emma_euro_emma 15.03.05, 13:10 Odczyn Biernackiego wyszedł mi po 1 godz. 30 mm - czy to nie za dużo? Na co to badanie w ogóle wskazuje? Z góry dzięki za odpowiedź. Acha, jestem w 29 tc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black.lady Re: Odczyn Biernackiego 15.03.05, 13:12 Jest to popularnie zwane OB. Najlepiej żeby było w okolicach 0. Wysokie OB świadczy o toczącym się w organizmie stanie zapalnym. Proponuje zgłosić się do lekarza. Pozdrawiam Black Lady Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: Odczyn Biernackiego 15.03.05, 13:38 W ciąży tego badania w ogóle nie powinno się przeprowadzać, bo wynik jest niemiarodajny i zawsze zawyżony. 'Nie w ciąży' świadczyłoby to o jakiejś infekcji. --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
emma4 Re: Odczyn Biernackiego 15.03.05, 13:43 OB-Opadanie krwinek w surowicy uzależnione od fizycznych i chemicznych własności krwi. Określany po 1, a czasem też i 2 godzinach NORMA: Kobiety do 12 mm, Mężczyźni do 8 mm (po 1 h).U kobiet w ciąży takiego badania zwykle się nie wykonuje, bo wynik nie jest wiarygodny (ob może być wyższe)ja miałam robione w 6 tc i wynik był 12mm.Wynik wskazuje na stan zapalny w organiźmie, może go podwyższyć jakaś choroba ale też zepsuty ząb czy "opryszczka" na wardze. Na wszelki wypadek idź do lekarza.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś