Dodaj do ulubionych

Skurcze mięśni

09.03.06, 09:14
Dziś w nocy dopadł mnie silny skurcz mięśni łydki, bolało strasznie.
Słyszałam, że to się zdarza w ciąży. Czy można temu jakoś zapobiec, czy to
wina jakichś niedoborów w organiźmie? Proszę o rady, dzięki.
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 09:36
      Tak się objawia niedobór potasu. Kup w aptece aspargin,
      jest bez recepty i można go spokojnie brać w ciąży.
      • tlenka Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 10:49
        i niedobor magnezu,tez do kupienia w aptece
        • marmalada Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 10:59
          zeby szybko pozbyc sie skurczu, trzeba natychmiast wyprostowac noge, zlapac reka
          za palce od stopy, wygiac je do gory i trzymac dopoki nie pusci. skurcz szybko
          przechodzi a do tego potem lydka nie boli. no i trzeba troche to rozchodzic.
          jesli masz zbyt duzy brzucio i nie dasz rady sie zgiac to popros kogos.
          buzka!
          • patylda Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 19:12
            trzeba przuciągnąć stopę do góry, tj. przeciwnie do skurczu, ale zrobić bardzo
            szybko, w czasie kiedy jeszcze skurcz narasta. Bardzo mi pomógł magnez 1-2
            tabl/d. No i ... Muszynianka - najbrdziej "namagnezowana" woda na rynku. Robię
            im darmową reklamę.
            • mariolka55 Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 19:25
              wszystko sie zgadzasmile mnie pomógł magnez (a miałam potworne skurcze) i
              całkowicie ustapiło po kroplówce w szpitalu,a potem do konca zazywałam asmag

wogule miałam niedobór magnezu od poczatku co objawiało sie skurczami macicy na
              samym poczatku,dostałam magne b6 ,potem przestałam zazywac i zaczeły sie nocne
              skurcze łydek,stóp i nawet ud czasem kilka razy sie zrywałam w nocy i brzuch mi
              sie tez niebezpiecznie"stawiał" dlatego w tej ciazy zadbałam i juz przed
              poczeciem zaczełam łykac asmagsmile narazie jest dobrze 8 tc i brzuch mnie wogule
              nie bolismile
              • patylda Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 21:34
                Ale jestem baran. Taki prawdziwy z zakręconymi rogami. Serio...
                PRzez więcej niż pół ciąży miałam najpierw bóle taie jak przy miesiączce
                (lekarz powiedział, że to napięta macica), potem już odczuwałam to jako
                najnormalniejsze skurcze. Na całe szczęście nigdy nie były "skuteczne", nie
                rozwieraa mi się szyjka czy coś.
                Miałam też od +/- 30 tyg. kurcze łydek i z tego powodu zaczęłam brać magnez. I
                właśnie uświadomiłam sobie, że od dłuższego czasu nie miałam takich bólów i
                skurczów jak dawniej. +/- od czasu kiedy biorę magnez...
                Mariolka, uświadomiłaś mi, że jestem głupsza niż para kaloszy, bo przecież
                jasne, że powinnam była ten magnez wziąć dużo dużo wcześniej.
                • misspigy Re: Skurcze mięśni 09.03.06, 21:39
                  ja też miałam w 1-szej ciąży i mam znowu - dlatego biorę Laktomag - i pomaga!!
                  chociaż łąpie mnie jeszcze od czasu do czasu i tylko w prawej łydce!!
                  • dyzurna Re: Skurcze mięśni 11.03.06, 21:25
                    witam

mnie raz złapał tak silny skurcz w łydce ze potem nie moglam chodzic przez caly
                    dzien, trzymal wyjatkowo dlugo i bolesnie. nacieralam łydke AMOLEM pomogło.
    • czarna83 Re: Skurcze mięśni 12.03.06, 07:27
      aska80 ja tez mam te skurcze lydek chodz biore tabletki.jezeli czuje teraz ze
      mnie lapie to wstaje z lozka i chwilke postoje to samo szybciutko przechodzi
      sprobuj pozniej juz noga nie boli.pozdrawiam
      • sja75 Re: Skurcze mięśni 12.03.06, 12:42
        magne B6jest dobre-zawiera wit B która pomaga sie wchłaniac magnezowi,pij sok
        pomidorowy,jedz banany i zmiemniaki-zawieraja potas-mozesz sobie kupić tez
        aspargin-to magnez z potasem.ja złapie Cie skurcz chwyc za duzy paluch i
        przygnij stope w kierunku swojego ciała-to tez pomaga!
    • agless Re: Skurcze mięśni 13.03.06, 21:19
      Magnez- oczywiscie,ale jak juz skurcz dopadnie to ciezarna powinna sie
      szybciutko wygramolic z lozka i stanac na tej nodze chocbe nie wiem jak bolalo.
      Przejdzie od razusmile) I na drugi dzien tez nie bolismile)
      • iazamamaizy Re: Skurcze mięśni 14.03.06, 08:42
        Ja również miałam tego typu bóle- i mi też pomógł magnez- i ruszanie nogą w
        czasie skurczu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka