Dodaj do ulubionych

Grudniowe mamy

05.10.04, 13:36
Grudniowe mamy jak się czujecie? Ja mam termin na 25 grudnia i muszę przyznać
że czuję się w ciąży coraz lepiej. Od tygodnia chodzę do szkoły rodzenia i
bardzo mi się tam podoba. Dzidziuś kopie i czuję że jest mu w brzuszku
całkiem dobrze. Pozdrowionka.
Obserwuj wątek
    • lucyna.p Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 13:46
      Hej!ja mam termin na 4 grudnia..to juz chyba całkiem niedługosmile)dzis wizyta u
      lekarza i dowiemy sie może jakis newesów. do tej pory czułam sie wspaniale, ale
      od jakiegos czasu zaczynaja mi puchnac nogi i rece.troszke juz mi cieżko i
      strasznie teskno do syneczka-sportowca...pozdrawiam Grudniowki!
      • joasia20 Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 13:49
        Hej, ja mam termin na 17 grudnia, od początku czuję się dobrze, bez żadnych
        problemów,tylko od kilku dni a właśniwie nocy łapią mnie kurcze rąk, pozdrawiam
        • badamczuk Re: Grudniowe mamy 11.10.04, 14:07
          hej! ja też mam termin na 17-stego grudnia.... heheh zastanawiam się czy biorąc po uwagę opóźnienia w porodzie tzn. że pewnie i tak to nie będzie 17-stego..czy zdążę w tym roku...
      • badamczuk Re: Grudniowe mamy 11.10.04, 14:06
        lucyna.p napisała:

> Hej!ja mam termin na 4 grudnia..to juz chyba całkiem niedługosmile)dzis wizyta u
        > lekarza i dowiemy sie może jakis newesów. do tej pory czułam sie wspaniale, ale
        >
        > od jakiegos czasu zaczynaja mi puchnac nogi i rece.troszke juz mi cieżko i
        > strasznie teskno do syneczka-sportowca...pozdrawiam Grudniowki!

ojej...mi też strasznie nogi puchną....o poceniu nie wspomnę. Kręgosłup mnie bardzo boli..ale to wszystko wynagradza mi wiercąca się w brzuszku dzidzia - mogłabym godzinami leżeć na łóżku i patrzeć jak mi brzuch faluje. Już nie mogę się doczekać...a to jeszcze trochę, bo jestem w 32 tygodniu.......
    • gosia_815 Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 14:15
      Ja mam termin na 20 grudnia,od początku czuje się dobrze,jedyny mankament to
      łożysko przodujące,ale najważniejsze że dzidzia rośnie i radośnie kopie :-
      ),pozdrawiam grudniowe mamy
    • dominika251 Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 15:01
      Hej
      Ja mam termin na 15 grudnia i juz sie nie moge doczekać mojego maleństwasmile
      Ogólnie czuje się dobrze choc ostatnio łapią mnie w nocy skurcze w łydkachsad i
      puchną mi nogi w kostkachsad(( Kruszynka kopie na całegosmileMam pytanie - w jakich
      szpitalach bedziecie rodziły???

pozdrawiam
      • dominika8 Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 15:10
        ja mam termin na 6 grudnia ( wg OM, a wg USG 13), będę mieć niestety cc
        czuję się OK, chociaż zmęczenie coraz bardziej daje mi się we znaki ( nadal
        pracuję), a ostatnio mam kłopoty ze spaniem.
        Ogólnie nie mogę się doczekać tego grudnia!
        pozdrawiamwink
        • gusinka Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 17:14
          Jedno jest pewne święta w tym roku będą na pewno niezwykłe. Mój malutki chyba
          się z tym zgadza, bo właśnie się obudził i kopie. Grudniówki odezwijcie się
          jeszcze, albo tutaj, albo na gg: 5953701. Pozdrowionka
    • gonia1710 Re: Grudniowe mamy 05.10.04, 17:59
      Witajcie,moj Prezent Mikołajkowy od dzisiaj leży sobie troszkę w łóżku, bo
      przyplątało się do nas wirusowe zapalenie zatok.To chyba reakcja na wykład o
      porodzie w szkole rodzeniasmile.Nawet jak o tym piszę to Dzidziuś rusza się
      intensywniejsmile
      aaa... Gdybyście wybrały już jakiś wózek to,proszę, Napiszcie o nim parę
      słów.Wczoraj zdecydowałam się na kupienie pierwszej czapeczki i kaftanika-już
      kilka razy wyjmowałam je z szafysmile.MOże znacie jakieś tanie miejsca do robienia
      zakupów?Pozdrawiam cieplutko.Gosia
      • aurelia70 Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 11:18
        Witam - u mnie termin 6 XII, więc mógłby być swietny prezent Mikołajkowy, ale
        ma być cesarka 2 tygodnie wcześniej, co mnie notabene bardzo cieszy.
        Wózek już kupiliśmy - Mutsy. Strasznie mi się podoba, już go kilka razy
        składałam, rozkładałam, zakładałam i zdejmowałam poszczególne elementy. Jest
        super. Póki co, wydaje mi się, że skrętne podwozie będzie mi odpowiadać, ale
        zoabczymy na pierwszym spacerze smile
        Muszę się wziąć za resztę wyprawki, bo zostało tylko 6 tygodni, a w listopadzie
        będzie trudniej się ruszać.
        Pozdrawiam wszystkie grudniówki (te listopadowe także smile)
        • gusinka Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 12:47
          Ja już większą część wyprawki mam kupioną. Zastanawiam się nad wózkiem i nad
          łóżeczkiem. Ubranek mam sporo i co jakiś czas wyciągam je wszystkie i oglądam.
          Są takie śliczne. Jak chodzę po sklepach to zawsze coś ładnego wypatrzę chociaż
          obiecuję mężowi, że już nic więcej na razie nie kupuję. No, ale nie mogę się
          powstrzymać. Pozdrawiam wszystkie grudniówki, listopadówki styczniówki i
          wszystkie przyszłe mamusie.
        • krabe Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 13:10
          ja tez wczoraj zamówiłam wózek głęboko-spacerowy Mutsy w kolorze czerwonym. juz
          nie moge się doczekać kiedy będę go prowadzić.... a jaki fotelik samochodowy
          kupiłaś do tego wózeczka???? AA termin mam na 27 grudnia, czuje się ociężale.
          Wyprawka prawie juz uszykowana, po trochu kupuję coś nowego. zostały mi jeszcze
          wanienka,kosmetyki, przewijak i inne drobiazgi. pozdrawiam wszystkie
          grudniówkismile
          • aurelia70 Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 16:09
            Cześć Krabe. Do wózka Mutsy wzięliśmy Maxi Cosi Cabrio, bo wygląda porządniej
            niż Citi (ma nakładkę dla malutkich niemowlaczków i lepsze boczne trzymanie
            głowki). Też bym chętnie wypróbowała wózek, ale z pustym wózkiem i wielkim
            brzuchem tak głupio ... smile Pozdrawiam!
            • krabe Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 19:01
              hej, ja zdecydowałam się dzisiaj na fotelik te z mutsy, one są prawie takie
              same jak play prima tylko, że maja charakterystyczną literkę "M", sama nie wiem
              czy dobrze zrobiłam, bo tez miałam kupić maxi cosi cabrio..... zobaczymy
              pozdrowienia
        • vika6_12 Re: Grudniowe mamy 11.10.04, 02:25
          też mam termin na 6.XII i też mam mieć cesarkę wcześniej, tylko dokładnie nie
          wiem kiedy bo narazie biorę fenoterol, który mam odstawić w 36 tyg. i czekać na
          pierwsze skurcze, po których będą mnie ciąć. ale moja pani doktor
          powiedziała,ze postara się, "żebyśmy urodziły" Strzelca smile
    • haika Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 12:48
      Witajcie!
      Ja mam termin na 14 grudnia, przez większość ciąży czułam się dobrze, dopiero
      od jakichś 2 tyg. ciężej mi się oddycha, pobolewają nogi, ręce, kręgosłup i nie
      mogę spać. Maleństwo kopie umiarkowanie - tzn. nie strasznie mocno - bolesnie,
      ale własnie tak fajnie, milutko i bardzo często. Poza zakażeniem toxo, które
      leczę rovamycyną (tablety wielkości mentosa niemalże brr)wszystko jest w
      porządku, wyniki morf i mocz podobno mam idealne, a nawet lepsze smile)) Bardzo
      chciałabym rodzić na Karowej, ale nie wiadomo czy mnie przyjmą jesli będzie
      przepełnienie, w takich sytuacjach nawet to, że mój lekarz prowadzący jest z
      tego szpitala nic nie pomoże sad Wózek kupiliśmy dawno, jakoś tak wyszło,
      spodobał nam się, akurat była kaska i kupiliśmy - Implast driver 3xl -
      czerwony. Co do wyprawki - teściowa się pospieszyła i już z 2 miesiące temu
      kupiła troszkę ciuszków, kocyków, rożków itp. rzeczy, sami dokupujemy co jakiś
      czas nowe ubranko, a później wyciągam je z szafy kilka razy w tygodniu i sobie
      oglądam smile)))Nie wiem czy nie za szybko, ale postanowiłam powoli kompletować
      swoją torbę do szpitala.
      • x109887 Re: Grudniowe mamy: do haika 06.10.04, 15:06
        Wjaki sposób się zaraziłaś toxo? skąd sie dowiedziałaś ,że się zaraziłaś?
        robiłaś systematycznie badania w tym kierunku?
        Iza, termin na 28 grudnia smile
        • haika Re: Grudniowe mamy: do haika 06.10.04, 18:05
          Robiłam badania w ciąży tak jak się je robi rutynowo. Podczas 2 badania
          (pierwsze lekarz zlekceważył!!!) okazało się, że mam wysokie miano, jednak
          lekarz, który mnie wtedy prowadził rozłożył tylko rece, totalnie mnie olał,
          powiedział, że położnicy się tym nie zajmują, nagadał mi tylko strasznych bzdur
          i wogóle po wyjściu od niego powinnam się chyba powiesić sad(( Kilka dni
          szukałam pomocy, trafiłam na świetnego lekarza ginekologa - położnika - spec.
          od ciąż z toxo i teraz on prowadzi moją ciążę - cudowny człowiek, skierował
          mnie na szereg szczegółowych badań, cały czas uspokaja, a ja się leczę. Jak sie
          zaraziłam - nie wiadomo, nigdy do końca tego nie wiadomo, mogła to być ziemia z
          ogródka teściów, mogły to być teściów koty (biegające po podwórku, bo my tez
          mamy koty, ale one nie są nosicielami i od nich sie raczej nie zaraziłam), mógł
          być to tatar lub coś innego, trudno powiedzieć, co więcej wg lekarza mogłam
          zarazić się na krótko przed ciążą, a nie w trakcie niej. Tak to mniej więcej
          wygląda...
    • bei Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 12:50
      Mama termin na 3ciego grudnia...ale cc będzie w piątek- 19tego listopada- ze
      wzgledu na łożysko...
      cala ciąża okropnie TRUDNA.......mam leżec...i wszystko- WSZYSTKO mnie
      boli...brzuszek cały czas twardy jak kamień- bo mam zbyt malo wód....macica ma
      chora czynnosć skurczową...a oklicznych choróbsk nie będę wymieniać bo zanudzęsmile
      ale jestem dzielna....i musz ejeszcze troszkę wytrzymac...codziennie mowię,
      wytrzymaj jeszcze jeden dzionek..i tak zlatują tygodniesmile

pozdrawiam
      • gusinka Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 12:58
        Bei trzymaj się już niedużo zostało tego leżenia. Potem z utęsknieniem będziesz
        wspominać chwile gdy mogłaś się wyleżeć. Ja musiałam leżeć mniej więcej od 15
        do 18 tc bo miałam krwawienie. Teraz mam już się całkiem dobrze. A jak nas
        czeka piękna nagroda za nasz trud.
        • mery8811 Re: Grudniowe mamy - 31tc 06.10.04, 13:28
          HEJ! Ja mam termin na 6 grudnia, czuje sie cała ciaze dobrze, bede miec synka.
          Mały rosnie, daje znaki o swym istnieniu kopiac mnie intensywnie. Jestem z
          Poznania MOJ nr GG 2317116. Nie moge sie doczekac juz tego WIELKIEGO dnia,
          kiedy zobacze swe szczescie. pozdrawiam wszystkie GRUDNIOWKI wink
          • anlipa Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 14:18
            U mnie 30tc. Dzidzia kopie, przekręca się. Bardzo przyjemna sprawa. Płeć
            nieznana - USG za 2 tygodnie, więc może wtedy się dowiemy. Brzuch duży, już 108
            cm w obwodzie. Ale generalnie czuję się dobrze i dużo się śmieję. Zostało mi
            jeszcze 78 dni i już nie mogę się doczekać.
    • gosia_815 Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 15:57
      W poniedziałek miałam robione usg i to bedzie dziewczynka smile,lekarz mówił że
      waży 1150 g-moje kochane maleństwo !!!Termin mam na 20 grudzień
      • gusinka Re: Grudniowe mamy 06.10.04, 19:32
        Super. Masz już wybrane imię? Ja już od dawna wiem, że będzie chłopczyk, a
        zaraz po tym jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży czyli w 3 tygodniu
        wybraliśmy imiona. Dla chłopca Tomek. I tak już zostanie. Pozdrowionka.
    • sylwialew Re: Grudniowe mamy 07.10.04, 08:17
      Ja tez mam termin na 25 grudnia i mam nadzieje ze jeszcze na Wigilie sie
      porzadnie najem hihihi.Czuje sie nawet niezle poza calonocnymi posiedzeniami w
      toalecie i troche ciezko mi oddychac no ale takie sa uroki ciazy.Ja tez powoli
      kupuje wyprawke wszystko jest takie sliczne ze nie moge sie oprzec.Pozdrowionka
      dla Was i dla waszych dzidziulkow
      • gusinka Re: Grudniowe mamy 07.10.04, 11:02
        Mnie też dosyć męczy ciągłe bieganie do toalety w nocy. Teraz mam remont
        łazienki i mój mąż poinformował mnie, że przez 24 godziny nie będziemy mieć
        podłączonej ubikacji. Powiedziałam mu że chyba oszalał. Prawie się obraził.
        Faceci w ogóle nie rozumieją kobiet w ciąży.
    • hell1 Re: Grudniowe mamy 07.10.04, 14:21
      Cześć dziewczyny, powiedzcie jakie ciuszki kupujecie,z bawełenki czy na
      grudzień z frotki. mam termin na koniec grudnia,i dzisiaj postanowiłam zacząć
      kompletować wyprawkę.
      Jeśli możecie to proszę o jakieś rady.Jestem troche zdezorientowana, to moje
      pierwsze dziecko.
      • hell1 Re: Grudniowe mamy 13.10.04, 08:18
        Cześc dziewczyny.
        Obecnie jestem w 30 tc, a wczoraj stwierdziłam, że dopadła mnie niezbyt
        przyjemna dolegliwość "hemoroidy", czuje taki dyskomfort psychiczny i
        fizyczny,i jeszcze boli przy siadaniu i chodzeniu itp.
        Czy wy także borykacie się z tym problemem. Jak sobie radzicie, i czym
        leczycie. Pozdrawiam.
    • maaaluszek Re: Grudniowe mamy 08.10.04, 16:50
      czesc!ja mam termin na 19 grudnia...to bedzie dziewucha...smile))na razie nic
      kompletnie nie robimy w kierunku wyprawki, wozkow, imienia etc....nic..!!!za to
      planujemy juz przyszle wiosenne wakacje...zastanawiamy sie gdzie..smile)ja czuje
      sie w miare ok poza brzucholem ktory twardnieje od 20 tc..ale na krotko i
      bezbolesnie...biore fenoterol od 2 tygodni i czuje sie o wiele lepiej...poza
      tym super...jakby co mozna mnie zlapac na gg 3893287
      trzymajcie sie cieplo i zdrowo
      Magda
    • martolina77 Re: Grudniowe mamy 10.10.04, 10:35
      Termin: 23 grudnia. Dziciąteczkowe szpargały powoli zalewają nasze mieszkanie.
      W poniedzialek przyjezdza łóżeczko z materacykiem, wanienka (i duzo innych
      drobiazgow) zamowionych w sklepie internetowym (www.bobomarket.pl),gdyż meczy
      mnie chodzenie po sklepach, w ktorych ciezko jest znalezc wszystko, czego
      potrzebujemy, wiec wybralismy prawie wszytko przez internet. Marki produktow sa
      znane, wiec nie spodziewam sie zawodu.
      Poza tym, ze mam cukrzyce ciazowa i kłuje sie 4 razy dziennie w paluszek (nie
      moge jesc ulubionej szarlotki), wszystko super.
    • aluc Re: Grudniowe mamy 10.10.04, 10:45
      31 grudnia, drugą ciążę fizycznie znoszę zdecydowanie gorzej niż pierwszą, ale
      nie narzekam smile)

wyście powariowały z tymi wyprawkami smile))) znakomitą większość ubranek mamy po
      starszym synku, ale nawet jeszcze nie są posegregowane, nie mówiąc o praniu i
      innych takich smile czekam z tym wszystkim na meble, które.... zamówię, jak mi
      przywiozą pierwszą partię, więc dostaniemy je pewnie gdzieś na początku
      grudnia, jak dobrze pójdzie wink a kombinezon kupimy dopiero po usg w 36
      tygodniu, bo mamy jakoś przeczucie, że nasz drugi syn będzie niezłym klockiem
      (pierwszy też nie ułomek, 3700)

na razie na głowie i w głowie mam remont i totalną wewnętrzną przeprowadzkę
      (starszy zostaje w dotychczasowej wspólnej sypialni, my wędrujemy do pokoju o
      dotychczas niejasnym przeznaczeniu) i zamawianie (a nawet projektowanie) nowych
      mebli z tym związane
    • fenka Re: Grudniowe mamy 10.10.04, 10:46
      Cześć Grudniówki,
      moje dziecko urodzi się "pod choinką" smile
      serdecznie zapraszam do zajrzenia do wątku Grudniowych Mam - znajdziecie tam
      wyprawkę, wiele dobrych rad, dużo zrozumienia i kilkadziesiąt Mam z całej
      Polski i nie tylko.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=11680974&s=0
    • aklekiel Re: Grudniowe mamy 10.10.04, 15:25
      Cześć! Ja mam termin na 18 grudnia. Jest dobrze. W kierunku wyprawki jeszcze
      nic a nic nie zrobiłam. Mam obawy - czy dziecko bedzie zdrowe i jak tam z
      porodem? czy podołam? Mój nr gadu gadu to; 5404130. Zapraszam do wspólnych
      pogawedek. Pa
    • przepiorka28 Re: Grudniowe mamy 10.10.04, 16:26
      Witajcie! U mnie termin na 7 grudnia. Coreczke mam juz z 6 grudnia smile
      Najwazniejsze rzeczy tez juz mamy, a wiekszosc ubranek po coreczce, wiec duzo
      kupowac nie musimy. Czuje sie niezle, choc w glebi duszy marze o tym, zeby juz
      wkrotce "wylazl". Pozdrawiam wszystkie grudniowki i zapraszam na gg 2415329.
      • okulewiczu Re: Grudniowe mamy 11.10.04, 19:02
        Witajcie, ja wprawdzie mam termin na styczeń, ale 4, a więc nigdy nic nie
        wiadomo. Jestem w 28 tc i czuje się swietnie. Niestety waga moja przeszła
        wszelkie oczekiwania. Przytyłam 10 kilo i wiem, że to nie konic. Lekarz
        marudzi, a ja nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Jem regularne posiłki 3 razy
        dziennie. Nie zwiększyłam porcji, nie jem słodyczy. Jaśmieszniejsze jest to, że
        wcale tych 10 kilo nie widać i nikt mi nie wierzy, że tyle przytyłam. Bardzo
        urósł mi brzuch i piersi.
        Pozdrawiam wszystkie mamusie
        Ula i Mały Pawełek
    • agnieszka_ma Re: Grudniowe mamy 12.10.04, 10:42
      Jest duże prawdopodobieństwo, że urodzę synka w mikołajki czyli 6.12.2004
      Pozdrowionka dla wszystkich grudniowych mam.
      • kasiek76 Re: Grudniowe mamy 12.10.04, 11:41
        Hej! Pozdrowionka dla wszystkich zimowych mam! Ja mam termin na 7 XII i czuję
        się OK, pomijając kilka drobniejszych "ciążowych" dolegliwości. Mała część
        wyprawki niedawno kupiona, kolejna mała część zapożyczona od znajomych. Jestem
        na etapie "doktoratu" z wózków i dochodzę do wniosku, że na zimę chyba w ogóle
        żadnego wózka nie kupię...
        Jeszcze raz pozdrawiam smile)
        • fenka Re: Grudniowe mamy 12.10.04, 14:27
          Kasiek76,
          to ja Ci się nieskromnie pochwalę, że doktorat z wózków też zrobiłam - wczoraj
          kupiłam Inglesinę i jestem zachwycona wink Życzę udanego zakupu!
          • kachna10 Re: Grudniowe mamy 13.10.04, 13:33
            Witam wszystkie mamusie!
            Ja mam termin na 27 grudnia. Obecnie czuję się świetnie, ale jestem na
            zwolnieniu z powodu komplikacji, które miałam do 6 miesiąca ciąży. Z
            niecierpliwością oczekuję już na moją córeczkę, a wyprawkę zacznę kompletować
            na początku listopada, gdyż obecnie wszystkie pieniądze pożera nam nowe
            mieszkanko, do którego przeprowadzamy się za dwa tygodnie. Będę miała jeszcze
            sporo czasu, by je ładnie urządzić na przyjęcie naszego maleństwa.
            Pozdrawiam,
            Kasia
      • mery8811 Re: Grudniowe mamy 13.10.04, 16:16
        HEJ!! Ja tez mam termin porodu na 6 grudnia, bede miec synka. Jak sie czujesz?,
        bo ja mam wielki ciezki I brzuszek. Jestem w 32tc i czuje sie dobrze, MAŁY
        kopie intensywnie i jest obrocony głowka w doł.. Pozdrawiam Maria z Poznania nr
        GG 2317116
    • nutrient Re: Grudniowe mamy 13.10.04, 17:08
      Ja mam termin na 16,12 z miesiączki, ale ostatnio z USG wyszedł aż 22.12. Mam
      jednak nadzieję, że na święta będziemy już w domu. Wyprawka juz prawie gotowa.
      Jeszcze "tylko" wózek. Obie czujemy sie dobrze. To będzie dziewczynka Oliwia
      Elżbieta(po babci). Mam nadzieje ze teściowa nic nie powiesmile ale to mój wybór i
      moje dziecko. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka