Dodaj do ulubionych

Ciąża przenoszona a macierzyński

30.11.03, 20:10
Wszystkie znaki na Ziemi i niebie wskazują, że raczej urodzę po terminie -
dzidzia jest o 2 tygodnie młodsza, niż wskazywałaby na to ostatnia miesiączka
(miałam baaaardzo długie, nieregularne cykle przed ciążą). Lekarka wystawi mi
zwolnienie tylko do terminu porodu (wyznaczonego na podstawie tej
nieszczęsnej miesiączki). Co potem? Czy MUSZĘ iść na macierzyński (ten 2-
tygodniowy z 16 tygodni)? Dla mnie to duża strata, mąż bezrobotny, a 2
tygodnie to pół pensji!!! Dodam, że całą ciążę jestem na zwolnieniu ze
względu na wysokie ryzyko poronienia.

Czy mam się w dniu terminu porodu udać do np. internisty po kolejne
zwolnienia? A jeśli całość przedłuży się do np. 3 tygodni? Czy mam się
położyć w szpitalu (mogą nie chcieć mnie przyjąć)? Co się wtedy robi?
Denerwuję się, bo to ważne dla nas pieniądze.

Proszę o porady.
Obserwuj wątek
    • paulinapaulinapaulina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 08:16
      Rozkład urlopu i data jego rozpoczęcia uzależnione są od dwóch okoliczności:
      wniosku pracownicy i przewidywanej daty porodu (określonej w zaświadczeniu
      lekarskim). Kobieta nie jest obowiązana do korzystania z urlopu macierzyńskiego
      przed porodem. Na jej wniosek urlop macierzyński może być podzielony na dwie
      części, przedzielone porodem. Nie jest jasna regulacja, jaki jest dopuszczalny
      wymiar tych części. Pewna część tego urlopu musi być bowiem przeznaczona na
      regenerację fizycznych i psychicznych sił kobiety. Według ustawodawcy do
      powrotu przez pracownicę po porodzie do normalnego stanu fizycznego i
      psychicznego wystarcza 8 tygodni (potwierdza to treść art. 180', art. 181 i
      art. 182 Kp).

A zatem, tylko od Ciebie zależy, w którym momencie rozpoczniesz korzystanie z
      urlopu macierzyńskiego. Gdybyś w dalszym ciągu była chora, to jest rzeczą
      oczywistą, że będziesz przebywać na zwolnieniu lekarskim.

Pozdrawiam.
      Paulina

P.S.Posłużyłam się komentarzem do kodeksu pracy autorstwa Kazimierza
      Jaśkowskiego i Elizy Maniewskiej, wydawnictwo Zakamycze 2002.
      • skarolina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 09:03
        paulinapaulinapaulina napisała:
        > Na jej wniosek urlop macierzyński może być podzielony na dwie
        > części, przedzielone porodem. Nie jest jasna regulacja, jaki jest
        dopuszczalny
        > wymiar tych części.

Paulina, a czy nie jest przypadkiem tak, że urlop macierzyński MOŻNA rozpocząć
        na dwa tygodnie przed przewidywanym terminem porodu?? Bo to by w praktyce
        ograniczało "przedporodową" część urlopu do jakichś 4 tygodni.
        Nie mam dostępu do aktualnego KP, ale wydaje mi się, że on tak właśnie określa
        możliwość wzięcia wcześniejszego urlopu macierzyńskiego.

A do autorki wątku - jeśli lekarka odmówi, to poproś ją, żeby Ci pokazała
        przepis, który mówi, że masz już wziąć macierzyński (nie ma takiego). Jeśli
        się będzie nadal upierała, to idź do internisty i mów, że się przeziębiłaś,
        łamie Cię w kościach, głowa boli i to chyba jakiś stan grypowy. Kobiecie w
        ciąży nie odmówi zwolnienia.

pozdrawiam,
        skarolina
        • paulinapaulinapaulina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 09:48
          Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi w Twoim pytaniu. Z przytoczonego przeze
          mnie komentarza wynikają 3 możliwe sytuacje:
          1) kobieta zdrowa nie chce korzystać w ogóle z urlopu macierzyńskiego przed
          porodem - ma do tego prawo
          2) kobieta zdrowa chce korzystać z pewnej części urlopu macierzyńskiego przed
          porodem - również ma do tego prawo. Trwają spory co do ustalenia maksymalnego
          wymiaru tej części (minimalna jest ustalona w art. 180 § 3 kp). Zdaniem autorów
          komentarza, część urlopu macierzyńskiego przed porodem musi być udzielona w
          takim wymiarze, aby po porodzie pozostało do wykorzystania co najmniej 8
          tygodni.
          3) kobieta chora przebywa na zwolnieniu lekarskim do dnia porodu, wtedy cały
          urlop macierzyński przypada po porodzie (chociaż czsami ZUS jest odrębnego
          zdania)

Myślę, że teraz nikt nie będzie miał wątpliwości.
          Pozdrawiam.
          Paulina
          • marta.szramka Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 13:53
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Moja lekarka mówi, że nie może mi już wystawić
            zwolnienia po terminie planowanego porodu, bo jej się ZUS przyczepi (na razie
            wstępnie z nią rozmawiałam). Kodeks Pracy mówi, że urlop macierzyński POWINIEN
            rozpocząć się 2 tygodnie przed planowaną datą porodu i z tego co wiem, ZUS
            opiera się na tym przepisie występując nawet do lekarza z zapytaniem o datę
            tego nieszczęsnego porodu. Ponadto ten sam przepis mówi, że urlop po porodzie
            nie może być krótszy, niż 12 tygodni, co oznacza w rezultacie, że jeśli termin
            porodu się przedłuża lub został źle obliczony, a pracownica jest na urlopie
            macierzyńskim przed porodem np. 6 tygodni, to i tak ma prawo do 12 po porodzie.
            No ale komu się poród przedłuża o 6 tygodni?

Chciałabym się po prostu zabezpieczyć przed sytuacją, w której zamiast 16
            tygodni spędzę na macierzyńskim mniej (mam umowę o pracę, która skończy się z
            dniem porodu, więc po macierzyńskim zostaję bez kasy).

Jednym słowem, jeśli ginekolog rzeczywiście odmówi mi zwolnienia po dacie
            porodu to zacznę łazić po internistach.
            • pyzapyza Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 13:58
              to oczywiście ja pisałam, ale znowu się podszyłam pod niewylogowaną
              poprzedniczkę sad(((((((((((((
            • skarolina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 14:16
              marta.szramka napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Moja lekarka mówi, że nie może mi już
              wystawić
              > zwolnienia po terminie planowanego porodu, bo jej się ZUS przyczepi (na
              razie
              > wstępnie z nią rozmawiałam). Kodeks Pracy mówi, że urlop macierzyński
              POWINIEN
              > rozpocząć się 2 tygodnie przed planowaną datą porodu i z tego co wiem, ZUS
              > opiera się na tym przepisie występując nawet do lekarza z zapytaniem o datę
              > tego nieszczęsnego porodu.

No nie wiem... Patrz paragraf 3. Tam jest wyraźnie napisane że mogą, a nie
              powinny czy muszą. Czyli jeśli chcesz.

Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
              1) 16 tygodni przy pierwszym porodzie,
              2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie,
              3) 26 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym
              porodzie.
              § 2. Pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione, przysługuje urlop
              macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym porodzie.

§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego_ mogą_ przypadać przed
              przewidywaną datą porodu.

§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed
              porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2.
              § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu
              macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim
              przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się
              pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
              § 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z
              części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do
              pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego
              pracownika?ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia
              urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie
              urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu
              macierzyńskiego przez pracownicę.
            • paulinapaulinapaulina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 14:54
              marta.szramka napisała:

Kodeks Pracy mówi, że urlop macierzyński POWINIEN
              > rozpocząć się 2 tygodnie przed planowaną datą porodu i z tego co wiem, ZUS
              > opiera się na tym przepisie występując nawet do lekarza z zapytaniem o datę
              > tego nieszczęsnego porodu. Ponadto ten sam przepis mówi, że urlop po porodzie
              > nie może być krótszy, niż 12 tygodni, co oznacza w rezultacie, że jeśli
              termin > porodu się przedłuża lub został źle obliczony, a pracownica jest na
              urlopie
              > macierzyńskim przed porodem np. 6 tygodni, to i tak ma prawo do 12 po
              porodzie.

Dla uściślenia - kodeks pracy mówił wink

Owszem, tak było przed ustawą nowelizacyjną z dnia 19 listopada 1999r. o
              zmianie ustawy - Kodeks pracy (Dz. U. Nr 99 poz. 1152), która weszła w życie 1
              stycznia 2000r.

Obecnie pracownica, która urodziła dziecko nie ma ustawowej gwaracji
              korzystania przez 12 tygodni po porodzie z urlopu macierzyńskiego. Na podstawie
              przywołanych przez mnie wcześniej art. 180', 181 i 182 można jedynie
              domniemywać, że urlop macierzyński po porodzie nie powinien być krótszy niż 8
              tygodni.

Pozdrawiam.
              Paulina
              • pyzapyza Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 01.12.03, 21:44
                >
                > przywołanych przez mnie wcześniej art. 180', 181 i 182 można jedynie
                > domniemywać, że urlop macierzyński po porodzie nie powinien być krótszy niż 8
                > tygodni.
                >

Jestem wstrząśnięta, ale szczerze mówiąc tego możnaby sie spodziewać po naszej
                prorodzinnej polityce sad(((((((((((((((((

• ainer1 Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 02.12.03, 08:51
                  dziewczyny!

prosze Was - nie uzywajcie slowa "prorodzinna" - przeciez to ZAWSZE JEST FIKCJA,
                  to TYLKO HASLA WYBORCZE, jak np WYZSZE EMERYTURY POD EMERYTOW, nizsze podatki
                  pod przedsiebiorcow itp itd.
                  To TYLKO hasla wyborcze smile z ktorych pozniej - jak widac - nic nie wynika wink

Paulinax3 - czy gdzies na necie jest dostepna pelna forma znowelizowanego kp?
                  Kiedy mam skladac poszczegolne wnioski? - urlop macierzynski, wypoczynkowy i
                  wychowawczy?

dziekuje z gory za odpowiedz,
                  Renia
                  • paulinapaulinapaulina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 03.12.03, 12:13
                    ainer1 napisała:
                    > Paulinax3 - czy gdzies na necie jest dostepna pelna forma znowelizowanego kp?
                    > Kiedy mam skladac poszczegolne wnioski? - urlop macierzynski, wypoczynkowy i
                    > wychowawczy?
                    >
                    Wybacz, chyba nie będę mogła Ci pomóc. Nie mam takiej potrzeby, żeby spacerować
                    po internecie wposzukiwaniu kodeksu pracy. KP mam w głowie (przynajmniej tak mi
                    się wydaje wink) i na razie to wystarcza.

O terminach składania wniosków o urlop macierzyński, wypoczynkowy i wychowawczy
                    pisałam niejednokrotnie. Zechciej sięgnąć do moich poprzednich wypowiedzi na
                    ten temat.

Pozdrawiam.
                    Paulina
                    • malgog Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 09.12.03, 15:01
                      Dziewczyny, teraz to przyznam się, że lekko zgłupiałam.
                      Kiedy rodziłam pierwsze dziecko w maju 2000 r. - termin porodu był wyznaczony
                      na 21 maja.Pracowałam do kwietnia - na zwolnienie lekarskie poszłam dopiero po
                      Wielkanocy czyli ok. 20 kwietnia, a więc 1 miesiąc przed t.p. Moja gin. nie
                      chciała wypisać mi zwolnienia później, niż do chyba 15 maja, bo stwierdziła, że

nie może wypisywać zwolnienia lekarskiego na 2 tyg. przed przewidywanym
                      terminem porodu. Co prawda, między końcem zwolnienia a terminem wcale nie było
                      2 tyg. tylko krócej (15-21), ale argumentacja bez sensu. Urodziłam 17 maja,
                      więc byłam na szczęście tylko 2 dni na macierzyńskim przed porodem.

Wytłumaczcie mi proszę jak laikowi, ja to się ma to tego co pisano wyżej.

Czy dobrze zrozumiałam, że to co mówią lekarze nie ma podstaw prawnych a ja
                      teraz (rodzę również w maju) będę mogła być na zwolnieniu lekarskim do porodu.

Będę bardzo wdzięczna za prostą odpowiedź - mogą wypisywać zwolnienie do dnia
                      porodu czy nie ????

Małgosia
                      • skarolina Re: Ciąża przenoszona a macierzyński 09.12.03, 16:55
                        Prawo prawem, a ZUS ZUS-em.
                        Rozmawiałam ostatnio z moją panią doktor rodzinną i ona twierdzi, że ZUS
                        rzeczywiście się czepia ginekologów, którzy wystawiliby zwolnienie na 2
                        tygodnie przed terminem porodu. Natomiast nie czepia się lekarzy innych
                        specjalności, zatem lepiej zacząć cierpieć na inną dolegliwość - na przykład
                        kręgosłup.

pozdrawiam,
                        skarolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka