Dodaj do ulubionych

spuchnięte nogi!!!

23.05.04, 13:08
Ratujcie kobitki!!!!! Jestem w 35 tyg ciąży . Od pewnego czasu zaczeły mi
puchnąć stopy. Teraz to juz wyglądają jak serdelki i zaczynają boleć. Czy
możecie podać mi jakieś domowe bezpieczne sposoby na pozbycie sie
opuchlizny??????
Pozdrawiam
Kaśka
Obserwuj wątek
    • maniusza Re: spuchnięte nogi!!! 23.05.04, 13:12
      ja jestem w 39 tygodniu, od jakiegoś czasu mam podobny problem. generalnie
      zaobserwowałam że to od chodzenia, nie ukrywajmy - jesteśmy ździebko cięższe,
      do tego pewnie maluszek uciska...
      jedyne co mogę Ci poradzić to leżenie z nogami do góry - faktycznie pomaga,
      choć oczywiście nie w 10 minut...
    • ewik_751 Re: spuchnięte nogi!!! 23.05.04, 16:00
      Ostatnio słyszałam o domowym sposobie moczenia nóg lub kąpieli w słonej wodzie.
      Można kupić w aptece lub sklepach kosmetycznych lecznicze sole kąpielowe, sól
      ma właściwości ściągające i napewno pomoże na tą dolegliwość, a po za tym
      rozluźnia mięśnie i relaksuje.
      Można się wcześniej upewnić u lekarza czy nie ma przeciwskazań.
    • werata Re: spuchnięte nogi!!! 23.05.04, 16:15
      Można też używać żelu do nóg >Venitan< przeznaczonego m.in. dla ciężarnych.
      Polecam.
      • doros Re: spuchnięte nogi!!! 23.05.04, 17:30
        Mojej kumpeli, ktora jest w zaawansowanej ciazy i miala baaardzo spuchniete
        kostki, lekarz przepisal pare zabiegow masarzu limfatycznego. Musiala tez nieco
        wiecej sie ruszac (pracuje w biurze) i gimnastykowac, a w domu siedziec i spas
        z nogami w gorze.

Powodzenia!

Doro (9 tc)
    • beciaw77 Re: spuchnięte nogi!!! 23.05.04, 17:49
      Przy podwyższonym ciśnieniu obrzęki moga świadczyc o zatruciu ciążowym-mnie
      zatrzymano na kilka dni na oddziale zeby sprawdzić czy jest do tego białko w
      moczu ale gdy okazało sie że cisnienie mam "jednorazowo" 140/100 a białko w
      sladowych ilościach wypuscili mniesmile)Z zalecen giny: mam spac na lewym boku z
      nogami uniesinymi nieco wyżej,zrezygnować z soli i oszczędzac się ale nie
      zalegiwać! bo ruch jest teraz potrzebny! No a do tego można sróbowac ćwiczenie
      poprawiajace krążenie w nogach: kładziesz sie na plecach i unosisz na przemian
      raz jedną raz drugą nogę zataczając w powietrzu po 10 kółek każdą stopą-można
      to śmiało robić leżąc już w łóżku albo po przebudzeniuwink)!
      POzdrawiam!
      Becia (2.06)wink!
    • 2ml Re: spuchnięte nogi!!! 23.05.04, 21:40
      Witaj. Ja jestem w 34 tygodniu ciąży. Już od kilku tygodni puchną mi nogi. Na
      początku też wyglądały jak "kajaki" (określenie mojego męża smile a ja śmiałąm
      się, że są jak nogi kaczek). Gdy tylko zaczęły mi puchnąć lekarz skierował mnie
      na dodatkowe badanie mocz, żeby upewnić się czy w grę nie wchodzi zatrucie
      ciążowe. Na szczęście wszystko było ok. Poza tym zawsze mam dobre ciśnienie a
      przy zatruciu jest bardzo podwyższone. Zaczęłam jednak czytać o zatruciu. Od
      tego momentu śpię na lewym boku, dzięki czemu krew lepiej przepływa przez
      łożysko więc ja i Maluszek jesteśmy "dotlenieni". Lekarz kazał mi też zażywać
      Asmag (magnez w tabletkach), który zmniejsza obrzęki. W czasopiśmie "Mam
      dziecko" w majowym numerze jest artykuł dotyczący nóg. Polecają, aby spróbować
      herbatek z liści brzozy, nawłoci, kwiatu bzu czarnego, połoniczka lub wilżyny.
      Pomagają oczyścić krew z toksyn i produktów przemiany materii a przez to i
      obrzęków. Słyszałam też , że pomaga moczenie nóg w wodzie z solą. Reasumując:
      poinformuj lekarza o Twoim kłopocie,żeby upewnić się czy to nie zatrucie
      ciążowe a potem skorzystaj z porad smile. Życzymy zdrówka! Gosia i 34 tyg.
      Wituś
    • elzi Re: spuchnięte nogi!!! 27.05.04, 14:10
      hej,
      jestem w 28 tyg. ciazy i wczoraj tez mi spuchly rece i nogi po tym jak sobie
      zrobilam polgodzinny spacer po dworze na sloncu.
      Lekarz po zmierzeniu cisnienia, ktore okazalo sie w normie zalecil mi picie
      herbatki z pokrzywy i jedzenie gotowanego ryzu bez soli. Oba te zalecane
      skladniki powoduja wyplukiwanie nadmiaru wody z organizmu, przez co schodzi
      opuchlizna. Ja jeszcze tego dzis nie zastosowalam, ale wieczorem wybieram sie
      do apteki i bede dzialac w tym kierunku. Jednak slyszalam od kilku osob, ze im
      taka herbatka pomogla. Pozdrawiam
      Elzi i dzidzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka