Dodaj do ulubionych

Leukocyty w moczu

17.03.10, 14:32
Dziewczyny
w badaniu moczu wyszły mi leukocyty 5-10 wpw a nigdy tyle nie miałam.Mój
lekarz zawsze mówił że póki nie ma leukocytów jest ok,dopiero jak są to jest
poważniejsza infekcja.Właśnie się pojawiły. O jakich dolegliwościach może to
świadczyć i jak się leczyć? Czy to może zagrozić dzidziusiowi? Boję się,
jestem w 7 mc.
Obserwuj wątek
    • malbuj74 Re: Leukocyty w moczu 17.03.10, 14:45
      Ja w 6 m miałam leukocyty w moczu. Lekarz zrobił mi wymaz z cewli
      moczowej+antybiogram. Dostałam antybiotyk i po leczeniu. Masz
      infekcje, którą MUSISZ wyleczyć. Idz szybko do lekarza pewnie
      dostaniesz antybiotyk. Nic się nie martw. Najważniejsze że infekcja
      jest wykryta i można ją wyleczyć. Nieleczona narobi dużo szkód a są
      antybiotyki, któr można jeść w ciąży.
      • bezak25 Re: Leukocyty w moczu 17.03.10, 15:18
        przechodzisz pewnie jakąś delikatną infekcję ukł. moczowego. Najczęściej lekarze
        przepisują po prostu Furagin. Póki nie zgłosisz się do lekarza to łykaj
        codziennie po jednej tabletce np. Pro-Uro. Mój lekarz za każdym razem jak mam
        podwyższoną ilość leukocytów w moczu to każe mi to brać, i to mi pomaga. Wyniki
        wracają do normy. Nie trzeba się od razu faszerować antybiotykiem, bez przesady.
        Nie masz znowu tych leukocytów tak dużo, ale zareagować powinnaś, żeby się to
        nie "rozszerzyło".
        • gemmi18 Re: Leukocyty w moczu 17.03.10, 16:32
          Ja nie polecam brać na własną rękę żadnych leków, dopiero po konsultacji z lekarzem, nawet szybkiej telefonicznej - będziesz spokojniejsza, poza tym każdy lekarz ma własne sposoby, więc jeśli mu ufasz, zdaj się na niego. I nie martw się tak, bo nic się nie dzieje - ja od połowy ciąży notorycznie leczę infekcję układu moczowego - wyleczę i po jakims czasie znowu wraca. Moja pani dr mówi, że jeżeli jest ich poniżej 8, to nie ma katastrofy. Jak miałam 10-12 przepisała mi antybiotyk-monural, pomaga od razu i na długo. Teraz mam 2-4 i nie biorę nic, mam tylko kontrolować mocz co tydzieć.
          Zadzwoń do lekarza i zapytaj go o zdanie i nie martw się, pozdrawiamsmile!
    • kasia_750 Re: Leukocyty w moczu 17.03.10, 17:13
      Obecność tylko i wyłącznie leukocytów nie musi świadczyć o zakażeniu układu
      moczowego.
      Najważniejsze - jak był pobierany mocz? Prawidłowo - mocz poranny, środkowy
      strumień, po dokładnym umyciu, najlepiej podczas pobierania zastosować tampon.
      Podaj pozostałe parametry badania, wynik analizuje się całościowo.
      Antybiotyk podaje się wg antybiogramu, który jest wykonywany przy posiewie moczu
      (czyli jeżeli faktycznie jest podejrzenie infekcji trzeba będzie zrobić posiew)
      • werb Re: Leukocyty w moczu 17.03.10, 21:12
        Dokładnie, leukocyty nie zawsze oznaczaja zakazenie bakteryjne ukladu moczowego,
        mi w posiewie nie wyszly zadne bakterie i okazalo sie, ze przenosza sie
        prawdopodobnie z pochwy, dostalam globulki i po nich bylo ok. Teraz znowu mi sie
        cos przypaletalo i podejrzewam, ze skozy sie tak samo
    • beauty_agadir Re: Leukocyty w moczu 18.03.10, 10:53
      Dzięki dziewczyny trochę mnie uspokoiłyście że nie musi to być nic bardzo
      poważnego.Zobaczymy co mój lekarz powie.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka