amwaw 14.11.05, 19:01 NFZ chce wykreślić z bezpłatnych świadczeń zzo! Może przydałoby się napisać parę słów do Religi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dosiamamafilipa Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 19:21 ooo to w polsce zzo jest bezplatne bo w wawie trzeba za to placic w zal. od szpitala od 300 do 500 zl. pzdr. dorota ps jesli znasz jakies przepiszy mowiace o tym ze nam sie to nalezy darmo to prosze daj link do tego zeby wiedziec w razie co na co sie powolywac Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 19:36 No wlasnie tez sluchajac tej rewelacji w tv zastanawialam sie, w ktorym szpitalu daja darmowe zzo, bo wszedzie gdzie sie dowiaduje, to jest ono traktowane jako "usluga" dodatkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 19:43 pewnie kilka szpitali sie znajdzie w calej Polsce w ktorych jest bezplatne zzo. W Warszawie podobno jest na Starynkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:53 ale to jest zzo ze wskazań a nie na życzenie - więc trzeba liczyć na dobry dzień doktorów Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 08:46 dosiamamafilipa napisała: > ooo to w polsce zzo jest bezplatne bo w wawie trzeba za to placic w zal. od > szpitala od 300 do 500 zl. sorry, ale na Madalińskiego zzo kosztuje 700 > ps jesli znasz jakies przepiszy mowiace o tym ze nam sie to nalezy darmo to > prosze daj link do tego zeby wiedziec w razie co na co sie powolywac pytałam o to mojego gina i w odpowiedzi usłyszałam, że bezpłatnie należy się z tzw wskazań medycznych, a wskazaniem jest... ból, a czy jest do zniesienia czy nie, a przez to czy są takie wskazania zależy od subiektywnej oceny lekarza, ale może mój gin się nie orientuje, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:25 Jak na razie to spotkałam się tylko z płatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:28 Słodziutka ta Dominiczka!!!!!Gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:44 Jak dotąd, to też słyszałam, że jest ono płatne - od zawsze. A że im tak nie przyjdzie do głowy, żeby było bezpłatne. Bezpłatny ponoc jest dolargan. Qrde, widać, że tam sami faceci siedzą, myślą i mądrują w tym NFZ - wziął by se tak któryś sam urodził dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
greenmiau Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:44 Szczerze mówiąc wolałabym nawet żeby było płatne, zawarte w oficjalnym cenniku niż "bezpłatne" a w rezultacie - trudne do otrzymania (a to anestezjologa brakuje nagle, a to niby za późno już czy za wcześnie... ). Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:56 chodzi o zzo ze wskazań medycznych? Bo takie "na życzenie" od dawna w większości szpitali jest płatne. Tego ze wskazań i tak nie zniosą. W Warszawie i tak w prawie wszystkich szpitalach jest płatne. W innych miejscach nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:59 Bezpłatne jest zzo w niektórych szpitalach: w krakoweie np w ujastku warszawa starynkiewicza i in Z tego co wiem- nfz refunduje szpitalom 300zł z zzo -jeżeli szpital na tyle podpisuje kontrakt- znieczulenie jest bezpłatne. Tam gdzie jest płatne- szpital nie podpisał umowy z nfz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 21:05 Piękne... bezpłatne znieczulenie w ogóle powinno zostać zniesione. Przeciez wystarczy mokra szmata w gębę i mocno przywiązać do łóżka. W czasie wojny nawet amputacje bez znieczulenia zdarzało się robić a niektórzy to nawet przeżywali. Średniowiecze Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 08:41 we wczorajszych wiadomościach na Polsacie o zniesieniu bezpłatnego zzo mówił lekarz z Żelaznej, gdzie przecież za zzo trzeba płacić?... więc wydedukowałam, że chodzi o zzo ze wskazań czyli coś czego się nie praktykuje przy porodzie sn i znieczulenie do cesarki...? w sumie jeszcze do niedawna cesarki były robione w znieczuleniu ogólnym, które podobno jest tańsze... jesteście pewne, że chodzi tylko o zzo do sn? Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 10:58 ja myslę, że mówił lekarz z Żelaznej, bo pewnie dziennikarz go znał i mógł szybko załatwic kogoś do wypowiedzi Jestem przekonana, że zzo ze wskazań medycznych nie zostanie zniesione, bo to jest niemożliwe. A kto z Żelaznej się wypowiadał? Pytam z ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:08 nie zamierzam tam rodzić więc nie orientuję się w lekarzach z Żelaznej i przez to nie pamiętam nazwiska, zwróciłam jednak uwagę, że z Żelaznej... mam nadzieję, że masz rację, chociaż pomyśl, równoległy pomysł to niepłacenie za pierwsze 12 godzin na OIOMie... jestem więc w stanie uwierzyć, że prezes NFZ uznał zzo ze wskazań za zbytek, osobiście liczę na to, że Religa do tego nie dopuści, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:38 z tego co wiem dyr. Puzyna zazwyczaj jest proszony przez Polsat o komentarz, w kwestiach nie tylko związanych z położnictwem i ginekologią, ale również z zarządzaniem służbą zdrowia. Zobaczymy jak się dalej sprawy potoczą, ale myślę że będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:35 i co mówił dyrektor? na marginesie to w Polsacie chyba dyżurny ekspert od wszystkiego co jest związane z tą częścią służby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 10:36 A nam w szk. rodz. mówił anestazjolog, że w ofercie NFZ wogóle nie ma wyceny zzo i szpitalom nikt za to nie zwraca. Już nic z tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:37 A gdzie było bezpłatne??? Odpowiedz Link Zgłoś