Dodaj do ulubionych

Jakie sa objawy cholestazy????

15.03.06, 17:37
Swędzi mnie skóra, nie cały czas, ale za to w różnych miejscach, nogi,
plecy , brzuch, ręce, czasami bardzo, czasami mniej,dziewczyny postraszyły
mnie tu na forum czymś co sie nazywa cholestaza ( ?) , czy są jeszcze jakieś
inne objawy tej choroby, bo nie chciałabym z każdym swędzeniem biegać do
lekarza, i ciągle się denerwować, pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • anulla1 Re: Jakie sa objawy cholestazy???? 15.03.06, 17:47
      Spuchnięte nogi zwłaszcza po nocy gdy nie jesteś zmęczona, i wysokie cisnienie!
    • sja75 Re: Jakie sa objawy cholestazy???? 15.03.06, 20:11
      wrzuć sobie na wyszukiwarkę-duzo było razy poruszane to na forum.masz prawo sie
      niepokoic a lekarz jest od tego zeby sie z nim skonsultować!zrób sobie aspat i
      alat-próby wątrobowe.moze sie tez okazac ze to po prostu uczulenie i
      koniecznośc zmiany kosmetyków-wtedy wapienko pomoze.bedzie dobrze a lepiej na
      zimne dmuchac
      • mage2 Re: Jakie sa objawy cholestazy???? 15.03.06, 21:27
        Ja odrazu polecialam zrobic sobie badania jak tylko przeczytalam o tej
        cholestazie. Bilurbina, alat,aspat, morfologia. Wszystkie wyniki mieszczą sie w
        normie ale skóra dalej swędzi i jest sucha. Smaruje się kremem Nivea i oliwka
        ale slabo pomaga.
        • marki0 Re: Jakie sa objawy cholestazy???? 15.03.06, 21:48
          ja polecam ci natychmiastową konsultacje z lekarzem prowadzacym. Lekarzowi
          należy mówic wszystko, sama sie o tym przekonałam, gdy mimo chodem wspomniałam w
          38 tygodniu, że troszkę mnie swedzą stopy pod spodem. Wysłał mnie na próby
          watrobowe i niestety skończyło sie natychmiastowa cesarką. Nie bedę Cię straszyć
          co to za choróbsko, ale nie lekcewarz tego świądu. Mój nie był wcale taki wielki
          a wyniki były makabryczne. W drugiej ciąży wogóle nie miałam świadu, a wyniki
          tez mi skakły.Jeśli chcesz jeszcze jakies informacje to daj znać. Jestem
          obcykana w cholestazie.
          • mazajac Do Marki 0 16.03.06, 08:03
            Mam pytanie jakie jeszcze są objawy oprócz swedzenia...widoczne które mozna
            samemu stwierdzić?
    • mazajac pomóżcie 17.03.06, 14:44
      Pomóżcie prosze, bo chyba zwariuję, mój lekarz ma urlop, nie mogę się z nim
      skontaktować, swędzi mnie z przerwami, raz nogi raz brzuch, raz ręce, i nie tak
      intensywnie, jakie sa jeszcze objawy cholestazy poza swedzeniem????
      • marki0 Re: pomóżcie 17.03.06, 15:44
        wiesz, raczej to najbardziej typowy objaw, do tego jeszcze próby watrobowe,
        kwasy żłociowe, bilirubina. a badałaś ich poziom. Może zrób sobie takie badanie
        zanim on wróci z urlopu. Nie umiem ci inaczej pomóc gdyz miałam dwókotnie
        cholestazę z bardzo złymi wynikami, ale jak na ironie losu świąd był znikomy. a
        swędzą Cię dłonie i stopy pod spodem. Tam sie podobno najbardziej gromadzi ten
        kwas żółciowy i swędzenie tych miejsz jest bardziej typowe dla tego schorzenia a
        niezeli świad calego ciała. Zrób sobie lekkostrawna dietkę, mozesz wypić nieco
        wapna w syropku i to chyba wszystko.A a nie jest to przypadkiem jakies
        uczulenie? Moja kolezanka tak zareagowała na truskawki bedąc w ciazy, chociaz
        nigdy wczesniuej jej organizm tak nie zareagował na nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka