Dodaj do ulubionych

Od kiedy darmowe badania prenatalne?

23.03.11, 08:29
Skończę 35 lat w październiku, urodzę dziecko w sierpniu. Czy rzeczywiście nie mam szans załapać się na refundowane badania prenatalne. Najbardziej chodzi mi o usg genetyczne połówkowe. Może są wśród was dziewczyny, które załapały się na ten program "rocznikowo". Zastanawiam się czy warto mimo wszystko udac się do szpitala i zapytać.
Obserwuj wątek
    • iwonagos Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 08:33
      Mam 38 lat, jestem po genetycznym. Lekarz powiedział mi, że refundowana jest amiopunkcja, usg nie. Nie sprawdzałam tego, bazuję na tym, co on powiedział.
      • basha Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 08:36
        Czyli płaciłaś normalnie za usg?
        • adrianka124 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 08:42
          Ja mam 37 lat. Miałam bezpłatne usg genetyczne w 12 i 20 tc. Z pozostałych badań zrezygnowałam dobrowolnie, zresztą wyniki usg były bardzo optymistyczne.
          • iwonagos Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 09:15
            Wiesz basha ja płaciłam. Robiłam właśnie u Jaworowskiego. Tam nie ma umowy z NFZ a zależało mi na dobrym sprzęcie. Myślałam o "poszukaniu" usg na NFZ, ale pomyślałam sobie, że pewno te sprzęty na NFZ mają byle jaką jakość, a wolałam mieć dużą pewność, że z dzieckiem ok. Być może się mylę, bo pewno wiele dziewczyn robi usg na NFZ i są zadowolone. W sumie moja koleżanka robiła w przychodni w małym miasteczku w którym mieszkam to połówkowe i też zadowolona.
            • basha Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 09:21
              a skąd jesteś? Na dyrekcyjnej mają super sprzęt z wielkim monitorem na ścianie, robi doktor florjański, ale ponoć ciężko się dostać, ja dziś wybieram się zasięgnąć informacji o tej rzekomej refundacji badania.
      • vanilla4 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 13:45
        iwonagos napisała:

> Mam 38 lat, jestem po genetycznym. Lekarz powiedział mi, że refundowana jest am
        > iopunkcja, usg nie. Nie sprawdzałam tego, bazuję na tym, co on powiedział.

robiłam w centrum dedykowanym tego typu badaniom. Licencjonowani diagności, super sprzęt. Miałam skierowanie od swojego lekarza i zaróno usg jak i pappa miałam refundowane - 36 lat (z tego ostatniego zrezygnowałam). Coś ten Twój lekarz wprowadził Cię w błąd...
        • iwonagos Re: vanilla4 23.03.11, 14:18
          "Być może się mylę, bo pewno wiele dziewczyn robi usg na NFZ i są zadowolone. W sumie moja koleżanka robiła w przychodni w małym miasteczku w którym mieszkam to połówkowe i też zadowolona".

Nie doczytałaś, napisałam też to, co wyżej.
          W sumie powiem szczerze, że średnio pytałam o refundowanie usg. Bardziej o amio, ale ona miała być pod warunkiem jakichś nieprawidłowości na usg. W ogóle z tego swojego lekarza zrezygnowałam, właśnie z tego powodu, że mnie wprowadził w błąd i wkurzył. Przede wszystkim przyjechałam na wizytę w 12 tc+3 dni, pewna, że zrobi mi genetyczne (w końcu prowadzi moją ciążę...), a on mi na to, że zaprasza mnie na wizytę w piątek (a to była środa) do innego gabinetu, gdzie ma lepszy sprzęt. Środowa wizyta 180 zł, piątkowe usg miało być 200.... Bez mała 400 zł w jednym tygodniu do kieszonki jednego lekarza. Całe szczęście, że wcześniej zapisałam się na usg do Jaworowskiego na Joanitów, więc panu doktorowi podziękowałam. Nie lubię zmian, ale cóż.
    • jeza_bell Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 10:05
      Może są wśród was dziewczyny, które załapały się na
      > ten program "rocznikowo".

W tym wypadku nie ma pojęcia "rocznikowo"- liczy się data urodzin.
      Skoro nijak o nią nie zahaczasz refundowane badania wg NFZ Ci się nie należą.
    • wuika Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 10:20
      To nie do końca tak, wiek jest jednym z 5 wskazań do darmowego badania prenatalnego, ja mam niecałe 30 lat i skierowanie dostałam od lekarza prowadzącego (ciąża mnoga, po stymulacji owulacji). Też nie zgodziłabym się z tym, że sprzęt na NFZ jest kijowy - ja badanie robię w Katowicach, gdzie mają wszystkie certyfikaty i potrzebny sprzęt, a badanie jest w klinice Angelus, która po prostu na te badania ma podpisaną umowę z NFZ.
      • jeza_bell Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 11:44
        Autorka wątku pytała o badania należne z tytułu wieku.
        Oczywiście masz rację- jest kilka czynników sugerujących bezpłatne badania np choroby genetyczne i poronienia w wywiadzie położniczym.
        Pozdrawiam
    • lilka69 a czy wy jestescie fizykami medycznymi? 23.03.11, 12:06
      bo kilk az was wspomina o swietnym sprzecie tu i tu a kijowym w ramach nfz-u.

znacie sie na nim? a moze tylko oceniacie poprzez rozdzielczosc bo tak najlatwiej dla laika?

dodam, ze chodze i panswowo i prywatnie, nawet najlepszy sprzet bez doswiadczenia dignosty nic wam nie da.
    • iwonagos Re: basha 23.03.11, 14:20
      A do jakiego lekarza chodzisz? Bo ja właśnie poszukuję. Z obecnego zrezygnowałam (w poście do vanilii napisałam dlaczego)
    • basha Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 22:30
      Mam pytanie do dziewczyn, które dostały takie skierowanie , czy jest na nim napisane, ze względu na co jest wystawione, czy po prostu jak masz skierowanie to jest refundowane i koniec.
      • jeza_bell Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 23.03.11, 22:49
        Tak, na skierowaniu było wyraźnie napisane jakie są wskazania.
        • adrianka124 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 24.03.11, 09:30
          Ja na skierowaniu na usg genetyczne miałam wpisane: wskazania-wiek ciężarnej.
      • wuika Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 24.03.11, 09:48
        Na skierowaniu są wypisane powody do skierowania i lekarz zaznaczył odpowiedni.
        • edycia274 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 24.03.11, 20:20
          Kobieta, która np teraz ma 34 lata jest przez NFZ traktowana już jako 35 letnia. I spokojnie może zrobić badania. Nie rozumiem dlaczego jest taki problem z badaniami prenatalnymi. U mnie jest bardzo dużo pacjentek z skierowaniem i nie tylko 35 letnie a nawet 20 letnie i badania maja na NFZ. przychodnia prywatna ma umowę z NFZ. Sprzęt i specjaliści są dobrzy.
      • ktkasik Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 25.03.11, 17:31
        na skierowaniu (gotowy wydruk) było 5 opcji i lekarz zaznaczył jedną z nich - coś tam o wieloczynnikowym ryzyku, niestety nie pamiętam już dokładnie jak to brzmiało. Miałam 32 lata, lekarz wystawił skierowanie na moją prośbę. Nie rozumiem czemu niektórzy lekarze mają problem z wypisaniem skierowania, potem placówki robiące te badania i tak nie wykorzystują w całości kontraktów a kobitki płacą...
    • nancy_callahan Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 24.03.11, 21:57
      U nas jest jakaś promocja NFZ i robią za free wszystkim USG "genetyczne" w 12 tygodniu i połówkowe. Za skierowaniem oczywiście, ale bez ograniczeń wiekowych.
      To chyba w całym kraju obowiązuje?
      Twój biust nawet o tym nie śnił...
      • nancy_callahan Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 24.03.11, 22:00
        Aha
        sprzęt ok, lekarz licencjonowany i skierowanie dostałam od prywatnego gina prowadzącego ciążę. Żadnych wskazań nie ma na tym skierowaniu.
        Twój biust nawet o tym nie śnił...
        • edycia274 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 24.03.11, 22:56
          Jest też akcja robienia badań prenatalnych za darmo na skierowanie. Wiek nie ma znaczenia. ale to chyba do końca roku.
          • julita165 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 25.03.11, 11:44
            Ja mam jutro ale na skierowaniu wyraźnie jako wskazanie lekarz wpisał mój wiek.
            • basha Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 08:49
              Wczoraj bylam u lekarza, on twierdzi że nie robilam w tym programie innych badan prenatalnych i skierowania nie wypisze, bo juz nie ma sensu. Nieważne że dla mnie ma to sens. A zaraz potem dodał, że mogę sobie w przychodni zrobić za 150 zł. Przegięcie, skoro przychodnia ma takie mozliwości to dlaczego mi nie zrobił tego badania sam, bez komentarza
              • ktkasik Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 18:41
                Jeśli masz jeszcze czas, to spróbuj dostać skierowanie od innego lekarza. Co do argumentacji Twojego lekarza - brak słów...
              • aga.1975 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 19:24
                No ale jak rozumiem genetycznego w 11-13tc nie robilas i teraz chodzi ci o polowkowe-no to faktycznie jak ma ten lekarz dla nfz udokumentowac zasadnosc polowkowego genetycznego -ktore nie jest zadnym przesiewem w kierunku zesp. genetycznych ocenia narzady i biometrie- z dl kosci udowej-ktorej wartosc jako markera jest co najmniej watpliwa.
                • vanilla4 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 21:01
                  wcale nie musiała robić wcześniejszych - wystarczy, że da skierowanie ze względu na wiek. Co NFZ obchodzi czy robiła wcześniejsze?
                  Ktoś tu pisał, że dla NFZ autorka wątku kwalifikuje się do refundacji ze względu na wiek. Połówkowe bada co innego ale ma tak samo ważną wartość jak to w 12 tc.
                  • iwonagos Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 21:25
                    No i tak to właśnie jest. Jak sobie człowiek pomyśli, ile chodzenia, załatwienia, proszenia, argumentowania, udowadniania swojej racji, to w końcu się za przeproszeniem flaki przewracają i idzie prywatnie dla świętego spokoju.
                  • aga.1975 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 21:35
                    Ale ona sie nie kwalifikuje ze wzg na wiek bo w chwili urodzenia bedzie miala 34 lata.
                    • edycia274 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 26.03.11, 22:43
                      A jak Nam wysyła lekarz dziewczynę 20 letnią w ciąży z skierowaniem ponieważ nie podoba mu się coś z serduszkiem czego nie było widać w 11 tyg ciąży, nie widać kości nosowej. jakby co w 20 tyg można jeszcze zrobić amniopukncję...nie wiem czemu tak się tego wieku czepiacie. wiecie ile jest młodych dziewczyn co przychodzą na prenatalne i są wady u dziecka a u takich 40 letnich kobiet nie ma???wiek nie ma tu nic do znaczenia. lekarze nie dają skierowań i limit jaki NFZ daje na badania jest nie wyczerpany.
                      • vanilla4 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 27.03.11, 09:19
                        edycia274 napisała:

> A jak Nam wysyła lekarz dziewczynę 20 letnią w ciąży z skierowaniem ponieważ ni
                        > e podoba mu się coś z serduszkiem czego nie było widać w 11 tyg ciąży, nie wida
                        > ć kości nosowej. jakby co w 20 tyg można jeszcze zrobić amniopukncję...nie wiem
                        > czemu tak się tego wieku czepiacie. wiecie ile jest młodych dziewczyn co przyc
                        > hodzą na prenatalne i są wady u dziecka a u takich 40 letnich kobiet nie ma???w
                        > iek nie ma tu nic do znaczenia. lekarze nie dają skierowań i limit jaki NFZ daj
                        > e na badania jest nie wyczerpany.

odnosimy się do wieku bo autorka wątku o to pyta... Oczywiście, że są inne wskazania oprocz wieku. U mnie w pierwszej ciąży był to kiepski wynik testu PAPPA.
                        Jak tak was czytam to widzę, że miałam szczęście trafiając na mojego lekarza - niczego nie muszę udowadniać, prosić - sam mi powiedział o refundacji i wypisałl skierowanie bez mrugnięcia okiem. Wkurza mnie to jak was czytam - jak podchodzą niektórzy lekarze - jaka łaska...
                        • edycia274 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 27.03.11, 11:40
                          Ostatnio do mnie zadzwonił lekarz i zapytał czy jak wystawi skierowanie pacjentce to czy on musi za to zapłacić, no normalnie ręce mi opadły. Mówię nie , że NFZ refunduje maskara z tymi lekarzami. Albo gadają kobitkom,że na badania prenatalne idą te co chcą jakby co ciąże usunąć. opad rąk.
                          • basha Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 27.03.11, 19:43
                            Jutro zaczynam dwudziesty tydzień , nie poddaję się, napiszę wam jak skończyła się moja historia.
                            Powiem wam, że rozśmieszył mnie też lekarz ze szpitala, jak chciałam zarejestrować się do proadni szpitalnej po skierowanie. Stwierdził, że nie ma takiej możliwości, bo w szpitalu rejestrują się tylko kobiety mające zostać przyjęte do szpitala i zapytał, czy ja chcę leżeć w szpitalu, no ręce opadają, podejrzewam, że gdybym miała skończone 35 lat wyglądałoby to podobnie.
                            A co do wieku to nieprawda, ze jest to tak restrykcyjnie traktowane przez nfz, bo lekarz, który twierdził, że za późno chcę przystąpić do programu, twierdził, że wiekiem jak najbardziej się łapię. Ale zaraz potem zaczął wymyślać , że koledzy z dyrekcyjnej będą do niego wydzwaniać z pretensjami jak da mi to skierowanie. Te układy mnie przerażają, kompletna porazka wśród tych naszych wrocławskich lekarzy, naciąganie na kasę nic więcej.
                            • vanilla4 Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 27.03.11, 20:10
                              słabo mi się robi jak czytam co wygadują tacy lekarze... tragedia. W pierwszej ciąży przez chwilę chodziłam do takiego. W ogóle nie informował mnie ani nie widział potrzeby takich badań. Gdybym sama się nie dowiedziała od znajomych i z netu o badaniach prenatlanych pewnie by mi nie zlecił i nie miałabym. Badanie w 14tc zrobiłam sama i zapłaciłam w centrum gdzie takie badania wykonywano.
                              Teraz mam na szczęście mądrego lekarza i sam mnie kieruje i wypisuje skierowania. Gdyby tak nie było znowu bym pojechała do tego centrum i zapłaciła za te 3 badania.
                              Najgorsze jest to jakie kity niektórzy lekarze wciskają... albo robią badania bez tego rodzaju uprawnirń na słabym sprzęcie - bo kasa. Tymczasem powinni wysłać do odpowiednich diagnostów. Leżałam na podtrzymaniu z dwiema dziewczynami - one na wywołaniu - jednej badania prenatalne robił lekarz którego znam i wiem, że nie ma takiego doświadczenia, sprzętu ani kwalifikacji a drugiej lekarz wmówił, że nie ma takiej potrzeby bo jest przed 30tką i te badania powinny robić tylko te po 30ce...
                              • wuika Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 28.03.11, 10:13
                                Trochę ręce opadają. Fakt, ośrodków z prawdziwego zdarzenia nie jest tak wiele, ale to nie znaczy, że należy albo kobiety naciągać, albo wciskać im głupoty.
                                • basha Re: Od kiedy darmowe badania prenatalne? 08.04.11, 18:48
                                  Udało mi się, zdobyłam skierowanie i zrobiłam usg na dyrekcyjnej. Niestety lekarka robiła to badanie jakby robiła mi łaskę, każde słowo kup, milczenie w trakcie badania. Miałam ze sobą płytę, twierdziła że mają blokade na nagrywanie, bo to szpital, nawet zdjęcia nie wydrukowała. Najważniejsze że mam wszystko pomierzone i niestety skierowanie na echo serca płodu, bo coś tam jej się nie podobało, trzymajcie kciuki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka