Dodaj do ulubionych

Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez lek.

03.08.13, 22:47
Lekarz 3-krotnie stwierdził płeć dziecka na usg 2D - chłopczyk.
To pierwsze dziecko wiec jest mi obojętne jaka płeć, najważniejsze że dziecko zdrowe.
Kupuje ciuszki dla chłopca, zwracam się do niego po imieniu, wszystkim mówię "mój synek".
Ale...jakoś tak intuicyjnie czuje że to może być dziewczynka, często mi się śni, że rodzę dziewczynkę, znajomi mówią mi że wyglądam na dziewczynkę (choć w to akurat najmniej wierze), w I trymestrze dostałam od koleżanek w prezencie taki test z moczu na płeć i też wyszło z niego że dziewczynka. To mi jakoś nie daje spokoju, niby racjonalnie patrząc wiem, że to będzie syn - w końcu nie jedno usg ale trzy (w 13,21,26 tyg.) to potwierdziły. Usg co prawda nie 3d ale też wydaje mi się że nie najgorsze. No i lekarz wszystkim koleżanką dobrze wskazywał płeć.
Wiem, że płeć nie jest najważniejsza, że ważne jest by maleństwo było zdrowe, no ale skąd to głupie przeczucie (kobieca intuicja)... Czy zdarzyło się komuś że lekarz wskazywał płeć a Wam "coś" mówiło że się myli i że to nie będzie chłopczyk a dziewczynka lub na odwrót? A może kogoś intuicja nie zawiodła?
Obserwuj wątek
    • malgorzata.basinska Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 03.08.13, 23:04
      moja intuicja raz zawiodła. mam wrazenie że chcesz mieć dziewczynkę ale się tu nie przyznajesz. jak urodzisz synka ( ja mam parke dzieci w odstepie 5 lat) to swiata po za nim nie będziesz widzeć. Mam pierwszą córkę i chciałam też drugą bo ciuchy bo tanio bo chłopcy to z autopsjismile) nygusy i w ciąży byłam zła. ale teraz to uważam że ciuchy to nie ważne najważniejsze żeby był zdrowy i nie chorował bo dzieci często chorują nawet głupia gorączka to strąca cień z powiek rodzicom.
      • pederastwa Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 31.08.13, 08:23
        >dzieci często chorują nawet głupia gorączka to strąca cień z powiek rodzicom.

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile
    • viewiorka Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 03.08.13, 23:19
      Bratowej mojego męża na USG lekarz stwierdził dziewczynkę w 12 i 20 tyg. To była jej druga ciąża i czuła, że będzie drugi synek (choć dziewczynkę chciała baaardzo). Ma synka
    • viewiorka Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 03.08.13, 23:20
      Acha, ja sama byłam 3 razy w ciąży i za każdym razem płeć na życzenie wink
    • kerri31 Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 04.08.13, 08:44
      Od początku pierwszej ciąży mówiłam do zarodka a potem płodu on , rodzina się śmiała, skąd wiem w 7 tygodniu ciąży , że to będzie chłopczyk. Mówiłam : po prostu wiem.
      Potwierdziło się.
      W drugiej, nieplanowanej ciąży już nie miałam takiego przekonania, chciałam po cichu drugiego synka ale mieszały mi się przeczucia z córką.
    • klubgogo Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 04.08.13, 10:00
      Czujesz tak, bo chyba bardzo chciałabyś dziewczynkę i próbujesz podświadomie wyprzeć informacje o możliwości urodzenia chłopca. Ja płci dziecka nie chciałam poznać, raz lekarzowi wydawało się, że widział mosznę, wszyscy mówili mi, że będzie chłopak, urodziła się dziewczyna. Ale tak, jak mówię, ja płci dziecka nie sprawdzałam, nie oczekiwałam konkretnej płci.
    • monazupa Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 04.08.13, 12:21
      ja w pierwszej ciąży byłam pewna, że będzie dziewczynka, bo w rodzinie u mnie i męża przeważają kobiety... ku mojemu i wszystkich zdziwieniu lekarz powiedział, że będzie syn i jest syn. Zresztą od tego momentu w mojej rodzinie zaczęli rodzić się chłopcysmile teraz jestem w drugiej ciąży i tak sobie myślałam, czy nie będzie dziewczynki bo przy synku miałam mnóstwo energii i jadłam tylko mięso. Teraz mogłabym spać całymi dniami, jestem ciągle zmęczona a na mięso w ogóle nie mam ochoty. Tak się zastanawiałam co to będzie... i lekarz już 3 razy potwierdził dziewczynkę smile
    • 18lipcowa3 Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 04.08.13, 12:35
      Nie ma czegoś takiego jak intuicja, po prostu się zgaduje albo nie.
    • bluex Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 04.08.13, 19:50
      A to nie jest tak, ze jak lekarz powie, ze syn to juz raczej pewne a przy stwierdzaniu dziewczynki klejnoty mogą sie schować i stad zazwyczaj pomyłki, ze miala byc dziewczynka a jest chłopak ? Ponoc w druga strone pomylki rzadko sie zdarzają - jak juz lekarz zobaczy siusiaka, to nie pomyli z pępowina, bo w pepowinie przeplyw krwi widac i ilosc naczyn itd. Tak słyszałam.
      • memphis90 Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 16.08.13, 19:56
        U mnie córa miała być chłopcem, podobno był siusiak na usg - fakt, że wczesnym, więc średnio wiarygodnym. A jednak wyszła baba wink

Jesli chodzi o intuicję, to mam dwa udane "strzały". Za pierwszym razem mówiłam o dziecku "ona", za drugim "to na pewno on". Trafiłam wink
    • lia-mia Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 04.08.13, 22:55
      w I trymestrze dostałam od koleżanek w prezencie taki
      > test z moczu na płeć i też wyszło z niego że dziewczynka.

Moze właśnie ten test tak zasugerował, ze myślisz o córce?

Ja tam wierze w USG, nigdy nie zawiodło. Intuicja mnie zawiodła smile Mam trzech synków smile
      • aodwn Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 05.08.13, 10:09
        lia-mia napisała:

> w I trymestrze dostałam od koleżanek w prezencie taki
        > > test z moczu na płeć i też wyszło z niego że dziewczynka.
        >
        > Moze właśnie ten test tak zasugerował, ze myślisz o córce?

Może i tak bo na tym teście było napisane, ze ma wysoką wiarygodność tak jak test ciążowy, że jeśli wskaże źle to jest możliwość zwrotu pieniędzy itp...
        • megery Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 05.08.13, 10:35
          ja byłam przekonana na 200%, mówiłam że kobieta, przyszła matka to czuje wie, że będzie córa - a będzie chłopak smile poza tym ja sprawdzałam płeć w chińskim kalendarzu (żadnej mojej koleżanki nigdy kalendarz nie zawiódł) a tu proszę jest pierwszy przypadek - kalendarz pokazywał pipkę a jest mężczyznasmile
          • aodwn Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 05.08.13, 10:52
            U mnie kalendarz też pokazał dziewczynę, ale jakoś w to akurat nie wierze smile
            • lia-mia Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 05.08.13, 11:57
              Co to za kalendarz, bo nie słyszałam? Poproszę ewentualnie o linka.
            • lia-mia Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 05.08.13, 12:07
              Znalazłam. Sprawdziłam z ciekawości. Okazuje się, ze zgodnie z kalendarzem mam 2 synów i córkę, a juz mówiłam, ze mam 3 synów smile
              • kina82 Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 05.08.13, 19:18
                w kalendarzu jest napisane, że nie daje 100% pewności, ale bardzo wysoką, mi i moim koleżankom wskazał dobrze, teraz mi wskazuje syna, jeszcze nie wiem co będzie, przy pierwszym czułam od początku, że to syn, teraz na początku czułam że syn, a teraz już mam mieszane uczucia.
                • agata.redakcja Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 06.08.13, 10:04

U mojej przyjaciółki miała być dziewczynka, wszystko różowe, ubranka w księżniczki, a tu na świecie pojawił się Oskar, do ostatniej chwili była pewna, że to dziewczynka, bo ją tak zapewniano. Później jak z nią rozmawiałam, to mówiła, że podświadomie czuła, że to będzie syn.
                  Ja czułam jak tylko zrobiłam test, że to dziewczynka (przed ciążą chciałam chłopca) imiona wybierałam tylko żeńskie, dla bezpieczeństwa ubranka kupowałam unisex smile
                  Tobie też tak radzę, poczujesz się spokojniejsza, a niespodzianki są fajne smile

A tu jeszcze kilka przesądów, których nie lubisz big_grin

Spokojnego rozwiązania
                  • aggggga Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 07.08.13, 21:10
                    Ja też miałam "przeczucie" że to będzie dziewczynka, wszytskie czary mary typu wróżenie z obrączki i chiński kalendarz, że dziewczynka i co> Chłopak...mąż chciał dziewczynkę więc tą intuicję to sobie wmawiałam chyba...
    • tysiamama21 Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 08.08.13, 08:57
      No mi dwóch lekarzy stwierdziło dziewczynkę (17 tydzień), w tym jeden się wpatrywał naprawdę długo i dokładnie (kilka minut). Jutro idę na połówkowe... i co... i mam nadzieję, że powie że chłopczyk.. wstyd mi sad Uczepiłam się tego chłopca jak rzep psiego ogona, zupełnie nie wiem dlaczego.
      W intuicję nie wierzę za bardzo, a płeć łatwo odgadnąć, zawsze jest 50% szans na sukces. W pierwszej ciąży lekarz mówił, że chłopiec (17 tydzień), ja prawie dostałam histerii w gabinecie - wtedy rozpaczliwie wręcz pragnęłam dziewczynki. I całe szczęście, że miesiąc później stwierdził dziewczynkę z całą pewnością, bo bym chyba dostała załamania nerwowego. Wiem, wiem, to głupie tak się płcią przejmować, ale co ja mogę na to poradzić.
      W drugiej ciąży to mam przeczucie na chłopca i jakoś trudno mi zaakceptować, że będzie córka, ale załamania nerwowego na pewno nie dostanę wink
      • aodwn tysiamama21 08.08.13, 09:34
        A na jakiej podstawie stwierdził w 17tyg. że chłopczyk, "widział" siusiaka który potem zniknął? wink
        Mi się wydaje że chciałabyś chłopca bo masz już dziewczynkę i dlatego. Ale dla dziecka jednopłciowe rodzeństwo jest lepsze. Wiem co mówię, lepiej dogaduje się z siostrą niż z bratem i chciałabym mieć dzieci jednej płci wbrew temu czego życzy otoczenie - tzn. parki. Nie wszyscy marzą o parce smile
        Ja dziś idę na kolejną wizytę, pewnie będę miała krótkie usg i ciekawa jestem czy dalej będzie chłopczyk. Rozum podpowiada, że tak, a intuicja .... wink
        Ale najbardziej czekam na to że lekarz powie, że wszystko jest ok. i dzieciątko zdrowo rośnie tak jak do tej pory smile
    • ladnyusmiech Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 08.08.13, 11:55
      Ja mam parkę. W obu ciążach miałam silne przeczucie. W pierwszej, że będzie dziewczynka - urodził się chłopczyk. W drugiej, byłam pewna że chłopczyk - nie mogłam uwierzyć nawet już na sali porodowej bo urodziła się dziewczynka smile Na nic te przeczucia w moim wypadku big_grin
    • lemonna Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 03.09.13, 15:00
      mnie i moje kolezanki intuicja zawiodla. nie wiadomo czasem czy to naprawde intuicja czy podswiadome oczekiwania
      • maria_curia Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 08.09.13, 12:33
        Niedawno też dodawałam wątek na ten temat. Mam mieć chłopca (z usg połówkowego), a ciągle mam przeczucie, że będzie dziewczynka (w pierwszej ciąży nie pomyliłam się, mam już jedną dziewczynkę).
        Nie mogę się doczekać porodu, strasznie jestem ciekawa, czy rzeczywiście będzie chłopczyk (tak na sto procent widać nie było).
    • klaud.ia22 Re: Intuicja co do płci a stwierdzenie płci przez 11.09.13, 18:22
      Lekarz nie zawsze ma rację. Jak miałam robione USG w 15 tyg to wyszedł chłopczyk, a później dzidziuś był tak ułożony że nie było widać płci... ale ja czułam że będzie dziewczynka od samego początku i się nie pomyliłam, urodziłam śliczną córeczkę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka