betunia80 06.11.05, 20:17 Kiedy powinnam iść na KTG?? Jestem w 25tc i nie byłam jeszcze. Czy już powinnam coś zagadnąć ginekologowi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graziula Re: kiedy KTG?? 06.11.05, 20:18 A masz jakieś skurcze? Jak nie to po co? wystarczy słuchać UDT. Odpowiedz Link Zgłoś
betunia80 Re: kiedy KTG?? 06.11.05, 20:21 Nie nic mi nie jest. Ale tak jak czytam to wiele dziewczyn miało już to badanie.No i tak sobie pomyślałam że może ja też już powinnam mieć. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: kiedy KTG?? 06.11.05, 20:29 jeśli nie ma wskazań to ktg robi się dopiero przed porodem(w ciagu jakiś 2tyg.) u mnie 2-3 razy lekarz słuchał serca ale "prawdziwego" ktg jeszcze nie miałąm pomimo skurczy i rozwarcia... jeśli trafię do szpitala to pewnie mi zrobią ***36tc*** Odpowiedz Link Zgłoś
apdutkiewicz Re: kiedy KTG?? 06.11.05, 21:30 Jestem w 34 tygodniu, ciąża przebiega prawidłowo i jeszcze nie miałam robionego KTG. Słyszałam, że jeżeli się nic nie dzieje, to robią nawet dopiero przed samym porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
robertaa Re: kiedy KTG?? 06.11.05, 23:21 jest tak jak mówią dziewczyny, nie robi się tego rutynowo-profilaktycznie, tylko kiedy coś się podejrzewa. ja raz miałam to robione (nie czułam ruchów) i wtedy lekarz w szpitalu powiedział, że zawsze mozna podejśc do szpitala i poprosic, a wystarczającym wskazaniem jest nawet "tylko" niepokój ciężarnej. ale nie niepokój z powodu że "jeszcze nie miałam robione KTG" , tylko jakiekolwiek podejrzenia, odczucia, nawet mało konkretne. nie mogą odmówic... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: kiedy KTG?? 07.11.05, 13:52 to badanie robi się pod koniec ciąży mi gin wsponiała jak byłam w 36tc żebym liczyła ruchy i jeśli coś mnie zaniepokoi - np brak normalnej aktywności dziecka to się zgósiła. Zwykle jednak idzie się w dniu terminu porodu i od wyniku zal;eży dalsze postępowanie. Ktg polega na przypięciu czujników do brzucha - pasami i monitorowaniu skurczów macicy i bicia serduszka dziecka - zapis powinien się wahać (+/-20) dla 140. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuforek Re: kiedy KTG?? 07.11.05, 13:55 myśle ze ktg robi sie tylko około 25 tygodnia jak jest cos nie wpozardku lub dla dla bajeru. prawidłowe ktg wykonuje sie na koncówce ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
biniun Re: kiedy KTG?? 07.11.05, 14:29 jestem w 40 tyg. i KTG miałam robione już 3 razy ale tylko ze względu na to,że mój bobas bardzo mocno się rusza.Natomiast z tego co wiem to KTG wykonuje się dopiero jak przyjmą cie do szpitala no chyba że będziesz po terminie to w tedy musisz zgłosić się sama na takie badanie 2-3 dni po planowanym terminie porodu.Jeśli wszystko jest ok to nie ma obaw,chyba że bardzo cię to martwi to zawsze możesz pójść do szpitala sama i na izbie przyjęć zrobią ci takie badanie .Przed terminem jest ono płatne , u mnie w Koszalinie kosztuje 20 zł. ale to jest chyba stała cena,a po terminie jest bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Re: kiedy KTG?? 07.11.05, 15:56 W 25 tc nikt Ci raczej nie zrobi! Co Ty? To się robi pod koniec ciąży, ja miałam w 38 tc raz tylko, a teraz czekam i już chyba na porodówce mi zrobią, bo mam 9 dni do terminu ;D Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: kiedy KTG?? 07.11.05, 16:15 Mój lekarz zrobił mi właśnie w 25 tygodniu, sam z siebie, mimo że wszystko jest w całkowitym porządku. Odpowiedz Link Zgłoś