ewcik29 Re: Monitor oddechu...? 17.01.05, 18:40 No właśnie, czy zamierzacie kupować monitor oddechu dla waszej Dzidzi?? Napiszcie co o tym myślicie. Trochę to drogi zakup, a nie wiem czy jest sens?? Pozdrawiam Ewcik Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Monitor oddechu...? 17.01.05, 19:52 to zależy. ja na przykład mam śliczną, 6 mies. córeczkę, donoszoną , 10 pkt. apgar - czyli w zasadzie nie obarczoną jakimś ryzykiem bezdechu. mimo to, latam co chwilę i wstaję w nocy, zeby sprawdzić, czy oddycha - taka schiza po prostu. przy drugim dziecku pewnie się zdecyduje na monitor. mam koleżankę, która urodziła wcześniaka w zamartwicy i nawet nie myśli o monitorze - taki odważny ma charakter. więc wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: Monitor oddechu...? 18.01.05, 14:37 Ja mam 4 letnia córkę i drugą 3-miesięczną i zarówno przy pierwszej jak i przy drugiej stosowałam ( i stosuję ) monitor oddechu. Obie moje córki są donoszone, z prawidłową waga urodzeniową i zdrowe ale ..... no własnie to ale.... W Polsce wśród właśnie takich donoszonych i zdrowych umiera z powodu SIDS 1 dziecko na 1000. W gruoie ryzyka ok. 7 dzieci na 1000, a profesor z Kliniki w Białymstoku, który zajmuje się tym zagadnieniem już wiele lat twierdzi, że są to dane zaniżone..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Monitor oddechu...? 18.01.05, 14:46 Jezeli tylko Cię stać na takie urządzenie to polecam. Moja córeczka dostała 10 punktów(Apgar), a mimo tego w czasie snu pojawiał się bezdech. Zawsze brałam ją wtedy na ręce, budziła się i zaczynała oddychać normalnie. Nie mogłam przez to spać, bo bałam się o nią. Ok. 3 miesiąca problem się skończył. Nie wiem co było tego przyczyną, bo synek nie miał czegoś takiego, mimo, że po porodzie miał problemy z oddychaniem i co za tym idzie dostał mniej punktów niż córeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
misiabella Re: Monitor oddechu...? 18.01.05, 14:55 No właśnie,może ja tez jestem przewrażliwiona,ale chyba kupię taki monitor.Gdybym nie wiedziała,że takie coś istnieje to ok,ale jak już wiem i mnie na niego stać,to wydaje mi się,że to nie tak wiele za życie i zdrowie dziecka.Wolę zrezygnować z wymyślnej poscieli,baldachimów i drogiego łóżeczka,ale nie chcę oszczędzać na życiu i zdrowiu małego.Kupiłam łóżeczko za 150zł(naprawdę śliczne,tyle,że bez bajerów,szuflad itd.),a za używany monitor myslę,że zapłacę ok.250zł.To jest ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
czarrrna Re: Monitor oddechu...? 18.01.05, 15:35 Ja też miałam monitor oddechu, moja córeczka była wcześniakiem (urodziła się miesiąc wcześniej), dostała 7 pkt Apgar, miewała krótkie bezdechy i dzięki monitorowi nie raz uratowaliśmy jej życie (włączył się alarm kikanaście razy w ciągu 6 mies.).Dziś jest wesołym zdrowym czterolatkiem i czeka na braciszka lub siostrzyczkę (12 tydz. ciąży), który oczywiście też będzie miał monitor.TO Twój spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcik29 Re: Monitor oddechu...? 18.01.05, 23:15 Dzisiaj byłam w sklepiku z dziecinnymi rzeczami. Pytałam o te monitory oddechu i czy to ludzie kupują. Powiedział mi, że sprzedają ze dwa w miesiącu z czego jeden to jest kupowany normalnie w wyprawce, a ten drugi to zwykle jak zmartwiony tato przychodzi do sklepu bo ich dziecko dostało bezdech... Powiedział że coś w tym musi być, chociaż się mało o tym mówi....... Odpowiedz Link Zgłoś
ukaja Re: Monitor oddechu...? 19.01.05, 00:57 Ja również zastanawiałam się nad zakupem tego sprzętu. Ale teraz jako mama 4- miesięcznej dziecinki mogę z całą pewnością stwierdzić, że był to najlepszy i najmądrzejszy zakup jakiego dokonaliśmy. Pomimo, iż moja córka urodziła się w terminie, 10 punktów, piekna waga i zero problemów to muszę przyznać, że spię w nocy spokojnie wiedząc, że ten aparacik pilnuje żeby mojemu maleństwu nie stała się krzywda. Gdybym miała dokonac zakupu jeszcze raz to z pewnością dokonałabym go ponownie (nawet szybciej i bez mniejszych wątpliwości) Polecam jednak monitor oddechu, który liczy również oddechy dziecka i alarmuje nie tylko wtedy gdy dziecko przestaje oddychać ale znacznie wcześniej np. w chwili gdy maluszek zaczyna oddychac nierugularnie. Naprawdę gorąco polecam. Ja osobiście nie wyobrażam sobie juz życia bez tego Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
pdubno Re: Monitor oddechu...? 19.01.05, 14:11 A jakiej firmy monitory maja obie funkcje, ktore wymienilas ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mania3 Re: Monitor oddechu...? 19.01.05, 15:16 A gdzie można kupić taki monitor? Odpowiedz Link Zgłoś
ukaja Re: Monitor oddechu...? 19.01.05, 20:00 My mamy monitor babysense II. Może nie jest on taki ładny jak pozostałe (zwłaszcza te które mają również wbudowaną elektroniczną nianię) ale uważam, że jest bezpieczniejszy. Kosztował około 500 zł (nie pamiętam dokładnie). A kupić je mozna niemal w każdym większym sklepie dziecięcym. Ja kupiłam go w EneDueRabe w Katowicach. Pozdrawiam cieplutko Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: Monitor oddechu...? 19.01.05, 23:04 Bezpieczniejszy ?... w jakim sensie ? Ja zarówno przy pierwszej jak i przy drugiej córce stosuję Angelcare z tym, że poprzednio sam monitor, a teraz z nianią elektroniczną. Nie miał dla mnie znaczenia wygląd ale niezawodność i przy pierwszej córce (zanim podjęłam decyzję, który kupię) zdobyłam sporo informacji "ze świata" tym bardziej, że 4 lata temu to nie był koszt 400 czy 500 zł tylko duuużo więcej ... Zauważyłam, że kanadyjski Angelcare zajmuje wysokie pozycje w światowych rankingach i zdobywa nagrody na międzynarodowych wystawach. Natomiast izraelski Babysense jest głównie używany w Izraelu (tam króluje zasada, że wszystko co rodzime jest najlepsze na świecie ) a później trochę w Polsce za sprawą akcji fundowania przez firmę monitorów do szpitali i "ukierunkowania" lekarzy. Ale tak naprawde to nie ma znaczenia jakiego urządzenia używamy, najważniejsze żeby zapewnić dziecku bezpieczeństwo jesli tylko jest taka możliwość. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ukaja Re: Monitor oddechu...? 19.01.05, 23:10 przepraszam jeśli Cie uraziłam. Nie miałam takiego zamiaru. Ja też kupiłam go dużo wcześniej niż na świecie pojawiła sie moja córka i sporo o nich czytalam. Może znowu się narażę ale z tego co wiem ten o którym wspominasz reaguje w chwili gdy dziecko wpada w bezdech, natomiast ten o którym ja pisałam potrafi wyłapać już nieregularny oddech dziecka zanim wpadnie ono w bezdech. No ale oczywiście to zawsze indywidualna kwestia wyboru...ja absolutnie nie krytykuje żadnego z monitorów bo zapewne każdy z nich spełnia swoją rolę. Dzielę się jedynie moim zdaniem na ich temat Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: Monitor oddechu...? 20.01.05, 10:39 No coś Ty nie uraziłaś mnie Ja mam po prostu złe doświadczenia (dokładnie moja sąsiadka)z monitorem Babysense. Nie chciałam tego pisać no ale ..... Moja koleżanka za moją namową zdecydowała się stosować u swojego nowonarodzonego dziecka monitor oddechu. Nie chciała kupować więc wypożyczyła Babysense. Monitor włączał się bardzo często, robili dziecku szczegółowe badania i lekarze stwierdzali, że wszystko jest o.k., dystrybutor też twierdził, że monitor nie jest uszkodzony. W końcu zrobilismy "doświadczenie", siedzieliśmy w nocy przy dziecku i sprawdzali parcę monitora i niestety okazało się, że włączał się również wtedy kiedy nie powinien. Tak więc doszliśmy do wniosku, że to liczenie oddechów to "pic na wodę". Koleżanka oddała Babysense, podłączyła "aniołka" i wszystko było w porządku. Trzeba również pamiętać, że krótkotrwałe bezdechy są u niemowląt fizjologiczne i nie zagrażają im. Niebezpieczne są te trwajace ok. 20 s i dłużej i na te trzeba reagować. Pozdrawiam Cię gorąco Ania z dziewczynami Kasia (09.2000) i Maja (10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Monitor oddechu...? 20.01.05, 13:22 Ja używam (synek zaraz skończy roczek)...i dzięki niemu uratowałam życie dziecka. w piątej dobie życia angelacre zasygnalizował problemy z oddechem...pojechałam z dzieckiem od razu do szpitala i okazało się, że to początki zapalenia płuc plus hipoglikeia nocna, która mogła również spowodowac bezdech. Ja mam Angelacre i on właśnie też sygnalizuje sytuację w której dziecko nieregularnie oddycha (jest probolem z w3yczuciem stałego rytmu i wtedy zielone światło przeplata się z pomarańczowym) albo dziecko miewa przerwę w oddychaniu krótszą nić 20s (od 20s mówimy o bezdechu, który już nie jest fizjologiczny) bo po 15s urządzenie daje sygnał ostrzegawczy. W rankingach światowych Angelacre jest duuużo do przodu, przed Babysensem. Generalnie nie wyobrażam sobie nbraku monitora przy drugim dziecku. Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Monitor oddechu...? 20.01.05, 13:23 Miało być Angelcare - w pośpiechu porobiłam dużo literówek.Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0312 Re: Monitor oddechu...? 20.01.05, 13:53 dziewczyny... tak bardzo sie ciesze, ze poruszylyscie ten temat. bezdech dzieciecy jest rzecza, ktorej sie panicznie boje. dzieki wam dowiedzialam sie o czyms takim jak monitor oddechu i moze z nim bede spokojniejsza o mojego malego skarba. chetnie odkupie uzywany, jesli ktoras z was zdecydowala by sie na odsprzedanie takiego sprzetu. pozdrawiam, dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia wypozyczyc 20.01.05, 14:47 Myśmy pożyczyli an pół roku. Kwota całkiem do przyjęcia (niestety nie pamiętam konkretów) plus kaucja, którą zwracają, gdy oddasz sprawny sprzęt. MIeliśmy Babysense i przy drugim dziecku też mamy zamiar wypozyczyć - jednak za spokój rodziców warto trochę zapłacić. Tym bardziej, że przy pierwszym dziecku trzy razy nam się włączył "alarm"... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0312 Re: wypozyczyc 20.01.05, 15:04 a czy dalabys mi jakis namiar gdzie mozna wypozyczyc? i ile to kosztuje? z drugiej strony, zdazylam juz sie zorientowac ze zakup to koszt w wysokosci 369 zl. wiec moze zakladajac ze chcemy z mezem miec conajmniej jeszcze jednego bobasa to moze jest sens kupic a nie wypozyczac? sama nie wiem ... juz nic nie wiem ... to wszystko tyle kosztuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: wypozyczyc 20.01.05, 16:06 Według mnie wypożyczenie jest bez sensu. Wypożycza się chyba tylko Babysense, który moim zdaniem jest gorszy niż Angelcare (to jest moje subiektywne zdanie Koszt ok. 300 zł + kaucja na pół roku. Monitor powinno się używać przez 12 miesięcy więc masz koszt wypożyczenia 600 zł, a kupisz Angelcare za 370 zł i możesz mieć dla następnego dziecka Nie mówiąc juz o tym, że gdy wypożyczasz urządzenie to nie masz pewności jak długo, przez ile osób i w jakich warunkach było wczesniej używane. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0312 Re: wypozyczyc 20.01.05, 16:41 no wlasnie ja sprawdzalam angelcare bo ten polecalyscie i rzeczywiscie on kosztuje 369 zl. jezeli koszt wyporzyczenia jest tak wysoki jak piszesz to faktycznie lepiej go kupic. zalecane jest stosowanie go do 14 miesiaca i tak bede chciala zrobic... a Odpowiedz Link Zgłoś
olanowak24 Re: Monitor oddechu 20.01.05, 17:26 Dziewczyny podajcie prosze jakas strone internetowa gdzie mozna obejrzec monitory , bo nie moge nic oprócz allegro znależć, z góry dzieki, jestem coraz bardziej przekonana do tego urządzenia Pozdrawiamy Ola i Mikuś 37,5tc Odpowiedz Link Zgłoś
pysienka Re: Monitor oddechu...? 20.01.05, 17:42 www.angelcare-monitor.com ja też jestem przekonana ze zakupie to urzadzenie Odpowiedz Link Zgłoś
bwlodek Re: Monitor oddechu...? 21.01.05, 13:13 Hej, Urządzenia polskiej produkcji są na: www.apneal-bezdech.com (mozna kupić i wypożyczyć) Link do Babysense: www.babysense.pl Pozdrawiam bwlodek Odpowiedz Link Zgłoś