variacja 21.02.05, 21:55 Czy na początku ciąży możliwe jest pojawienie się nadciśnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:02 Gestozom. W każdym momencie ciąży może pojawić się nadciciśnienie, ale częściej w trzecim trymestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
variacja Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:03 Z czego to wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 21.02.05, 22:16 Po pierwsze czym grozi nadciśnienie w ciąży, nieleczone może doprowadzić do odklejenia się łożyska, a w efekcie do utraty ciąży, trzeba zażywać przepisane leki, najczęściej kobiety w ciąży dostają Dopegyt(dozwolone w ciąży), sól powinno się ograniczyć do minimum(to też podwyższa ciśnienie), no i nie powinno się przemęczać, nadciśnienie w połączeniu z białkomoczem może doprowadzić do zatrucia ciążowego, a zatrucie ciążowe do stanu przedrzucawkowego. Niestety nie wiem z czego to wynika bo nie jestem lekarzem. Napewno w takiej ciąży trzeba bardzo na siebie uważać, kontrolować ciśnienie, najlepiej samemu kupić sobie ciśnieniomierz i mierzyc codziennie. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 08:36 Właśnie ja mierze spboe ciśnienie 2 razy na dzień, bo jak idę do lekarza to podskakuje do 160/70 Odpowiedz Link Zgłoś
ankap1 Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 08:48 Podobnie jak ja reagujesz tak na lekarza.Ja w domu mam 115/80,a u gina 160/95 Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 09:12 też tak mam u lekarza - ale wczoraj testowałam mój ciśnieniomierz nadgarstkowy w porównaniu z tym lekarskim i się okazało że mój kłamie a u lekarza mam 140/85 wczoraj o dziwo po szybkim marszu było 137/75 dobrze że to dolne bylo niższe Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 09:27 W moim przypadku sama wiem czy ciśnienie mam wysokie czy niskie. Bierze to z tego, że prawie przez 8 lat czynnie uprawiałam sport i wiadomo ciśnienie mierzone jest kilka razy w roku a szczególnie przed zawodami. Więc jak idę do lekarza i siadam do mierzenia ciśnienia wiem już że bedę miała podwyższone to się wyczuwa. Natomiast jak mierzę sobie ciśnienie w domu na spokojnie to mam w normie. kiedyś zrobiłam test wróciłam do domu (jak były takie mrozy) i od razu zmierzyłam ciśnienie. Wyszło mi prawie 142/66. Więc doszłam do wniosku i powiedziałam lakarzowi, że ciśnienie mi skacze jak nawet przejdę kawałek po dworze. Poprostu zbyt się męczymy drogie panie. Ale nadciśnienia w ciaży nie wolno lekceważyć, i jeśli zaczną wam puchnąć nogi a w moczu wyjdzie podwyższona ilość białka to trzeba lecieć jak najszybciej do lekarza. Dlatego też codziennie mierzę ciśnienie i notuję je, a lekarz wyniki ogląda co wizytę. Na razie badania mam w normie, i nie muszę brać żadnych leków. Poza tym dostalam niezły wykład jak powiedzialam lekarzowi, że na każdą wizytę się spiesze bo mam za dużo na głowie. Np. wracam z pracy o 16.10 a wizytę mam o 17.00. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Ankap 22.02.05, 09:59 To zespół białego fartucha. Też mam w drugiej ciąży a to dlatego, że w pierwszej miałam klasyczną gestozę co skończyło się porodem w 31 tc(( i jak tylko gin zaczyna mówić o ciśnieniu to mam 130/90 (w domu 110/80, a w 1 ciąży nawet 180/120). Jeśli do podwyższonego ciśnienia dochodzi białkomocz i obrzęki to natychmiast trzeba jechać do szpitala - życie dziecka (i nierzadko matki też) jest zagrożone((. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonady Re: Czym grozi nadciśnienie w ciąży? 22.02.05, 10:51 odklejeniem łożyska, niedożyweniem dziecka z powodu złych przepływów, przedwczesnym porodem, rzucawką, pojawieniem się gestozy. Odpowiedz Link Zgłoś