Dodaj do ulubionych

bóle brzucha w 5 tc - boję się

15.02.06, 10:19
Jestem w 5 tc. (pierwsza ciąża)i od dwóch tygodni boli mnie brzuch. Jest to
taki ból jaki wcześniej miałam przed nadchodzącym okresem. Biorę luteinę i
duphaston. I nie przechodzi. Byłam u lekarza, ale on nie wie co jest
przyczyną i przepisał mi ponownie te same leki, mówiąc że w początkowej ciąży
nie może dać innych.
Boję się, że coś jest nie w porządku. Czy któraś z Was miała podobnie?????
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:25
      takie bóle mogą świadczyć o skurczach macicy. tak bywa- mnie lekarz kazał dużo
      lerzeć, oszczędzać się i obserwować ich natężenie. głowa do górysmilesmile
      • bastet7 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:29
        Często brzuch boli w ten sposób na początku. Możesz na to brać Nospę, jeśli Ci
        bardzo przeszkadza. Luteina i Duphaston (nie wiem czemu oba naraz bierzesz, bo
        to ten sam składnik - progesteron) nie łagodzą bóli brzucha, tylko wpływaja na
        endometrium.
        • komyszka Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:33
          co do no-spy to lepiej skonsultowac sie wczesniej z lekarzem. no-spa moeze
          powodowac rozwieranie szyjki macicy i nie wszyscy lekarze "lubią" ja przepisywac
          (ja sama zażywamsmilesmile po konsultacji) co do dufastonu i luteiny- ich zadaniem
          jest podtzrymywanie ciąży szczególnie w I trymestrze.
      • julka54 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:31
        Dziekuję za szybka odpowiedź. Mam nadzieję że tak jest. Tylko że to dziwne, że
        ginekolog nic na ten temat nie powiedział. Jutro mam zrobić komplet badań i z
        wynikami zgłosić sie do niego na kontrolę. O bólach spowodowanych skurczami
        macicy czytałam w książce, jednak nie było tam napisane jak długo one mogą
        trwać.
    • aja84 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:31
      ja też jestem chyba w 5 tygodniu i też mnie czasami pobolewa brzuch jak przed
      okresem, ale tak łagodnie. i też się martwię, że coś może być nie tak. Dopiero
      jutro idę do lekarza i mam nadzieję, że będzie dobrze. to też moja pierwsza
      ciąża i się trochę stresuję. to trzymajmy kciuki i będzie dobrze. smile
    • ninka301 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:33
      Nie znam sie na lekach o których mówisz-gdyz zupełenie nic takiego nie brałam.
      ja też natomiast mialam dosyc mocne bóle brzucha- szczególnie na dole i tez
      bardzo sie balam. jednak lekarz mnie uspokajał iż to własnie macica sie
      rozrasta. Poszukaj na tych forum informacji - gdyż z tego co wiem bardzo dużo
      dziewczyn miało takie bóle. Ja jestem juz w 33tc i nadal troszke mnie boli. Jak
      bardzo bolalo to kilka razy wziełam nospę - ale tez nie za duzo gdyz staram sie
      bardzo ograniczyc lekarstwa w ciaży.
    • kukii81 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:39
      Ja jestem obecnie4 w 8 tygodniu.Mialam bole brzucha przez okolo 2 tygodnie, nie
      byly to bole jakies nie do sniesienia ale byly.Bralam no-spe.Zapytalam lekarki
      o te bole i powiedziala ze mozliwe ze to od tego ze macica sie powieksza i
      takie nietypowe bole wlasnie o tym najprawdopodobnie swiadcza i jest to
      zupelnie normalne.Biore duphaston od 5 tygodnia, bo mialam jednorazowe
      krwawienie a potem jakies plamienia.Lek ten przyjmowalam na podtrzymanie
      ciazy.Pozdrawiam i zycze zdrowka
    • kin2 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:44
      Macica "trzyma się" na Wiązadłach, gdy się powiększa wiązadła się luzują, takie
      bóle miałam przez całą ciążę do 6 m-ca brałam luteinę, ból był czasem tak duzy
      że nie mogłam wysmarkać nosa czy wstać z fotela.
      • julka54 Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 10:58
        Pocieszyłyście mnie. Muszę przyznać że po wczorajszej wizycie u lekarza nie
        moggłam spać.
    • menamimi Re: bóle brzucha w 5 tc - boję się 15.02.06, 13:31
      Jak będziesz teraz na wizycie to koniecznie poproś o zrobienie usg no chyba że
      już miałaś. Jeśli nie to musisz zrobić, żeby sprawdzić czy jest wszystko dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka