Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

08.10.10, 20:45
Witam wszystkich!
Bardzo proszę o interpretację moich wyników na toksoplazmozę. Bardzo się boję, teraz czekam na wyniki awidności.
IgG 450,60
<1,0 ujemny
1,0 - 30 niejednoznaczny
>3 dodatni

IgM 0,251
<0,8 ujemny
0,8 - 1,0 niejednoznaczny
> 1,0 dodatni

Bardzo proszę o pomoc, mam jeszcze cały tydzień czekania na awidność i ciągle ryczę. Jestem w 16 tyg. ciąży.
Obserwuj wątek
    • hanula12 Re: toksoplazmoza 08.10.10, 20:57
      Nie płacz, bo chyba wszystko jest ok. miałaś toxo i stąd ten pierwszy wynik (IGG dodatnie), najważniejsze by IgM było ujemne (czyli poniżej 0,8)i tak jest. Na pocieszenie - ja miałam toxoplazmozę - pierwotne zakażenie w I trym. przeszłam leczenie rovamycyną i synek urodził się zupełnie zdrowy. teraz ma prawie 5 lat i kompletnie nic mu nie jest, więc głowa do góry.
    • ulab35 Re: toksoplazmoza 08.10.10, 21:08
      Jeżeli IgM jest ujemne a IgG dodatnie to świadczy o przechodzonej infekcji w przeszłości. U mnie tak było. Gdzie robiłaś awidność, że musisz czekać aż tydzień? Ja zrobiłam rano a po południu odebrałam wynik. Im wyższa awidność tym lepiej. 25 czerwca urodziłam zdrową córeczkę. Po porodzie zbadali jej krew w kierunku tokso i miała dużo przeciwciał ode mnie. Teraz co 6 tygodni powtarzamy badanie i liczba przeciwciał spada, więc jest ok.
    • titerlitury Re: toksoplazmoza 08.10.10, 21:09
      Przecież to jasne jak słońce: masz stare przeciwciała (tzw pamięć immunolgiczną), czyli przechodziłas toksoplazmozę w przeszłości. Nie ma ImG, czyli aktualnie nie masz tej infekcji, więc jesteś w najlepszej możliwej sytuacji.
      • aknad25 Re: toksoplazmoza 08.10.10, 21:14
        A jednak lekarz zlecił awidność, mówiąc że tak dużo przeciwciał może świadczyć o infekcji w ostatnich 4 miesiącach sad
        • titerlitury Re: toksoplazmoza 08.10.10, 21:17
          dmucha na zimne, grunt, że teraz nie ma infekcji. Ale czywiście posłuchaj lekarza, ja nie jestem nawet absolwentką medycyny, moja wiedza jest bardz pobieżna. Tyle, że radzę byc dobrej myśli, bo z pewnścią jest po prostu bardzo ostrożny! smile
          • ulab35 Re: toksoplazmoza 08.10.10, 21:20
            U mnie też lekarz kazał zrobić awidność bo podobno w szpitalu przy porodzie o to pytają.
        • titerlitury Re: toksoplazmoza 08.10.10, 21:21
          acha, zapomniałam ci dodac, ze chyba jakoś bardzo zaczęli na tę toksoplazmozę zwracać uwagę (jakaś konferencja była, czy jak?), bo ja w drugiej ciązy musiałam robić, mimo, że miałam badania w pierwszej (2 lata temu) i było prawidłowo, tzn tylko stara infekcja. Lekarz mi wyjaśnił, ze trzeba zobaczyć, czy nie było świeżej infekcji.
    • aga.1975 Re: toksoplazmoza 08.10.10, 23:22
      Coz najlepiej robic Toxo i CMV we wczesnej ciazy, bo IgM w ciagu 2 miesiecy zazwyczaj zanikaja, a u Ciebie 16tydzien.
      Jednak najprawdopodobniej przechodzilas infekcje wczesniej przed ciaza. Nie masz innego wyniku do prownania?
      Ale na placz to za wczesnie zdecydownie.
      Awidnosc zlecaja , bo po samym negatywnym IgM wykluczyc swierzej infekcji nie mozna, takie sa zalecenia i tyle. To samo dotyczy CMV i same laboratoria czesto zamiast wyniku zalecaja wlasnie awidnosc.
      • miaau Re: toksoplazmoza 09.10.10, 09:59
        nie panikuj, ja miałam IGG prawie 1200.. więc twoje 450 to przy tym pikuś, awidność wyszła mi 0,64, więc bardzo stare zakażenie..
        mój wątek możesz poczytać:
        forum.gazeta.pl/forum/w,585,116075775,,TOXO_b_wysoki_IGG.html?v=2
        na gazetowego wysyłam Ci naukowe opracowanie nt. toksoplazmozy na str. 56 znajdziesz indeks awidności i jego rozwój w czasie.

Daj znać, jak odbierzesz wyniki, ale jestem pewna, że będzie dobrze smile
        • miaau opracowanie 09.10.10, 10:06
          musisz mi podać innego mejla, za duży plik i na gazetowego mejla nie uda mi się wysłać..
          • aknad25 Re: opracowanie 11.10.10, 18:47
            miauu podaje Ci mojego maila td2919@wp,pl
            Z góry dziękuję za wysłanie pliku nie mogę się doczekać.
            • miaau Re: opracowanie 11.10.10, 19:32
              poszło smile
              • aknad25 Re: opracowanie 11.10.10, 20:25
                dziękuje, już poczytałam. Mimo wszystko z niecierpliwością czekam na wynik awidności... jeszcze 4 dni sad
                • aknad25 Re: opracowanie 14.10.10, 16:36
                  Mam wyniki!
                  Okazało się, że mam wysoką awidność - więc wszystko ok. Kamień z serca... smile
                  • miaau Re: opracowanie 14.10.10, 18:07
                    gratulacje smile
                    • aknad25 Re: opracowanie 14.10.10, 18:35
                      A tak a propos to chciałabym wszystkim naprawdę podziękować za pocieszenie. To naprawdę dla mnie wiele znaczyło i bardzo mi pomogło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka