Dodaj do ulubionych

Kiedy nasępne dziecko?

03.06.05, 18:04
Drogie Mamy,
Jaka jest/będzie różnica wieku pomiędzy Waszymi pociechami? Jaki dawałyście/
dajecie sobie radę z ciążą i opieką nad jeszcze niemowlęciem lub opieką nad
niemowlęciem i stochę starszym niemowlęciem??
Nurtuje mnie ten temat, bo chciałabym aby synek miał rodzeństwo a my dziecko,
ale czy tak szybko mozna.
Czekam na Wasze posty i POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • married Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 18:40
      U mnie różnica wieku to 4 lata i 5 miesięcy. Jestem zadowolona, bo starszemu
      synkowi mogę już wiele wytłumaczyć. N.p. że w tej chwili nie mogę mu pomóc bo
      młodszy syn płacze, albo jest głodny, albo trzeba mu zmienić pieluchę. Starszy
      dużo mi pomaga. Jest zaangażowany w wychowywanie młodszego dziecka. Pomaga przy
      kąpaniu i wybiera ubranka, i zabawki dla braciszka. A młodszy synek wpatrzony
      jest w brata jak w obrazek! Mimo, że ma dopiero 5 miesięcy! Już teraz widzę, że
      starszy brat odgrywa w jego życiu bardzo ważną rolę. W ciąży też bardzo mi
      pomagał. Przede wszystkim nie musiałam się schylać kiedy coś mi upadło, bo
      synek mnie w tym wyręczał. Cieszył się razem ze mną, że będziemy mieli nowego
      członka rodziny. To chyba dobra różnica wieku. smile
    • niepytana Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 19:02
      U mnie jest 5 lat miedzy synem a corka, a teraz bedzie jeszcze ponad 3 lata
      miedzy corka a ta najmlodsza. Te 5 lat okazalo sie super chociaz wczesniej
      uwazalam ze lepiej 3. Teraz bede miala 3 i uwazam ze nie wiem jak sobie dam
      rade. Mam znajoma ktora ma 4 synow w wieku 6, 4, 3, i 2 lata. Pedant z niej tak
      jak ze mnie i daje rade. Dzieci ma bardzo zdyscyplinowane i grzeczne i wszystko
      zawsze zorganizowane na czas. Ja bym chyba pojechala do domu wariatow.
      Podziwiam takich ludzi.
      Jedyne co zaluje z ta roznica wieku u dzieci to to ze ja juz jestem stara na
      dziecko i ledwo czlapie. Najlepiej je bym wszystkie miala zanim skonczylam 25
      lat. No ale wtedy to by musialo byc po rok czy 2lata roznicy... Nie mozna miec
      wszystkiego.
    • tynia3 Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 19:33
      U nas będzie 2 lata różnicy. Tak chcieliśmy i póki co jestem dobrej myśli.

pzdr

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26619
    • aniarad1 Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 19:39
      U nas będzie 3 lata i 3 miesiące. Chcieliśmy wstępnie 5 lat, ale tak jak jest -
      to chyba lepsze wyjście i lepsze relacje w przyszlości między dziećmi.
      Ania
      • nela12 Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 21:16
        hejsmileu nas bedzie roznica 3 i pol rokusmilenajpierw chcielismy conajmniej 4lata-
        teraz mysle ze mniejsza roznica bedzie lepszasmilemam nadzieje ze bedzie lepszy
        kontakt miedzy rodzenstwem,jakos damy radesmilepozdrawiam
    • mamawoj Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 21:27
      U mnie jest 3 lata i 4 miesiace.
      Chcielismy 2 i pol roku, ale nie wyszlo. Dzidzia zadecydowala za nas.
    • coco14 Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 21:51
      Moja córka skończyła 5 lat w styczniu a w listopadzie pojawi sie
      rodzeństwo.Chcieliśmy mniejszą różnicę ale były niepowodzenia i zajęło nam to 3
      lata.
    • ankus2 Re: Kiedy nasępne dziecko? 03.06.05, 22:01
      U nas będzie 2,5 roku. Teraz będąc na końcówce ciązy jest mi naprawdę ciężko.
      Pospać by się chciało do 10.00, zdrzemnąć w trakcie dnia...a tu pobudka o 7.00,
      trzeba się zająć robrykanym dwulatkiem,a to rysowanie, malowanie, plac zabaw,
      nieustające dialogi , monologi, ciagle coś się dzieje...i tak mam wyrzuty
      sumienia że pozwalam jej na oglądanie bajek w TV kiedy mogłabym wymysleć jej
      coś pożyteczniejszego.... Tak więc kiedy podczas pierwszej ciązy odpoczywałam
      na maxa, podczas drugiej zasuwam na maxa!!! Myślę sobie , że mogliśmy poczekać
      jak mała pójdzie do przedszkola ...ale w sumie chyba najlepsze przede mną...
      nieprzespane nocki i...pobudka o 7.00wink
      Decyzja nalezy do Ciebiewink
    • kafreen Re: Kiedy nasępne dziecko? 04.06.05, 09:13
      U mnie różnica będzie wynosiła 14 miesięcy. Bardzo mało, i nie tak było w
      planach, ale bardzo się cieszymy smile Przy tak krótkim czasie od pierwszego
      porodu jest jednak ciężko: organizm się w 100% nie zregenerował, a pierwszy
      malec wymaga dużo opieki. Jednak spokojnie, nawet przy ciąży zagrożónej, jak
      moja, można sobie poradzić. Co będzie, gdy już Helenka się urodzi - zobaczymy,
      ale jestem dobrej myśłi... smile
      Jeśli myśłisz o tak małej różnice między pociechami, zapraszam Cię na
      forum "Dzieci rok po roku" (link w stopce), tam zaglądają mamy, które
      mają/spodziewają się dzieci o niewielkiej różnicy wieku.
      Pozdrawiam
      Kasia, Max i Helenka (?)
      • sto_krotka30 Do kafreen 04.06.05, 18:30
        Kafreen, życzę Wam obu dużo zdrowia i szczęśliwego, radosnego rozwiązania.
        Piękne imię wybraliście dla Córeczki.
        Dzięki za link.
        Cieplutko pozdrawiam i uważaj na siebie.
        • arla5 Re: Do kafreen 04.06.05, 19:18
          u nas bedzie 23 miesiace,ale jestem dobrej mysli i wiem ze dam rade.
        • kafreen Re: Do kafreen 05.06.05, 15:29
          Dziękuję Ci bardzo smile Bardzo mi miło
          Pozdrawiam cieplutko
    • anaj75 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 06:27
      U nas też będzie między chłopakami 23 miesiące różnicy. He, he, myślałam, że
      starania potrwają dłużej, tak coś koło pół roku, jak za pierwszym razem i
      bedzie 2,5 roku różnicy ale maluch począł sie od razu smile Radę daję sobie jakoś,
      choć teraz (31 tc) czuję się już zmęczona, zwłaszcza, że synek wstaje o godz.
      5 -6 i zaczyna dzień na całego a w nocy spać nie mogę, bo do toalety biegam.
      Nadal jednak karmię piersią, podnoszę i czasem noszę łobuza - na szczęście nic
      złego się nie dzieje.
      Pozdrawiam.
      Jana
      • gabi67 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 08:45
        U nas jest co 6 lat syn ma 12 lat córcia 5.5 latek i teraz naszam maleńka
        której jeszcze nie mam ale nie bawem nas odwiedzismile
        Pozdrawiam Gabismile
        • natalia433 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 09:21
          u nas bedą dwa lata różnicy, taka róznica wieku była przez nas planowana, w
          ciazy nie jest bardzo cięzko choc teraz na końcówce ciązy bywa czasem troche
          ciężej ale ogólni jest ok. zobaczymy co bedzie jak maluszek sie urodzismile
    • madziagirl Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 09:44
      powiedziałam mężowi że drugie dziecko za 5-6 lat. Zapytanie dlaczego ? bo chce
      zeby pierwsze dziecko nacieszyło sie rodzicami, żeby czuło że jest naprawde
      ważne i kochane i zeby o tym wiedziało
      • nela12 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 09:55
        hejsmilea co myslisz ze jezeli dziecko ma 2-3 latka i juz jest nastepne to jest
        mniej kochane?smileidzie podzielic milosc na dwoje i troje dzieci-to niema
        znaczenia jaka jest roznica wiekusmilezreszta gdzies czytalam ze:milosc sie wtedy
        mnozy,a nie dzieli-i mysle ze tak wlasnie jestsmilenas bylo w domu czworo i nie
        czuje zebym byla mniej kochana od mlodszego brata i siostrysmile-pozdrawiam
        • gabi67 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 10:31
          Wiecie co ale u nas jest mniej kłutni kazde z naszych dzieci ma inne
          zaiteresowania i nie sa o siebie zazdrośni bardzo sie kochają.I uważam że ta
          różnica wieku jest świetna czyli 6 lat.Sa więksi więcej rozumieją i nie mam
          rywalizacji między nimi.No i oczywiście ja odpoczełam i nabrałam sił na kolejne
          dziecko,nie jestm przemęczona i znowym zangazowaniem podchodze do ciąży tak jak
          by to była moja pierwsza ciążasmileA i oczywiscie z dziećmi rozmowy sa łatwiejsze
          na temat nowj osoby w rodziniesmileNie twierdze ze jeśli jet mniejsza różnica
          wieku jest to czyms złego,ale ja bym się na nia nie zdecydowałasmile
          Pozdrawiam bardzo mserdecznie Gabismile
        • natalia433 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 10:40
          nie zgadzam sie zupełnie z tym że większa róznica wieku sprawia ze dziecko
          czuje sie bardziej przez rodziców kochane bo ma ich tylko dla siebie, to co z
          tym drugim dzieckiem które nigdy nie ma rodziców na wyłącznośc czy to znaczy ze
          ono ma sie uwazać za to mniej kochane tak? zgadzam sie z moja poprzedniczką że
          dziecko które ma rodzeństwo potrafi zaznać nawet wiecej miłości.
          • jolanta8 Re: Kiedy nasępne dziecko? 05.06.05, 15:40
            Mój mąż ma brata młodszego o 10 lat i już ta różnica sprawiła,ze nie rozmawiaja
            ze sobą jak "rówieśnicy"
            u mnie będzie najdłuzsza 5 lat a mam nadzieję,ze trochę mniej

pozdr
            • sto_krotka30 Wszystkie drogie Mamy 06.06.05, 07:25
              Gratuluję Wam pociech i oddania z jakim sie nimi zajmujecie i o nich myslicie,
              nawet na przyszłość. Nie wiem czy u nas będzie duża różnica wieku pomiędzy
              dziećmi (tylko Bog to wie), ale myślę, że jak synek będzie miał 2 latka, to
              poprosimy Bozię o następne. Tylko teraz wydawać się może , że to dziecko, które
              już jest z nami kochamy bezgranicznie, ale jestem pewna, że gdyby pojawiło się
              niespodziewanie następne, ono również byłoby kochane najmocniej na świecie.
              Z drugą ciążą nie musie być tak samo jak z pierwszą, tak sobie myslę, bo
              pierwszy trymestr miałam leżący (zalecenie, ale nie stosowałam sie zabardzo)),
              a następne czułam się wspaniale, nawet w końcówce ciężko mi nie było, no ale
              ten pierwszy trymestr to mdłości przez cały dzieć i noc, wymioty nawet na
              spacerze w miejscach publicznych, jeść nie mogłam prawie nic i schudłam 4 kg,
              wiec trochę boję się czy podołam obowiązkom domowym i opiece nad synkiem przy
              następnej ciąży. Myśle, że jeśli chodzi o przytulanie i podnoszenie starszego
              dziecka to można to robić na siedząco.

Pozdrawiam Wszystkie Mamy i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka