Dodaj do ulubionych

Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążowej?

04.02.04, 13:20
Witam
Dowiedziałam się, że mam cukrzycę ciążową?. Lekarz zapisał mi paski na
sprawdzanie cukru. Jestem jak narazie tym wszystkim zaszokowana. Ściła
dieta, kłucie palca i co rano sprawdzanie moczu również na pasku. Proszę
odezwijcie się dziwczyny, które to przechodzą lub przeszły.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elwirka26 Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 04.02.04, 15:06
      Najpierw zlekceważyłam wysoki poziom glukozy we krwi, bo w ciąży nie wszystkie
      wyniki badań są idealne. Ale kiedy musiałam udac się do Poradni
      Diabetologicznej w Krakowie, a tam dostałam glukometr i okazało się ze muszę
      się nakłuwać 7 razy dziennie to wpadłam w panikę. Słabo mi na widok krwi, a tu
      muszę sama się nakłuć i jeszcze wyciskać ją z palca.
      Dotychczas najbardziej smakowały mi baToniki Milky Way i chleb z boczkiem i
      musztardą. Muszę przyznać że obżerałam się słodyczami. Ale jedynie one
      łagodziły mdłości. Teraz ścisła dieta, zero słodyczy, mało owoców, nabiału
      żadnych tłustych mięs i wędlin. Zgroza. Na początku było ciężko, ale teraz
      jestem w 9 mcu i cieszę się, że niedługo się to wszystko skończy.
      • mmamma Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 04.02.04, 15:50
        Dziękuję Ci bardzo że sie odezwałaś. Ja muszę nakłuwać się tylko (!)
        3 razy dziennie. Również bardzo wrażliwa jestem na krew, a przed
        zastrzykami i wszelkimi szczepieniami uciekałam z przychodni
        w dzieciństwie (mama mówiła, że kilka pielęgniarek musiało mnie
        przytrzymywać). A teraz sama muszę to robić. Los bywa przewrotny.
        Ja również lubię pojeść sobie solidnie, za frytkam przepadam,
        a teraz się to skończy. A to dopiero 7 miesiąc.
        Ale powiedz mi jeśli możesz jak wygląda Twój jadłospis dzienny.
        Proszę podaj mi jakie są normy ilości glukozy po 1,5 godzinie
        po obiedzie i kolacji ( nie dopytałam w przychodni).
        Dziękuje serdecznie za odpowiedż
        • elwirka26 Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 05.02.04, 13:45
          godzinę do półtora po posiłku musisz zmierzyć poziom glukozy. Nie może on
          przekroczyć magicznej liczby 120 (ale jednostek nie pamiętam). Jeżeli
          przekroczy to pani diabetyczka bardzo krzyczy. Oznacza to że za dużo zjadłaś,
          albo zjadłaś coś niewłaściwego. Norma dzienna to 1800 kalorii. Jednak nie
          przejmuj się tak bardzo dietą, bo np. ja po schabowym z frytkami mam niższy
          poziom glukozy niż po kanapeczkach z chudą szyneczką i warzywkami. Po miesiącu
          stosowania będziesz już dosjkonaLE wiedziała co jeść, a czego unikać.
          powodzenia
    • aaamon Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 05.02.04, 20:35
      Dziewczyny, jakie wyniki oznaczają cukrzycę ciążową?
      Jestem w 30tyg. Właśnie byłam u mojej doktorki i mam rewelacyjne wyniki poza
      testem na glukozę (obciążenie 50g po 1godz.). W moczu nic i normalny poziom
      glukozy na czczo też ok., ale ten test nie spodobał się mojej pani. Chce mnie
      wyrzucić do szpitala na dodatkowe badania. A tak wszystko szło dobrze, nawet
      dużo ostatnio nie przytyłam, bo poświętach porzuciłam słodycze na rzecz owoców,
      ale coś to widać mi nie służy. Nie wiem czy już się martwić, czy jeszcze
      poczekać. W jaki sposób u Was wykryto cukrzycę?
      Monika.
      • mmamma Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 06.02.04, 11:23
        Ja przy obciążeniu glukozą 50 gram po 1 godzinie mialam wynik 162 ,
        a norma to 140. Lekarz zapisał badanie krwi z obciążeniem 75 gram i po 2
        godzinach znow miałam za duzo, wiec wysłal do poradni cukrzycowej. Odchylenie
        nie było duże i to tylko w tym jednym przypadku ( na czczo i 1 godzinie byla
        norma)i pani diabetolog( nie wiem czy tak sie to pisze) stwierdziła upośledzoną
        tolerancję glukozy , niby nie całkowita cukrzyca. Mam dietkę i paski na
        sprawdzanie cukru we krwi.
        Nie martw się, poczekaj na wyniki równie dobrze mogły po prostu za pierwszym
        razem wyjść wyniki wyższe, bo cos więcej zjadłas na wieczór przed badanie.
        pozdrawiam
      • elwirka26 Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 06.02.04, 13:08
        nie daj się wyrzucić do szpitala. Najpierw zrób krzywą cukrową. Obciązenie 75
        gr glukozy. Poziom mierzony po 1 i po 2 godzinach. Po 2 godzinach powinno ci
        wyjść mniej niż 140 mg/dl. Jeżeli więcej jest to podejrzenie o cukrzycę
        ciążową. Przerzucenie się ze słodyczy na owoce nic nie daje. Owoce zawierają
        cukier - fruktozę i nie wolno ich jeść dużo. Mleko ma laktozę - najwyżej pół
        szklanki dziennie. Przed pójściem na badanie musisz wyeliminować całkowicie
        cukier, słodycze, ograniczyć tłuszcze i nabiał. Możesz za to jeśc dużo
        warzywek!
        • aaamon Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 06.02.04, 20:45
          Dzięki. No to niestety zacznę się powoli martwić. Obciążenie 50g po 1godz.
          wyszło mi 160mg/dl. W poniedziałek mam dodatkowe badania. A w niedzielę mam
          gości. To co, mam siedzieć i pić mineralkę?
          Z warzywami mogę się zgodzić, ale to chyba trochę mało dla baby w ciąży. Co
          mogę jeszcze wcinać? Nie ukrywam, że apetyt niestety dopisuje. Serki też
          odpadają i masełko? A mięcho? Chlebek?
          I to wszystko się skończy jak urodzę, czy się będzie dalej za mną wlokło?
          Monika
          • agaa100 Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 06.02.04, 20:59
            Pamiętaj, że nie możesz jeść za mało albo wcale ... Pomyśl o dzieciątku !!!
            U mnie też stwierdzono cukrzycę ciążową. Jestem od kilku tygodni na specjalnej
            diecie - 6/7 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Na każdy posiłek coś z
            węglowodanów złożonych: chleb, ziemniaki, makaron, itp. Do tego warzywa,
            wędlina, mięsko ... Całą dietę dostałam w poradni cukrzycowej (na Kopernika w
            Krakowie) - dietetyczka konkretnie wyjaśniła mi co i jak jeść ... Dostałam też
            glukometr do sprawdzania pozimou cukru... Jednym słowem najlepiej zgłosić się
            do lekarza specjalisty !!!! Nie rób nic na własną rękę - ja np. próbowałam
            mniej jeść i skończyło się kwasicą acetonową ....(czy jakoś tak się to nazywa).
            Dziecko musi dostawać odpowiednią ilość pożywienia !!!!
            pozdrawiam
            Aga i 34-tygodniowy Maluszek
    • ainer1 nietolerancja glukozy 07.02.04, 10:26
      Mmamma,

tez podobnie jak ty mam raczej nietolerancje glukozy(wg mjego Gino, a CC wg
      poradni diabetologicznej), niz cukrzyc ciazowa (brak obiazenia genetycznego,
      otylosci, chorob, czysty mocz, krew ok, tylko 1 wynik po 1 h po 75 gr - 202
      wskazuje na nia, po 2 h - norma, na czczo norma itp)

Mam glukometr - kluje sie 4 x, na czczo (mam sie zmiescic ponizej 105, w
      praktyce nie pzrekraczam 75, i 1 h po posilkach - mam miec mniej niz 140)
      Kluje sie od 2 tygodni, w tym zcasie schudlam, ale jestem za to opuchnieta wiec
      waga stoi w miejscu ale dzidzia rosnie, czuje sie swietnie (dzizia nie ja - ja
      mam juz dosc ciazy smile )
      Przez 2 tygodnie mialam swietne wyniki, ale dodatkowo i tak mam
      - liczyc ruchy plodu (wg instrukcji)
      - chodzic na ktg raz/tydzien
      - chodzic do poradni diabetologicznej raz/tydzien
      Dieta sie nie martw - nie bedziesz ani ty ani dziecko utyte czyli bedziesz miec
      szybszy, latwiejszy i bezpieczniejszy porod.
      Jestem w 35 tygodniu, w 33 dziecko miala 2090,5 grama i wszystko w normie.
      Glukometr mam do pzrewidywanej daty porodu i jeszcze 2 tygdnie po.

Jesli chcesz np moja diete - pisz na adres mailowy - gazetowy,
      ale w praktyce to wystrczy pzrestac slodzic cukrem (kupilam fruktoze) i mniej
      jesc slodyczy (u mnie to dziala).

Renia
      • igaw1 Re: nietolerancja glukozy 30.03.04, 17:08
        cześć! przy okazji i ja się dołączę do Twjej oferty, ponieważ dzisiaj była na
        Karowej i tam dali mi owszem glukometr i potrawy które mogę jeść, ale
        natomiast nie dali diety. Być może będzie to na mojej pierwszej wizycie w
        kwietniu u Pani?Pana? diabetolog. W związku z czym chciałabym już rozpocząć
        dietę z tym, ze nie wiem ile mam nawet spożyć kalorii w ciągu dnia. I w
        zasadzie stoję w miejscu. Z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. Acha. A to
        mój adres: ark32@interia.pl
    • aaamon Re: Która z mam używa pasków przy cukrzycy ciążow 07.02.04, 21:13
      Wszystkim serdecznie dziękuję za informacje. Na razie postanowiłam poczekać na
      poniedziałkowe wyniki zanim zacznę się maltretować dietą. I tak dzisiaj byłam
      dzielna, bo patrzyłam jak moja rodzina opycha się czekoladą. Jutro czeka mnie
      cięższa przeprawa, bo mam gości i upiekłam pyszny placek (wiem, bo robiłam go
      już 100 razy). Czego to się nie robi dla dziecka.
      Oby się okazało, że to wszystko fałszywy alarm.
      Na razie. Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka