Dodaj do ulubionych

Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo.

14.11.05, 19:01
NFZ chce wykreślić z bezpłatnych świadczeń zzo!
Może przydałoby się napisać parę słów do Religi?
Obserwuj wątek
    • dosiamamafilipa Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 19:21
      ooo to w polsce zzo jest bezplatne bo w wawie trzeba za to placic w zal. od
      szpitala od 300 do 500 zl.
      pzdr.
      dorota
      ps jesli znasz jakies przepiszy mowiace o tym ze nam sie to nalezy darmo to
      prosze daj link do tego zeby wiedziec w razie co na co sie powolywac
      • phantomka Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 19:36
        No wlasnie tez sluchajac tej rewelacji w tv zastanawialam sie, w ktorym
        szpitalu daja darmowe zzo, bo wszedzie gdzie sie dowiaduje, to jest ono
        traktowane jako "usluga" dodatkowa.
        • onion75 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 19:43
          pewnie kilka szpitali sie znajdzie w calej Polsce w ktorych jest bezplatne zzo.
          W Warszawie podobno jest na Starynkiewicza.
          • laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:53
            ale to jest zzo ze wskazań a nie na życzenie - więc trzeba liczyć na dobry
            dzień doktorów wink
      • m_golightly Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 08:46
        dosiamamafilipa napisała:

> ooo to w polsce zzo jest bezplatne bo w wawie trzeba za to placic w zal. od
        > szpitala od 300 do 500 zl.

sorry, ale na Madalińskiego zzo kosztuje 700

> ps jesli znasz jakies przepiszy mowiace o tym ze nam sie to nalezy darmo to
        > prosze daj link do tego zeby wiedziec w razie co na co sie powolywac

pytałam o to mojego gina i w odpowiedzi usłyszałam, że bezpłatnie należy się z
        tzw wskazań medycznych, a wskazaniem jest... ból, a czy jest do zniesienia czy
        nie, a przez to czy są takie wskazania zależy od subiektywnej oceny lekarza, ale
        może mój gin się nie orientuje, pzdr
    • marcysia801 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:25
      Jak na razie to spotkałam się tylko z płatnym.
    • marcysia801 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:28
      Słodziutka ta Dominiczka!!!!!Gratulacjesmile
    • gonia28b Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:44
      Jak dotąd, to też słyszałam, że jest ono płatne - od zawsze. A że im tak nie
      przyjdzie do głowy, żeby było bezpłatne. Bezpłatny ponoc jest dolargan. Qrde,
      widać, że tam sami faceci siedzą, myślą i mądrują w tym NFZ - wziął by se tak
      któryś sam urodził dziecko...
    • greenmiau Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:44
      Szczerze mówiąc wolałabym nawet żeby było płatne, zawarte w oficjalnym cenniku
      niż "bezpłatne" a w rezultacie - trudne do otrzymania (a to anestezjologa
      brakuje nagle, a to niby za późno już czy za wcześnie... ).
    • laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:56
      chodzi o zzo ze wskazań medycznych? Bo takie "na życzenie" od dawna w
      większości szpitali jest płatne. Tego ze wskazań i tak nie zniosą. W Warszawie
      i tak w prawie wszystkich szpitalach jest płatne. W innych miejscach nie ma
      takiej opcji.
    • amwaw Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 20:59
      Bezpłatne jest zzo w niektórych szpitalach:
      w krakoweie np w ujastku
      warszawa starynkiewicza i in
      Z tego co wiem- nfz refunduje szpitalom 300zł z zzo -jeżeli szpital na tyle
      podpisuje kontrakt- znieczulenie jest bezpłatne. Tam gdzie jest płatne- szpital
      nie podpisał umowy z nfz.
      Pozdrawiam
      • marychna31 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 14.11.05, 21:05
        Piękne... bezpłatne znieczulenie w ogóle powinno zostać zniesione. Przeciez
        wystarczy mokra szmata w gębę i mocno przywiązać do łóżka. W czasie wojny nawet
        amputacje bez znieczulenia zdarzało się robić a niektórzy to nawet przeżywali.
        Średniowieczesad
        • m_golightly Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 08:41
          we wczorajszych wiadomościach na Polsacie o zniesieniu bezpłatnego zzo mówił
          lekarz z Żelaznej, gdzie przecież za zzo trzeba płacić?... więc wydedukowałam,
          że chodzi o zzo ze wskazań czyli coś czego się nie praktykuje przy porodzie sn i
          znieczulenie do cesarki...? w sumie jeszcze do niedawna cesarki były robione w
          znieczuleniu ogólnym, które podobno jest tańsze... jesteście pewne, że chodzi
          tylko o zzo do sn?
          • laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 10:58
            ja myslę, że mówił lekarz z Żelaznej, bo pewnie dziennikarz go znał i mógł
            szybko załatwic kogoś do wypowiedzi wink

Jestem przekonana, że zzo ze wskazań medycznych nie zostanie zniesione, bo to
            jest niemożliwe. A kto z Żelaznej się wypowiadał? Pytam z ciekawości...
            • m_golightly Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:08
              nie zamierzam tam rodzić więc nie orientuję się w lekarzach z Żelaznej i przez
              to nie pamiętam nazwiska, zwróciłam jednak uwagę, że z Żelaznej...
              mam nadzieję, że masz rację, chociaż pomyśl, równoległy pomysł to niepłacenie za
              pierwsze 12 godzin na OIOMie... jestem więc w stanie uwierzyć, że prezes NFZ
              uznał zzo ze wskazań za zbytek,
              osobiście liczę na to, że Religa do tego nie dopuści, pzdr
              • laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:38
                z tego co wiem dyr. Puzyna zazwyczaj jest proszony przez Polsat o komentarz, w
                kwestiach nie tylko związanych z położnictwem i ginekologią, ale również z
                zarządzaniem służbą zdrowia. Zobaczymy jak się dalej sprawy potoczą, ale myślę
                że będzie dobrze
            • amwaw Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:32
              Puzynasmile
              • laminja Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:35
                i co mówił dyrektor? na marginesie to w Polsacie chyba dyżurny ekspert od
                wszystkiego co jest związane z tą częścią służby zdrowia smile
    • muchomorek23 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 10:36
      A nam w szk. rodz. mówił anestazjolog, że w ofercie NFZ wogóle nie ma wyceny
      zzo i szpitalom nikt za to nie zwraca. Już nic z tego nie rozumiem.
    • aniald1 Re: Słyszałyście?Chcą znieść bezpłatne zzo. 15.11.05, 11:37
      A gdzie było bezpłatne???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka