Dodaj do ulubionych

Czarna herbata a ciąża

02.08.04, 15:54
Drogie dziewczyny,tak się zastanawiam, czy picie 4-5 filiżanek herbaty
dziennie może byc szkodliwe (dodam, ze kawy nie piję wcale).Ja bez herbaty
nie wypbrażam sobie dnia smile i mam nadzieję, że te dawki są dozwoone i
bezpieczne...
Obserwuj wątek
    • elgosia Re: Czarna herbata a ciąża 02.08.04, 17:48
      Czarna herbata hamuje przysfajanie żelaza. Ja miałam niski poziom tego
      pierwiastka i ginekolog zabroniła mi ją pić. Piłam owocową. Przez okres
      karmienia też. A i tak miałam anemię po porodzie.
      • fluffybuns Re: Czarna herbata a ciąża 02.08.04, 18:16
        Dokladnie tak, zawarta w herbacie teina zmniejsza przyswajalnosc zelaza, a w
        ciazy i tak trudno go nastarczyc, bo dzidzius potrzebuje go duzo, szczegolnie
        gdy robi sobie zapasy, a przyszla mama tez nie powinna miec za malo,
        szczegolnie jesli chce byc mleczarnia po porodzie. Wiec chyba lepiej zaczac
        oswajac sie z faktem, ze trzeba bedzie sie obejsc bez czarnej herbatki- to da
        sie zrobic, naprawde.
    • elve Re: Czarna herbata a ciąża 02.08.04, 19:31
      ja piję pasjami czarną herbatę, ale w ciąży przestawiłam się na "słabe". jakoś
      z żelazem nie mam problemów (herbata na pewno nie ma na jego poziom wpływu - w
      moim organizmie przynajmniej), ale na pewno trzeba na nie uważać - i dokarmiać
      się nim nie popijając go herbatą. spytaj swojego lekarza, zobaczymy co Ci powie.
    • sympatyczna7 CZERWONA herbatka 02.08.04, 22:02
      Dziewczyny a jak jest z czerwoną herbatą? Pije czerwoną cytrynową, bo mi
      strasznie smakuje. Czarnej w ogole nie pije, kawy tez nie pijam smile Czy mozna
      pic CZERWONA herbate w pierwszych tygodniach ciazy? Czytalam na pudeku
      informacje i tam nie bylo zadnych przeciwwskazan...
      • agahercz Re: CZERWONA herbatka 04.08.04, 08:59
        Ja też się interesowałam czerwoną herbatą i wyczytałam na jakiejś stronie
        internetowej ( w googlach wpisałam: czerwona herbata), że w ciąży nie wolno
        pić, ani czaranej, ani czerwonej herbaty. Można natomiast pić owocowe, roibos i
        ewentualnie zieloną.
        • koko8 Re: CZERWONA herbatka 04.08.04, 10:29
          agahercz napisała:

> Ja też się interesowałam czerwoną herbatą i wyczytałam na jakiejś stronie
          > internetowej ( w googlach wpisałam: czerwona herbata), że w ciąży nie wolno
          > pić, ani czaranej, ani czerwonej herbaty.

nie wolno pic czarnej zwyklej herbaty? a czemuz to?
    • olcia1 Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 10:48
      Ja dla odmiany przeczytalam w ksiazce, ze zielona herbate nalezy ograniczac
      (troche ograniczylam w porownaniu w tym co pilam przed ciaza, ale i tak sporo
      pije). Czarnej nie pije w ogole, do czerwonej nie mam przekonania. Jesli chodzi
      o czarna to podejrzewam, ze nasze mamy tylko taka pily i skoro wszystko z nami
      jest w porzadku to dlaczego mialaby szkodzic. Zielona tez pija mnostwo ludzi,
      sa narodowosci ktore praktycznie tylko zielona i tez sie rodza cali i zdrowi.
      • agahercz Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 12:35
        Czarnej ponoć nie wolno pić,bo zawiera kofeinę - tak jak kawa. Ale ja czasami
        piję czarną (teraz jestem 4 raz w ciąży i z poprzednimi dzieciaczkami też
        piłam - czasami), kawy w ogóle nie piję
        • muress Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 15:48
          ja jestem zdecydowanie herbaciarą i w poprzedniej ciąży pilam herbatę normalnie
          (zwykle 2 szklanki dziennie), nie zastanawiając się, czy to szkodzi, czy nie.
          Dziecko zdrowe i uwielbia herbatę (niestety, ale tutaj nie moja wina, ale babci
          i taty, bo to oni mu herbatkę podawali, ja proponowalam zdrowsze napoje) - co
          oczywiscie o niczym nie swiadczy (tzn. to jego zdrowie), anemii też nie mialam,
          bralam maternę od początku i wyniki były ogólnie ok.

A teraz - śmieszna sprawa - herbata od początku ciąży przestała mi smakować tak
          totalnie (zarówno zielona, jak i czarna), odrzucilo mnie wręcz od niej, no i
          okazało się, ze już w 6 czy 7 tygodniu miałam anemię, a witamin brać nie moge
          bo po nich wymiotuję (równo: po maternie jak i feminatalu - nie próbowałam
          jeszcze elevitu, ale nie wiem, czy to jakaś różnica jest). Zdaje się organizm
          sam pokazuje, co mu szkodzi.
          • koko8 Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 16:12
            ja w dalszym ciagu nie rozumiem dlaczego czarnej herbaty z mlekiem czy cytryna
            pic (cytuje) NIE WOLNO...ma jakies dzialanie teratogenne na plod? szczerze
            mowiac nigdzie sie z taka opinia nie spotkalam, ze nie wolno...
          • paulajal Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 16:13
            Czarna herbata zawiera tyle kofeiny (teiny, ale na to samo wychodzi) co kawa
            rozpuszczalna, więc w zasadzie raczej nie powinnno się jej pić w ciązy. Ja się
            przyznam, że dziennie jedną, czasem dwie takie herbaty czy czasem kawę
            rozpuszczalną piję, ale zdaję sobie sprawę, że nie służy to zdrowiu i się
            ograniczam, bo najchętniej piłabym po 6 kubków dziennie. No i oczywiście że
            czarna herbata pogarsza wchłanialność żelaza, więc robię jak najdłuższe przerwy
            między herbatą a przyjęciem preparatu żelaza czy witamin ciążowych.
            • koko8 Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 16:25
              w takim razie moj lekarz swiadomie szkodzil mi i mojemu dziecku zalecajac w
              trakcie przeziebienia pic na maksa goraca herbate z cytryna lub sokiem
              malinowym, pilam do kilku kubkow dziennie...
              dziewczyny dajcie spokoj...
    • roxi_hart Re: Czarna herbata a ciąża 04.08.04, 16:21
      Nie wyobrazam sobie dnia bez herbaty! Kawa moglaby nie istniec dla mnie ale herbata? Pije 3-4 kubki dziennie, czarna earl grey lub z karmelowym aromatem. Nigdy nie rpzypuszczalam ze moze byc szkodliwa. Ale co teraz nie jest szkodliwe-powietrze, ktorym oddychamy tez szkodz.
      • gochagocha Re: Czarna herbata a ciąża 05.08.04, 05:45
        Nie pilam herbaty w ciazy. Mocna, czarna ma takie samo znaczenie dla dziecka
        jak kawa. Jesli juz musicie to tylko slomkowa. Odradzam tez herbaty
        aromatyzowane sztucznie. A ja osobiscie proponuje zielona herbate.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka