Dodaj do ulubionych

Czym grozi nadciśnienie w ciąży?

21.02.05, 21:55
Czy na początku ciąży możliwe jest pojawienie się nadciśnienia?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:02
      Gestozom.
      W każdym momencie ciąży może pojawić się nadciciśnienie, ale częściej w trzecim
      trymestrze.
      • variacja Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:03
        Z czego to wynika?
        • yola13 Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:16
          Po pierwsze czym grozi nadciśnienie w ciąży, nieleczone może doprowadzić do
          odklejenia się łożyska, a w efekcie do utraty ciąży, trzeba zażywać przepisane
          leki, najczęściej kobiety w ciąży dostają Dopegyt(dozwolone w ciąży), sól
          powinno się ograniczyć do minimum(to też podwyższa ciśnienie), no i nie powinno
          się przemęczać, nadciśnienie w połączeniu z białkomoczem może doprowadzić do
          zatrucia ciążowego, a zatrucie ciążowe do stanu przedrzucawkowego. Niestety nie
          wiem z czego to wynika bo nie jestem lekarzem. Napewno w takiej ciąży trzeba
          bardzo na siebie uważać, kontrolować ciśnienie, najlepiej samemu kupić sobie
          ciśnieniomierz i mierzyc codziennie. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
          • variacja Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:17
            DZIĘKI...
            • ggosiek Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 08:36
              Właśnie ja mierze spboe ciśnienie 2 razy na dzień, bo jak idę do lekarza to
              podskakuje do 160/70
    • ankap1 Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 08:48
      Podobnie jak ja reagujesz tak na lekarza.Ja w domu mam 115/80,a u gina 160/95
      • luna333 Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 09:12
        też tak mam u lekarza - ale wczoraj testowałam mój ciśnieniomierz nadgarstkowy
        w porównaniu z tym lekarskim i się okazało że mój kłamie sad a u lekarza mam
        140/85 sad wczoraj o dziwo po szybkim marszu było 137/75 smile dobrze że to dolne
        bylo niższe smile
      • ggosiek Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 09:27
        W moim przypadku sama wiem czy ciśnienie mam wysokie czy niskie. Bierze to z
        tego, że prawie przez 8 lat czynnie uprawiałam sport i wiadomo ciśnienie
        mierzone jest kilka razy w roku a szczególnie przed zawodami. Więc jak idę do
        lekarza i siadam do mierzenia ciśnienia wiem już że bedę miała podwyższone to
        się wyczuwa. Natomiast jak mierzę sobie ciśnienie w domu na spokojnie to mam w
        normie. kiedyś zrobiłam test wróciłam do domu (jak były takie mrozy) i od razu
        zmierzyłam ciśnienie. Wyszło mi prawie 142/66. Więc doszłam do wniosku i
        powiedziałam lakarzowi, że ciśnienie mi skacze jak nawet przejdę kawałek po
        dworze. Poprostu zbyt się męczymy drogie panie. Ale nadciśnienia w ciaży nie
        wolno lekceważyć, i jeśli zaczną wam puchnąć nogi a w moczu wyjdzie podwyższona
        ilość białka to trzeba lecieć jak najszybciej do lekarza. Dlatego też
        codziennie mierzę ciśnienie i notuję je, a lekarz wyniki ogląda co wizytę. Na
        razie badania mam w normie, i nie muszę brać żadnych leków. Poza tym dostalam
        niezły wykład jak powiedzialam lekarzowi, że na każdą wizytę się spiesze bo mam
        za dużo na głowie. Np. wracam z pracy o 16.10 a wizytę mam o 17.00.
      • ania.silenter_exunruzanka Ankap 22.02.05, 09:59
        To zespół białego fartuchasmile. Też mam w drugiej ciąży a to dlatego, że w
        pierwszej miałam klasyczną gestozę co skończyło się porodem w 31 tcsad(( i jak
        tylko gin zaczyna mówić o ciśnieniu to mam 130/90 (w domu 110/80, a w 1 ciąży
        nawet 180/120). Jeśli do podwyższonego ciśnienia dochodzi białkomocz i obrzęki
        to natychmiast trzeba jechać do szpitala - życie dziecka (i nierzadko matki
        też) jest zagrożonesad((.
        pozdrawiam
    • iwonady Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 10:51
      odklejeniem łożyska, niedożyweniem dziecka z powodu złych przepływów,
      przedwczesnym porodem, rzucawką, pojawieniem się gestozy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka