Dodaj do ulubionych

lozysko przodujace

08.06.05, 21:12
witamsmilemam pytanie:moja kolezanka ma lozysko przodujace,i dzidzius jest
ulozony poprzecznie-lekarz mowi ze istnieje jeszcze szansa ze sie odwroci!-no
wlasnie ale co?dzidzius chyba tak,ale czy lozysko tez?z nerwow zapomniala
spytacsadto jest 20tc-czy cos takiego sie zdarza?musi duzo wypoczywac-ale
czeka ja szpital od 25tc juz do koncasadmartwi sie bardzo bo ma jeszcze jedno
dziecko i wiadomo jak to jest,zostawic jedno na tyle czasu,a tu strach o
drogie-powiedzcie dziewczyny,czy kiedys slyszalyscie o tym ze lozysko sie
odwrocilo?-ja niemam pojecia niestetysad-pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz-pa
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: lozysko przodujace 08.06.05, 21:17
      moja bratowa miala lozysko przodujace. dwa miesiace przezd porodem musiala
      lezec, w osmym miesiacu odeszly jej wody i dziecko urodzilo sie przez cesarke.
      czy lozysko sie odwraca to nie wiem, nic takiego nie slyszalamsad
    • anulka59 Re: lozysko przodujace 09.06.05, 08:39
      Przy lozysku przodujacym polozenie dziecka wlasciwie nie ma znaczenia bo wtedy
      lozysko jest wskazaniem do cc.Dziercko faktycznie moze sie obrocic ale lozysko
      niestety nie.Porod normalny jest niemozliwy bo rozwierajaca sie szyjka powoduje
      odklejanie sie lozyska i krwawienie a tym samym dziecko jest
      niedotlenione.Lezenie jest konieczne ze wzgledu na mozliwosc wystapienia
      skurczy nawet wtedy gdy ciezarna ich nie czuje a one moga rozwierac szyjke.
      • kakak8 Re: lozysko przodujace 09.06.05, 11:35
        Jeśli to 20 tydzień i lekarz mówi że sytuacja się może zmienić to pewnie tak
        może być, ja wiem że to głównie konoway ale nie traćmy nadzieji(ha,ha) a
        poważnie mówiąc wraz z rosnącą macicą łożysko może "podejść do góry"i odsłonić
        ujście szyjki macicy do którego teraz przylega.leżałm na patologii z dziewczyną
        którą coś takiego spotkało,tzn od25 tyg. w szpitalu aż tu w35 chyba okazało się
        że już nie ma łożyska przodującego. a poza tym jestem położną i takie rzeczy
        sie zdarzają. w medycynie jak w kinie - wszystko jest możliwe. pozdr.
    • jamile Re: lozysko przodujace 09.06.05, 11:43
      Wcale nie musi być źle, to dopiero 20 tydzień! Ja miałam przodujące łożysko do
      bodaj 25/26 tygodnia a teraz (30tc) jest już wszystko ok. W olbrzymiej
      większości przypadków łożysko się z czasem "podnosi" i poród naturalny jest
      możliwy.
      =====
      córeczkasmile
      • malwes Re: lozysko przodujace 09.06.05, 13:25
        Ja też miałam łożysko przodujące - najpierw przodowała kosmówka a potem
        łożysko - leżałam plackiem całe 9 m-cy ale dlatego, że ta kosmówka/łóżysko cały
        czas krwawiły a w ostanich m-cach już z innego powodu.
        Łożysko może przodować centralnie/bocznie-częściowo. Jeżli to dwudziesty
        tydzień to ono jeszcze będzie migrować i raczej się podniesie. U mnie było
        centralnie przodujące do 22tyg, potem częściowo do 27go a potem podniosło się
        całkowicie (po prostu macica się powiększa i łożysko wędruje razem z nią do
        góry) i urodziłam bez problemów normalnie.
        Nie ma co się martwić na zapas - między 20-25tyg jest najbezpieczniejszy okres
        ponieważ macica wykazuje najmniejszą czynność skurczową i dlatego nie ma
        potrzeby hospitalizacji. Niech twoje koleżanka odpoczywa, nie wysila się, nie
        współżyje a jest szansa, że za parę tyg. zapomni o problemie. Jeśli łożysko się
        nie podniesie to faktycznie będzie musiała czekać na poród w szpitalu i będzie
        mieć cc ale dla dziecka nie jest to w żaden sposób niebezpieczne.
        Pacjentki z łożyskiem przodującym dlatego są hospitalizowane w ostatnim etapie
        ciąży, ponieważ ewentualne skurcze mogą spowodować pęknięcie naczyń
        krwionośnych w łożysku a to wiadomo - cały system krwionośny matki staje się
        wtedy otwarty i trzeba natychmiast robić cc. Ale takie przypadki są
        baaaaaaaardzo rzadkie i to tylko działaniue prezencyjne.
        Pozdrawiam.
        G.
        • nela12 Re: lozysko przodujace 09.06.05, 19:20
          dziekuje bardzo dziewczynysmilejak zwykle mozna na was liczyc-jestescie
          wspanialesmile-pozdrawiam i duzo zdrowka dla was,dzidziusiow no i brzusiowsmile- pa
          mama Adasia(3latka)i brzusia24tcsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka