszne. Wiele osób kombinuje ze zwolnieniami, a czasami potrzebujący mają problemy. Ja sama miałam przed kilkoma laty zwolnienie od ginekologa przez 1,5 miesiąca, i też mnie nie kontrolowano. Chyba jednak te kontrole nie są rzadkie, bo wsyscy, których pytałam, wspominają o tym. Może coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
inez_81 Re: Kontrola ZUS - czesto? 03.09.09, 15:25 Witam! Również interesuje mnie ten temat. Czy w związku z zaleceniem Tuska zwiększyła się ilość kontroli kobiet w ciąży na zwolnieniach? Czy kobiety na L4 również są wzywane na komisje czy mają tylko rutynowe "naloty" w domach? Z góry dziękuję za info Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: Kontrola ZUS - czesto? 03.09.09, 18:55 często ale bez przesady. Najszybciej komisji mogą się spodziewać ci którzy już nie pracują a chorują. Odpowiedz Link Zgłoś