Dodaj do ulubionych

maly brzuszek dziecka 36 tc

05.10.04, 10:03
Dziewczyny,

Wczoraj mialam zrobione USG (36 tc). Wymiary zgodne sa z wiekiem ciazy z
wyjatkiem brzuszka ktory rozmiarowo jest o dwa tygodnie mlodszy. Poza tym
coreczka nie przybrala zbyt wiele na wadze - przez ostatni miesiac 450 g i
wazy teraz 2450g. Moj lekarz twierdzi ze to z powodu diety cukrzycowej ktora
stosuje od miesiaca. Czy ktoras z Was tez byla w takiej sytuacji?

Pozdrawiam,
Magda 36 tc
Obserwuj wątek
    • atlantis75 Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 10:21
      magdalenax napisała:
      > Wczoraj mialam zrobione USG (36 tc). Wymiary zgodne sa z wiekiem ciazy z
      > wyjatkiem brzuszka ktory rozmiarowo jest o dwa tygodnie mlodszy. Poza tym
      > coreczka nie przybrala zbyt wiele na wadze - przez ostatni miesiac 450 g i
      > wazy teraz 2450g.

Magda, gdy robiłam usg w 32 tc, to mojemu synkowi też wyszedł brzuszek o 2 tyg.
      mniejszy. To nie jest nic poważnego, zadna wada. Po pierwsze Twoja córeczka ma
      jesczcze czas, by brzuszek jej podrósł, a po drugie jeżeli nie podrośnie, to
      urodzisz (o czym swiadczyc może całkiem normalna waga jak na dziewczynkę)
      dziecko o niższej masie urodzeniowej - tak powiedział mi lekarz. Mój synek ma
      juz brzuszek o pół tyg. mniejszy, ale to chłopak, który szybko rośnie. Nie
      martw się, waga 2450 to całkiem przyzwoita waga, po prostu możesz urodzić
      słodką kruszynkę smile
      Pozdrawiam. Atlantis w 35 tc
      • izka2223 Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 12:51
        Myślę ,że nie wiele ci mogę pomóc, bo też jestem jeszcze przed rozwiązaniem,
        ale problem mam identyczny.W 37 tyg robiłm USG i brzuszek wyszedł 2 tyg
        mniejszy od reszty ciała a waga 2700g, co lekarz skwitował lekkim uśmieszkiem i
        powiedzał zartem,ze "zabiedzona ta wasza córeczka, albo modelka się
        szykuje!".Mogę powiedzieć tylko tyle, ze skoro lekarza to nie zaniepokoiło, to
        chyba nie mamy się o co martwić!!!
    • luzix Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 13:31
      Nie martw się. Ja też mam cukrzycę ciążową i jestem na diecie i wczoraj byłam
      na USG i chociaż to już 36 tydzień ciąży licząc od ostatniej miesiączki to
      wszelkie pomiary wskazują na opóźnienie 1.5-2 tygodniowe zarówno pod względem
      wagi (2450g) jak i rozmiarów główki i innych organów. Poza tym mój brzuszek też
      jest nie za dużysmile))W każdym razie wszelkie dane oscylują wokół średnich.
      Lekarz spojrzał na mojego szczuplutkiego męża i skwitował że to pewnie po nim
      ale generalnie nie ma podstaw do obaw, tak po prostu musi być i tyle...
      Ponieważ jednak od 23 tyg. mam skurcze nie wykluczone że urodzę wczęsniej niż 2
      listopada.

pozdrawiam
      L& 36 tyg córeczka
    • magdalenax Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 13:41
      Uff... dzieki dziewczyny. Moja mala do tej pory rozwijala sie wzorcowo, wiec
      troszke spanikowalam. Zwlaszcza jezeli do tego dochodza narzekania mojej mamy
      ze za malo przytylam. Poza tym okazalo sie ze czeka mnie cc ok. 38 tc i mala
      nie ma juz zbyt wiele czasu zeby "nabrac ciala". Cieszy mnie jednak okrutnie ze
      to zadna patologia i po prostu ten typ tak ma smile

Jeszcze raz dzieki smile

Magda

• luzix Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 13:52
        Czy to CC to ze względu na położenie płodu? Czy już wybrałaś szpital do porodu?
        • magdalenax Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 06.10.04, 10:40
          Tak - polozenie miednicowe i pierwszy porod. Prawdopodobnie szpital brodnowski
          chociaz to daleko od Centrum gdzie mieszkam to wiem ze tam mnie przyjma na cc
          bez dyskusji - dla nich polozenie miednicowe rowna sie cc. Moja diabetolog na
          Karowej od razu mi powiedziala ze w ich szpitalu przy takim polozeniu bede
          rodzic naturalnie. Sprobuje jeszcze zapytac na Zelaznej ale slyszalam ze ten
          szpital propaguje raczej porody naturalne.

Magda
    • gosiaa Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 20:41
      Hej! Pamiętam jak się bałam, bo moja córeczka wymiarami w brzuszku opóźniona
      była o cały miesiąc. Urodziła się w terminie zdrowa i piękna (dostała 10 punków
      na 10), choć filigranowa - ważyła 2560g , 52cm wzrostu. Lekarze się zachwycali,
      że taka zgrabna. Teraz Marysia ma ponad dwa miesiące, świetnie i b. szybko się
      rozwija.
      Miałyśmy na początku trochę problemów z brzuszkiem, bo Maria bardzo, bardzo
      dużo i łapczywie jadła. Teraz jest O.K. Myślę więc, że moje łożysko nie
      funkcjonowało jak należy i Maleńka była trochę wygłodzona. Chociaż moja lekarka
      twierdziła, że dziecko jest genetycznie maleńkie. Nie martw się niczym, bo
      pewno wszystko jest dobrze. Różnica 2 tygodni to nic strasznego.
    • olagruca Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 05.10.04, 21:42
      czesc, ja tez jestem na diecie cukrzycowej, od 2 msc w ogole nie tyje, i
      dzieciatko tez mam malutkie. tez sie troche martwie i z niecierpliwoscia czekam
      na kolejne usg, moja mala w 33tc wazyla 1850g. moi lekarze twierdza, ze dieta
      nie powinna zaszkodzic dziecku, bo ono tak czy owak czerpie wszystko co mu
      potrzebne z organizmu matki. ja przytylam niecale 5 kilo, ale bardzo bym
      chciala osiagnac te min 7, ale chyba sie nie uda bo do cc zostaly mi juz tylko
      3 tyg...mam nadzieje, ze przez ostanie tyg mala troche nadgonila i ze bedzie
      wazyc 2,5 kilo...a pomyslec ze jeszcze dwa miesiace temu byla duza jak na wiek
      ciazy, i kupowalam ciuszki tylko 62...
      martwie sie, ale to chyba taki urok tych ostatnich tygodni...pozdrwawiam (:
      • magdalenax Re: maly brzuszek dziecka 36 tc 06.10.04, 10:44
        Ja tez spodziewalam sie duzej corki - u mnie i u meza w rodzinie zawsze rodzily
        sie duze dzieci... i kupowalam wszystko na 62 cm. Na szczescie dobre kolezanki
        mnie wspomogly mniejszymi ubrankami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka