Dodaj do ulubionych

szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bólu

14.09.05, 14:44
......głowy. Moze znacie jakieś naturalne metody babek, prababek? Jestem w I
trymestrze wiec leki raczej zabronione, ale może masowanie jakiejś czesci
ciała pomaga lub coś w tym stylu? Mozecie coś polecić?
Z góry wielkie dzięki, magda
Obserwuj wątek
    • atrawi Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 14.09.05, 15:37
      Hej! Mam ten sam problem. Sposobów jest kilka i odkryłam, że trzeba sobie
      znaleźć własne "lekarstwo". Do wyboru masz min,:
      -zimny okład na głowę
      -relaksujaca kąpiel (byle nie za gorąca), podobno najlepiej z olejkiem lawendowym
      -zjeść dwie łyżeczki cukru (na mnie kompletnie nie działa)
      -z chińskiej medycyny:
      katalog.bizz.pl/index.php?engine=tekst&nid=6588&cid=173 (nie umiem tu
      nic wklejać więc musisz sobie wklepać)
      -sposób prababci (aż mi wstyd pisać) przyłożyć sobie pod ten kompres do głowy
      surowe ziemniaki (no wiem jak to brzmi, ja też się śmiałam, ale o dziwo mnie
      pomogło i doszłam do wniosku że nawet jesli to autosugestia to pal to sześć -
      ważne że troszkę przeszło;D)
      -w ostateczności można przyjąć paracetamol (najlepiej ponoć apap), ale ja jestem
      mamą - panikarą i boję się łykać cokolwiek w pierwszym trymestrze-pewnie
      niesłuszniesmile Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego ustąpienia tej męczącej
      dolegliwości. Mam nadzieję, że coś ci pomożesmile daj znać jeśli znajdziesz jeszcze
      jakiś sposób, to może i ja skorzystamsmile
      Agata
      • iwonus17 Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 14.09.05, 15:46
        mi na bol glowy pomaga amol, wcieram go w czolo i przechodzi

sprobujcie
      • kokons Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 14.09.05, 16:35
        Przede wszyustkim sie nie klas jak boli glowa!

- z okladem z ziemniakow absolutnie sposob popieram!
        a do listy dodalabym jeszcze
        - napar z miety ewentualnie z cytryna

Niezly jest tez magne B6 bo przeciwdziala ewentualnym mdloscia, ktore czesto sa
        przyczyna bolow glowy.
    • budzik11 Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 14.09.05, 16:19
      Ja też nie biorę leków, mnie pomaga taka maść kamforowa (?) w maleńkich
      czerwonych pudełeczkach (dawniej mówiono o niej "z kotkiem" bo na pokryweczce
      była głowa kota, teraz chyba "wietnamska" - ale kupuje się ję normalnie w
      aptekach). No i Amol - na skronie i kark. Kiedyś czytałam w jakiejś książce o
      akupresurze, że masuje sie jakiś punkt na dłonie (gdzieś w okolicy kciuka), ale
      nie sprawdzałam, czy działa i nie pamiętam dokładnie, gdzie to trzeba masować
      (uciskać). Działa też na mnie kawa, i chłodne okłady na czoło.
    • cosmolinka Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 14.09.05, 16:30
      Mi nie pomaga, ale siostrze tak, spróbujcie:
      Usiąśc wygodnie, zrelaksować się i wyobrazic sobie ten ból w jakimś kolorze,
      np.granatowym i myślec o nim tak, aż będzie kolor zmieniał, dojdzie do czarnego,
      wtedy wyobrazić sobie, że go bierzecie i wyrzucacie. No i ? Przestało boleć? wink
      Spróbować zawsze można.
      Pozdrawiam
    • martika06 Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 14.09.05, 17:00
      Polacam Amol wmasować w skronie, czolo i kark.
      Mi pomaga do tego słaba kawka rozpuszczalna z mleczkiem.
    • e_madziq Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 15.09.05, 10:51
      dziewczyny - wielkie dzięki!! Póki co z ew. bólami jakoś sobie radzę-czyli
      cierpię i czekam aż przejdzie. Za tabletki biore sie tylko w ostateczności.
      Obawiam sie jednak potwornego bólu głowy w najmniej odpowiedniam momencie.
      Mianowicie za dwa tyg. bedę na ślubie mojego brata. Czeka mnie 5 godzinna jazda
      samochodem do Warszawy, która w powiazaniu z moją chorobą lokomocynją i
      ciążowymi mdłosciami po prostu mnie wykończy. ZAWSZE po takiej przejażdżce
      potwonie boli mnie głowa, a zależy mi by być dyspozycyjną z uwagi na funkcje
      świadkowej. Dodam też że oprócz meża nikt jeszcze nie wie o ciaży i nie
      chciałabym sie narazie ujawniac. Myśle, ze najszybciej skorzystam z tego amolu
      na skroń i kark (bardzo to śmierdzi??), bo na kąpiel, okłady z zimnych kompresów
      a tym bardziej z ziemniaków czasu nie znajdę.
      Jeszcze raz wielkie dzieki-dam znac jak uporałam się z problemem.
      Pozdrwaiam, Magda
    • kokons Re: lawenda 15.09.05, 14:38
      Masażem w migrenę
      Przy nagłych, podobnych do migreny bólach głowy może działać odprężająco
      lawenda. Natrzyj kark i skronie kilkoma kroplami olejku eterycznego lub połóż
      się, a na czoło przyłóż wilgotny i zimny kompres. Rada z medycyny chińskiej:
      akupresura - jedno- lub dwuminutowy masaż punktu "najwyższego ataku". Punkt ten
      leży na podbiciu stopy, w rogu, pomiędzy pierwszą a drugą kością śródstopia
      (nie wolno masować za mocno w obrębie kości!).

• e_madziq Re: szukam naturalnej metody na wyeliminowanie bó 16.09.05, 09:26
      Dzis w pracy wpadło mi w ręce "Naj" i jest artykuł na interesujący nas temat.
      Podają cztery sposoby:

1. uciskanie kciukiem przez 15 sekund miejsca na karku, w małym zagłebieniu, w
      odległosci trzech palców w bok od koniuszka ucha. jesli ból umiejscowił sie w
      ok. czoła lub skroni-uciskać dwoma kciukami czoło na lini łuków brwiowych, tuż
      nad nasadą nosa

2. zioła-odwar z kory wierzby-3 łyżeczki zalac szklanką wrzatku, gotować przez
      5-10 min.Wypić 1/4 szklanki najlepiej po posiłku

3. olejki-lawendowy, geraniowy i eukaliptusowy(te dwa ostatnie trzeba
      rozcieńczyć 2-4 krople na łyżke oleju roślinnego)wmasować w skronie i kark

4. okłady i kapiele na przemian zimne i gorące.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka