okti22 30.01.05, 12:10 czy ktos wie w jakich sytuacjach badania prenatalne (chodzi mi konkretnie o test zintegrowany) sa refundowane przez kase chorych; jesli w ogole.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k1w0 Re: b.prenatalne - refundacja 31.01.05, 10:50 Nieinwazyjne badania prenatalne, a do takich należy test zintegrowany, nie są wogóle refundowane przez NFZ (Kasy Chorych juz nie istnieja . Odpowiedz Link Zgłoś
misialski Re: b.prenatalne - refundacja 31.01.05, 11:07 Wszystkie badania prenatalne należą sie za darmo kobiecie która ukończyła 35 rok życia !! To jest informacja uzyskana bezpośrednio z NFZ. Nie dajcie sie wykołować dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
18buzka Re: b.prenatalne - refundacja 31.01.05, 11:11 witaj jesli w terminie planowanego porodu bedziesz miala 35 lat wowczas lekarz da tobie skierowanie do poradni genetycznej na bezplatne badanie prenatalne . oczywiscie trzeba wspomniec o tym lekrzowi- moj powiedzial mi to na 2 wizycie. bezplatnosc dotyczy wszytskich badan prenatalnych- inwazyjnych i nieinwazyjnych pozdrawima buzka Odpowiedz Link Zgłoś
yildiz Re: b.prenatalne - refundacja 31.01.05, 11:33 Bzdura, mam ukończone 35 lat i lekarka powiedziała mi, że będę musiała płacić za takie badanie. Potem były targi w Smyku i pani doktor z Centrum Zdrowia Dziecka powiedziała mi, że należą mi się za darmo. Bzdura oczywiście, że lekarz, bez mrugnięcia okiem da takie skierowanie. Ja się dowiedziałam, zę może być bezpłatnie za późno i już nie mogłam go zrobić. Trzeba wiedzieć, że jest za darmo przed wizytą i wymusić na lekarzu (przynajmniej na moim) takie skierowanie i nie dać się okłamać jak ja. Na szczęście USG miałam u dobrego specjalisty i stą wiem, że z córeczką wszystko dobrze, choć oczywiście wszystko co można zobaczyć w USG. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: b.prenatalne - refundacja 31.01.05, 12:02 Obawiam się, że inaczej wygląda ogólna informacja, a inaczej pózniej szczegóły ! W ubiegłym roku przeszłam do "szczegułów" i oto co się okazało : 1. Badania nieinwazyjne (czyli bardziej "profilaktyczne") nie są refundowane. 2. Badania typu amniopunkcja, kordocenteza itp. są refundowane "z urzędu" powyżej 37 roku życia (a nie 35 jak tu piszecie) 3. Przed 37 rokiem życia mogą być refundowane gdy są wskazania ( chore dziecko w rodzinie, obciążony wywiad itp) ale wtedy skierowanie powinno być z poradni genetycznej. To tyle o "szczegółach", no chyba, że od tego czasu zmieniły się przepisy.... Może wypowiedzą się dziewczyny, którym udało się zrobić takie badania z refundacją ? Jestem bardzo ciekawa. Pozdrawiam Ania z dziewczynami Kasia (09.2000) i Maja (10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś