Dodaj do ulubionych

pecherzyk zoltkowy

17.04.18, 22:08
Jestem w 6tygodniu ciazy, wczoraj bylam na usg. Serduszko bije prawidlowo, niestety lekarz powiedzial, ze pecherzyk zoltkowy jest za duzy (6mm) i nieregularnego ksztaltu, co moze oznaczac wady genetyczne i zwiastowac poronienie. Jestem zalamana, juz raz poronilam. Nastepne usg mam za 3 tygodnie. Lekarz powiedzial, ze sa jeszcze szanse ale ja sie zamartwiam. Czy znacie przypadki, kiedy za duzy pecherzyk nie spowodowal poronienia i ciaza zostala donoszona?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: pecherzyk zoltkowy 18.04.18, 06:27
      Zrobiłabym usg u innego lekarza - kontrolnie
      • aguar Re: pecherzyk zoltkowy 18.04.18, 19:43
        A co to zmieni?
        • lidek0 Re: pecherzyk zoltkowy 19.04.18, 06:37
          Inny lekarz, inne oko, inny sprzęt? Często inna diagnoza - to chyba wiesz. Ja bym się nie zastanawiał, zawsze jak coś szło nie tak potwierdzałam u innego lekarza.
          • escollo Re: pecherzyk zoltkowy 19.04.18, 22:58
            Dziewczyny a czy jest sens robic teraz bete? Caly czas sie martwie, ze serce przestalo bic, czy jesli wynik beta by byl ok. to znaczyloby ze ciaza sie rozwija? Na usg ciezko mi sie dostac z dnia na dzien, zwlaszcza do dobrego specjalisty. Caly czas mam objawy ciazowe, brak krwawien. Czy jesli cos bedzie nie tak z ciaza to bede miala jakies objawy?
            • teligo Re: pecherzyk zoltkowy 21.04.18, 19:22
              Zaczekałabym na kolejne usg. Wiem, to strasznie trudne i bardzo Ci współczuje tych nerwów. Jednak na tym etapie nie za bardzo można już wnioskować z bety, no chyba, że będzie niższa niż ostatni zbadany poziom. Poziom w laboratoryjnych noramach niekoniecznie będzie gwarantował dobry dalszy przebieg.
              Postarałabym się o usg u innego specjalisty, dla pewności, tak jak pisze lidek. Będzie to miało więcej sensu niż beta. Jeśli nie chcesz u innego lekarza, zaczekaj na wizytę u swojego. Jeszcze wszystko może być dobrze, pamiętaj o tym!
              • escollo Re: pecherzyk zoltkowy 22.04.18, 22:25
                Dziekuje. Chyba poczekam do planowego usg, nie mam na razie sily na usg bo sie boje co moge uslyszec.
                • lidek0 Re: pecherzyk zoltkowy 24.04.18, 06:33
                  A możesz usłyszeć zupełnie inną diagnozę. A co jeśli ten lekarz się myli? Jeśli jesteś w stanie czekać do kolejnego usg u tego samego lekarza to ok, ja tak czy inaczej potwierdziłabym lub wykluczyła to co ten powiedział.
                  • escollo Re: pecherzyk zoltkowy 25.04.18, 22:56
                    Bylam dzis na usg i chyba jeszcze bardziej sie stresuje. Lekarka potwierdzila, powiedziala ze wszystko jest na opak, cialko zolte za duze co moze zwiastowac wady genetyczne. Serce bije bardzo dobrze. Generalnie sugerowala bardziej problemy genetyczne niz poronienie. Powiedziala by zrobic wszystkie badania genetyczne ktore sa dostepne, jesli ciaza sie utrzyma.
                    • teligo Re: pecherzyk zoltkowy 26.04.18, 08:26
                      Bardzo mi przykro, że nie usłyszałaś dobrych wiadomości. Koszmarnie trudny czas przed Tobą, mam nadzieję, że nagrodą za to będzie jednak zdrowe dziecko. Trzymaj się, dużo siły i spokoju.
    • ksiezniczka_holaa Re: pecherzyk zoltkowy 26.04.18, 20:46
      Inie martw sie w 6 tygodniu zazwyczaj jest 4-5 mm sama jestem w ciazy tez w tym samym tygodniu o naprawde ten 1 mm niczego nie zmienia. Kochana zmien lekarza i zycze wytrwalosci i donoszenia maluszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka